De meeste katten zijn in hun nopjes als ze buiten kunnen rondparaderen. Toch loert er vaak plantaardig onheil om de hoek … Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ sommen we hier 10 giftige tuin- en kamerplanten op. Deze lijst is echter verre van volledig. Informeer je dus goed vooraleer je een nieuw pronkstuk in de kamer of tuin plaatst.

 
 
1. Rododendron

Rododendrons, zoals de azalea, zijn erg gevaarlijk voor je kat. Alle delen van deze grote plant (of kleine boom) zijn giftig, zelfs de nectar. Vermijden dus!
 
 

2. Narcis

Eigenlijk is de volledige plant giftig, maar vooral de bol en het bloemenwater zijn extra gevaarlijk. Hoe ernstig het contact is, hangt af van de soort narcis en van hoeveel je dier binnenkrijgt. Ook amaryllis behoort tot deze familie en houd je dus best uit de buurt van je kat.
 
 

3. Lelies

Leliebloemen, -blaadjes en -stuifmeel zijn extreem giftig voor katten. Het kan al gevaarlijk zijn als een kat stuifmeel van de lelie op haar vacht heeft gekregen en zich daarna met de tong wast.
 
 

4. Croton of wonderstruik

Sommige planten hebben al effect wanneer je dier er alleen maar op kauwt. Zo bevat de Croton een giftig sap dat vrijkomt bij kauwen en blaren veroorzaakt aan de mond. Een tip: zorg voor voldoende water voor je kat, zodat ze niet uit gebrek aan vocht op je planten gaat kauwen.
 
 

5. Dieffenbachia of aronskelk

Als je poes dieffenbachia binnenkrijgt én uitbraakt, kan haar slokdarm verbranden. Laat je dier dus nooit zomaar overgeven na het eten van een plant zonder voldoende info over de soort! Ook kan contact met deze plant tot huidirritaties leiden.
 
 

6. Lelietje-van-dalen

Lelietjes-van-dalen, ook wel meiklokjes genoemd, zijn schadelijk voor zowel mens als dier. Alle delen van de plant bevatten stoffen die giftig zijn voor het hart, maar het zijn vooral de bloemen en bessen die uiterst gevaarlijk zijn. Eén positief puntje: vergiftiging is zeldzaam, want door de onaangename geur gaan dieren deze plant maar al te graag uit de weg.
 
 

7. Ficus

Rubberplanten, treurwilgen, vijgenplanten … Wel 750 soorten horen bij deze groep. Vind je ze echt heel mooi? Baken de planten dan voldoende af, zodat je kat er niet aan kan.
 
 

8. Kalanchoë

Net als de meeste vetplantjes is ook kalanchoë giftig voor je huisdier. Houd deze dus buiten bereik van je viervoeter(s).
 
 

9. Tulpen

De bloemen van tulpen zijn an sich niet giftig, maar de bloembollen zijn dat wel. Als ze opgegeten worden of in aanraking komen met de huid, krijgt je kat klachten van verschillende aard. Bij contact met de huid kan je alvast spoelen met lauw water om verdere irritatie te voorkomen.
 
 

10. Klimop

Een van de bekendste tuinplanten is misschien wel de klimop. Hoewel deze groene klimmer er niet meteen schadelijk uitziet, zijn de meeste soorten dit wél. Vooral de bessen en bladen zijn niet zo onschuldig als ze op het eerste gezicht lijken.
 
 
Is je kat toch in contact gekomen met een van bovenstaande planten? Probeer dan niet om het zelf op te lossen, maar bel zo snel mogelijk naar je dierenarts of het Antigifcentrum (070 245 245). Deze vermelde planten zijn slechts een greep uit een eindeloze lijst van giftige planten. Een algemene tip: is de plant gevaarlijk voor je kind, dan is ze dat waarschijnlijk ook voor je kat.
 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen