Chinchilla’s zijn echte ontdekkers met grote oren en een zacht karakter. Maar vergis je niet, ze vragen specifieke verzorging en hebben veel energie! Ben je van plan deze fluweelzachte knagers in huis te halen? Lees dan eerst onderstaande tips en weetjes.
 

Een goede start

Er zijn verschillende manieren om een chinchilla te verkrijgen, maar de beste manier is via een betrouwbare (hobby)fokker of een dierenopvang. Goede fokkers kennen het dier door en door en kunnen je veel vertellen over zijn gedrag, karakter en leeftijd. Ook voor informatie over de ouderdieren kan je bij hen terecht. Wanneer je een dier uit een asiel haalt, help je het letterlijk aan een beter leven. Welke optie je ook kiest, wees er zeker van dat jouw chinchilla gezond is. Een checklist:
  • Zien zijn tanden er gezond uit? Gezonde tanden zijn oranje-geel van kleur en niet extreem lang (de bovenste voortanden mogen niet over de onderste heen vallen).
  • Is zijn neus schoon en droog?
  • Zijn de ogen helder en zonder tranen?
  • Zie je geen kwijl aan zijn kop of pootjes hangen?
  • Is zijn vacht helder (niet dof!) en zonder kale plekken?


Eentje is geentje

Chinchilla’s zijn enorm sociale dieren die in het wild in kolonies leefden. Een chinchilla die je alleen houdt, zal lusteloos worden of andere gedragsproblemen vertonen. Kies je voor een jonge chinchilla? Neem er dan meteen twee. Als ze van jongs af aan samenzitten, kunnen ze meestal zonder problemen samen blijven hokken. Volwassen chinchilla’s zijn moeilijker te combineren en vragen een uitgebreide introductie. Om dit zonder slag of stoot te laten verlopen, vraag je best hulp aan een gedragsspecialist. Hoe oud je chinchilla ook is, interactie met een speelkameraad is onmisbaar!
 
Een chinchilla die je alleen houdt, zal lusteloos worden of andere gedragsproblemen vertonen

Tijd voor een bad!

Chinchilla’s nemen een paar keer per week een stofbad, waarbij ze hun vacht ontdoen van overtollig vuil en vet. Ook rollen en spelen in het zand is voor deze dieren dolle pret. Maar let op: chinchilla’s zijn absoluut geen waterratten! Als je chinchilla nat wordt, kan hij zelfs huidinfecties krijgen. Zorg dus dat je hem snel droogt als hij in contact komt met water.
 

De chinchilla crib

Chinchilla’s zijn stressgevoelige diertjes en zullen het waarderen als je hen onnodige stress bespaart. Zet hun kooi op een rustige plaats, waar geen drukke huishoudelijke taken uitgevoerd worden. Een hoekje van de slaapkamer bijvoorbeeld.
Chinchilla’s zijn ook echte klimmers die graag springen. Voorzie dus een voldoende grote kooi met meerdere verdiepingen. In de kooi zet je standaard vers water, chinchillakorrels, een grote pluk hooi en een zandbadje. Aangezien chinchilla’s prooidieren zijn, hebben ze schuilplekken nodig om zich veilig te voelen. Kies bijvoorbeeld voor enkele houten huisjes. Ook knaaghout is onmisbaar: door hierop te kauwen, houden ze hun eigen tandgroei bij.

Daarnaast zijn deze grijze knagers erg gevoelig voor hitte en vochtigheid. Omdat ze zelf niet kunnen zweten, moet hun omgevingstemperatuur aangepast zijn aan hun noden. Ideaal is een temperatuur tussen de 15 en 25° C. Plaats de kooi dus nooit in het volle zonlicht!
 
chinchilla
chinchilla

Knuffelen op de juiste manier

Geef je chinchilla’s de tijd die ze nodig hebben en overhaast niets. Zodra je hun vertrouwen hebt, zullen ze uit je handen eten en wie weet zelfs op je schouder klimmen. Wil je van je chinchilla een echte knuffelaar maken? Dan is één ding van ontzettend groot belang: pak hem nooit vast bij zijn nekvel. Wanneer chinchilla’s zich bedreigd voelen of stress ervaren, laat hun vacht los. Je hebt dan letterlijk enkel hun pels vast. Wees in elke situatie voorzichtig en zachtaardig, want ook de ribbenkast van het dier is erg fragiel.
 

Past een chinchilla bij jouw gezin?

Chinchilla’s worden gemiddeld 15 tot 20 jaar oud en zullen dus een groot deel van je leven bij je blijven wonen. Bovendien zijn het nachtdieren die overdag veel slapen. Werk je overdag? Dan is een chinchilla ideaal, omdat je ze ’s ochtends kan verzorgen en er ’s avonds van kan genieten. Heb je jonge kinderen in huis? Dan zijn chinchilla’s minder geschikt, omdat hun dag- en nachtritme precies het tegenovergestelde is.
 

Aanbevolen artikelen