Cavia’s zijn groepsdieren die echt alles samen doen. Denk je eraan een cavia in huis te nemen? Gun hem dan zeker een maatje! Wij leggen je graag even uit waarom.
 

Into the wild

Cavia’s leven in het wild steeds in kolonies. Een groep wilde cavia's bestaat meestal uit een mannetje en meerdere vrouwtjes met hun jongen. In groep leven heeft zo zijn voordelen: cavia’s zijn namelijk prooidieren die steeds alert moeten zijn voor hun natuurlijke vijanden. Hoe meer groepsgenoten, hoe sneller gevaar wordt opgemerkt. Ze hebben elkaar dus nodig om zich veilig te voelen: terwijl de ene cavia knabbelt, kan de andere de omgeving scannen.

 
 

Een maatje

Sociaal contact is een van de basisbehoeften van de cavia. Je hoeft daarom geen hele familie in huis te halen, één extra cavia maakt al een wereld van verschil. Cavia’s zijn dag en nacht samen, waggelen achter elkaar aan, eten en vluchten samen, knabbelen aan eenzelfde grassprietje of doen aan ‘touwtrekken’ om hetzelfde stuk groente. Pas als je er een tweede cavia bijneemt, zie je hoeveel gelukkiger ze samen zijn.

 
 

Babbelen met soortgenoten

Cavia’s staan bekend om hun gezellige gebabbel. Je zal ze dus onderling horen communiceren. Al piepend, knorrend of tandenknarsend laten ze weten hoe ze zich voelen.

 
 

En een mensenmaatje?

Steek je veel tijd in je cavia? Super! Maar toch moet je beseffen dat jij van een andere soort bent en dus niet tegen je cavia kan praten in zijn eigen taal of naast hem in het nachthok kan liggen. En ook al geef je hem elke dag twee uur aandacht, de overige 22 uur zit hij wel alleen. Hoewel veel cavia's dol zijn op knuffelen met mensen, aaien en snoepjes uit de hand eten, hebben ze voor die andere momenten toch een soortgenootje nodig.
Twee cavia's in een nestje
Je mag nog zoveel aandacht aan je cavia geven, uiteindelijk heeft hij wel een vriendje nodig dat zijn taal spreekt

Geld en tijd

Eén of twee cavia’s kosten vrijwel evenveel: benodigdheden zoals een hok, schuilplaatsen, voedsel, bodembedekking en hooi moet je sowieso aanschaffen. Wel zal het eten wat sneller op zijn en het hok wat sneller vuil. Bovendien hoef je je met twee cavia’s minder schuldig te voelen wanneer je wat langer moet werken: de dieren krijgen samen hun tijd wel om!

 
 

Soms kan het niet anders

Er zijn wel uitzonderlijke omstandigheden waarbij je je cavia (tijdelijk) apart zal moeten zetten, denk bijvoorbeeld aan een besmettelijke ziekte of de eerste periode na castratie. Cavia’s met een trauma kunnen het eng vinden om bij andere cavia’s te zitten, terwijl ook agressieve cavia’s beter apart worden gehouden. Vaak verbeteren deze problemen doorheen de tijd. Als samenhuizen na een tijdje nog steeds niet lukt, kan je naast het hok nog een andere kooi met cavia's zetten. Zo kunnen ze door het gaas of de tralies toch naar elkaar kijken.

 
 

Heb je al een cavia?

Laat je cavia dan aan soortgenootjes koppelen in een opvang. Zij kiezen met jou een geschikte cavia uit (denk aan geslacht, leeftijd, karakter) en kijken of er een match is met jouw huisdier. Ook een gedragsexpert kan je hierbij helpen.
 
Kies je ervoor om zelf een nieuw vriendje bij je cavia te zetten? Laat 'm dan nooit meteen in het hok dat je al hebt. Zorg dat de cavia’s elkaar ontmoeten op neutraal terrein en laat ze aan elkaar snuffelen. In het begin loopt dit vaak stroef, maar na een tijdje kunnen ze niet meer zonder elkaar!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen