Cavia’s zijn groepsdieren. Ze doen echt alles samen. Denk je eraan een cavia in huis te nemen? Gun hem dan zeker een maatje, precies om deze redenen:
 

Into the wild

Cavia’s leven in het wild steeds in kolonies. Een groep wilde cavia's bestaat meestal uit een mannetje en meerdere vrouwtjes met hun jongen. In groep leven heeft zo zijn voordelen. Cavia’s zijn prooidieren die steeds alert moeten zijn voor hun vijand: roofdieren. Hoe meer groepsgenoten, hoe sneller gevaar wordt opgemerkt. Ze hebben elkaar dus nodig om zich veilig te voelen: terwijl de ene cavia knabbelt, kan de andere de omgeving scannen.


Een maatje

Sociaal contact is een van de basisbehoeften van de cavia. Je hoeft daarom geen hele familie in huis te halen, één extra cavia maakt al een enorm verschil. Cavia’s zijn dag en nacht samen, waggelen achter elkaar aan, eten en vluchten samen, knabbelen aan eenzelfde grassprietje of doen aan ‘touwtrekken’ om hetzelfde stuk groente. Pas als je er een tweede cavia bijneemt, zie je hoeveel gelukkiger ze samen zijn.


Babbelen met soortgenoten

Cavia’s staan bekend om hun gezellig gebabbel. Je zal ze dus onderling horen communiceren. Al piepend, knorrend of tandenknarsend laten ze weten hoe ze zich voelen.


En een mensenmaatje?

Super als je veel tijd in je cavia steekt! Toch ben jij van een andere soort: je kan niet tegen je cavia praten in zijn eigen taal of naast hem in het nachthok liggen. En als je hem elke dag 2 uur aandacht geeft, zit hij de overige 22 uur alleen. Hoewel veel cavia's dol zijn op knuffelen met mensen, aaien en snoepjes uit de hand eten, hebben ze voor de andere momenten toch een cavia nodig.

Geld en tijd

Eén of twee cavia’s kosten vrijwel evenveel: benodigdheden zoals een hok, schuilplaatsen, voedsel, bodembedekking en hooi moet je sowieso aanschaffen. Wel zal het eten iets sneller op zijn en het hok iets sneller vuil. Bovendien hoef je je met twee cavia’s minder schuldig te voelen wanneer je wat langer moet werken: de dieren krijgen samen hun tijd wel om!


Soms kan het niet anders

Soms kan je niet anders dan je cavia (tijdelijk) apart te zetten: denk bijvoorbeeld aan een besmettelijke ziekte of de eerste periode na castratie. Cavia’s met een trauma kunnen het eng vinden om bij andere cavia’s te zitten, terwijl agressieve cavia’s ook beter apart worden gehouden. Vaak verbeteren deze problemen doorheen de tijd. Als samenhuizen nog niet gaat, kan je naast het hok nog een andere kooi met cavia's zetten: zo kunnen ze door gaas of tralies toch naar elkaar kijken.


Heb je al een cavia?

Laat je cavia aan soortgenootjes koppelen in een opvang. Zij kiezen met jou een geschikte cavia uit (denk aan geslacht, leeftijd, karakter) en kijken of er een match is met jouw cavia. Ook een gedragsexpert kan je hierbij helpen.

Als je ervoor kiest om zelf een nieuwe cavia bij je cavia te zetten, zet deze dan nooit meteen in het hok dat je al hebt. Zorg dat de cavia’s elkaar ontmoeten op neutraal terrein en laat ze aan elkaar snuffelen. In het begin loopt dit vaak stroef, maar na een tijdje kunnen ze niet meer zonder elkaar.
 

Aanbevolen artikelen