Paarden zien er misschien wel dapper en zelfverzekerd uit, maar dat zijn ze niet altijd. Vooral bij veulens is schriktraining daarom een goede manier om voorgoed allerlei angsten af te leren. Heb je nog wat ruimte over in de wei? Pak de training speels aan en bouw een leuk paradijs waar je paard zich helemaal kan uitleven!
 
Je maakt het paardenparadijs zo klein of zo groot als je zelf wilt. Het komt erop aan voor voldoende variatie te zorgen zodat jouw paard met zoveel mogelijk prikkels in contact komt. Denk aan geluiden, bewegingen, niveauverschillen in ondergrond … Hoe meer je je paard thuis gewoon kan maken, hoe minder angstig hij zal reageren tijdens een wandeling in het bos of elders.
 

Slalomparcours

Plaats minstens 4 kegels in een zigzagpatroon achter elkaar, zodat je paard ze al slalommend kan passeren. Maak het extra fun door een balletje op de kegels te leggen. Die kan je paard er vervolgens met zijn neus afduwen.
 

Banden op niveau

Geraak je aan tractor- of vrachtwagenbanden? Ze zijn het perfecte materiaal om niveauverschillen te creëren. Van één band tot twee banden op elkaar gestapeld. Vul de banden met zand om ze stevig op de grond te houden. Bovendien is het zand een aangename ondergrond voor de hoeven van je paard.
 

Op en neer balanceren

Naast vaste ondergronden kan je ook voor wat beweging zorgen. Een wip- of loopplank verbetert de coördinatie en evenwichtsvaardigheden van je dier. Plaats een houten balk of boomstam op de grond en leg er een voldoende grote plank op die dienst doet als wip. Een extra tip: schroef treden vast op de plank voor meer standvastigheid.

Flessengordijn

Met lege petflessen en schuimnoodles in verschillende kleuren maak je een uitstekend gordijn waar je paard moet doorwandelen. Door de beweging en het geluid van het materiaal went je dier aan vreemde impulsen. Hoe ga je te werk? Bouw een recht frame met twee palen stevig in de grond en één verbindende paal erbovenop. Hieraan bevestig je de schuimnoodles. Rijg de petflessen aan een touw en hang deze op tussen de noodles.
 

Voederpiñata’s

Om je paard(en) ook wat verdiende pauzes te gunnen, kan je voederpiñata’s ophangen aan een frame, zoals je dat ook zou doen voor het flessengordijn (zie hierboven). Bind enkele pakken stro samen met touw en hijs ze omhoog tot op paardenhoogte. Zo kan je dier onderweg even halt houden voor een hapje.


 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen