De herfstvakantie komt eraan, tijd voor een knusse filmavond onder een dekentje! Terwijl je échte viervoeters lekker liggen te ronken in hun mand, kan jij je helemaal onderdompelen in de fictieve wereld van een stel geanimeerde huisdieren. Van ontsnappende kippen tot raskatten in Parijs: welke animatiefilm is jouw favoriet?
 

The Secret Life of Pets: als het baasje van huis is …

Je hebt het je ongetwijfeld zelf ook al eens afgevraagd: wat doen onze huisdieren eigenlijk de godganse dag nadat wij het huis verlaten? Tijdens de lockdowns van de voorbije coronaperiode kregen we al eens een real-life inkijkje, maar echt representatief kunnen we dat toch niet noemen ... Je huisdieren gedragen zich namelijk behoorlijk anders wanneer wij in de buurt zijn. 
 
In The Secret Life of Pets (2016) – in het Nederlands vertaald naar Huisdierengeheimen – maken we kennis met Max, de jack russell van Katie, die ’s ochtends de deur uitgaat naar haar kantoorjob in New York. Dat geeft Max de kans om met de andere huisdieren in het appartementsgebouw te socializen. Samen met tijgerkat Chloe, mopshond Mel, teckel Buddy en grasparkiet Sweet Pea beleeft hij een onbezorgde tijd, tot zijn baasje Katie het straathondje Duke adopteert … en Max jaloers wordt! Zoals je wel kan verwachten, komen de dieren in een rollercoaster van avonturen terecht en komt het erop aan om samen te werken, willen ze uit de problemen raken. Een ontroerende én grappige animatiefilm die jong en minder jong kan bekoren!
The Secret Life of Pets
'The Secret Life of Pets': wat doen je huisdieren wanneer jij niet thuis bent?

>> Te bekijken op Netflix

 
 
101 Dalmatiërs: witte bontjas met zwarte stippen

Een nestje puppy’s grootbrengen en verzorgen, daar heb je handenvol werk aan … In het geval van onze expert-hondenfokker Annelies bleef het slechts bij zes pupjes, maar wat als je plots 101 honden in huis hebt? Het overkomt Roger en Anita aan het einde van de film 101 Dalmatiërs (1961) – oeps, spoiler! – wanneer ze besluiten om behalve hun eigen twee volwassen dalmatiërs Pongo en Perdita ook een hele lading puppy’s onder hun hoede te nemen.
 
Hoe de situatie zo uit de hand kon lopen? Alles begint met Pongo, die het saaie vrijgezellenbestaan van zijn baasje Roger stilletjes aan beu wordt. Gelukkig duikt op het juiste moment Anita met haar teefje Perdita op en wonder boven wonder, zowel de baasjes als de hondjes worden verliefd op elkaar! Van het één komt het ander en niet veel later worden er vijftien dalmatiërpupjes geboren ten huize Roger en Anita. Het gezinsgeluk lijkt compleet, tot de boze Cruella de Vil opduikt. Een door en door slecht mens, dat in die hoop krioelende pluizige bolletjes maar één ding ziet: een wit-met-zwart gestippelde aanvulling voor haar garderobe. Maar met de vachtjes van de vijftien puppy’s van Pongo en Perdita heeft ze lang niet genoeg voor een bontjas ... Wat volgt, is een combinatie van adembenemende achtervolgings- en ontsnappingsscènes met – uiteraard – een Disney-waardig einde. Een must-see voor elke hondenliefhebber!
101 Dalmatians
'101 Dalmatiërs': wanneer de slechterik je puppy's wil omvormen tot bontjas

>> Te bekijken op Disney+

 
 
De Aristokatten:
kattenliefde over de sociale klassen heen

Voor rasechte cat lady’s en cat lads mag De Aristokatten (1970) niet ontbreken in dit lijstje. We springen in de teletijdmachine, want het verhaal van deze aristocratische kattenfamilie speelt zich af in het Parijs van 1910. Mamapoes Duchess, een elegante Turkse Angora, leeft samen met haar drie kittens Marie, Berlioz en Toulouse in het grote huis van een operazangeres-op-rust. Wanneer deze oudere dame haar einde voelt naderen, laat ze een testament opstellen waarin ze al haar bezittingen nalaat aan … haar katten. 
 
Maar butler Edgar Balthazar reageert verbolgen op dit plan – na zijn vele jaren trouwe dienst had hij op z’n minst een stukje van de koek verwacht. Dus beraamt hij een plan om de katten van het toneel te laten verdwijnen en ontvoert hij hen naar het platteland. Dankzij de hulp van twee alerte honden, Napoleon de bloedhond en Lafayette de basset hound, slagen de poezen er echter in te ontsnappen en willen ze zo snel mogelijk terug naar Parijs keren. Maar hoe? Straatkat Thomas O’Malley to the rescue! Deze charmante rosse kater heeft de ietwat posh Duchess zo om zijn pootje gewonden en stelt voor om het gezinnetje naar huis te escorteren. Het zal je wellicht niet verbazen dat de terugreis naar de Franse hoofdstad niet zonder hindernissen verloopt … Een hartverwarmende film met een hoog kerstgehalte!
De Aristokatten
'De Aristokatten':avontuur en romantiek op z'n 'kats' in het Parijs van 1910

>> Te bekijken op Disney+

 
 
Chicken Run:
een lach en een traan uit plasticine

Een van onze grappigste huisdieren is ongetwijfeld de kip. En voor wie dacht dat er nog nooit een animatiefilm gewijd is aan deze tokkende dames: ben je de hilarische stop-motionfilm Chicken Run (2000) al vergeten dan? De Britse makers van de bekende Wallace & Gromit-films, met figuurtjes volledig opgebouwd uit boetseerklei, gingen dit keer aan de slag met de gevederde bewoonsters van een grote kippenboerderij in York.
 
De economische realiteit laat zich hard voelen, ook op het idyllische Engelse platteland. Eigenares mevrouw Tweedy is streng: kippen die niet voldoende eieren leggen, belanden zonder pardon in de kippenpastei. Van zodra de hennen dit nieuws ter ore krijgen, raken ze in paniek en beginnen ze tal van plannen te bedenken om uit de kippenren te ontsnappen, het ene al onnozeler dan het andere. Helaas zonder veel succes … Tot de onverschrokken haan Rocky ten tonele verschijnt, want die heeft een meesterlijk idee om alle kippen in veiligheid te brengen: hij gaat ze leren vliegen! Hoopvol, maar is het ook realistisch? Deze animatiefilm is een prachtig stukje kunst- en vliegwerk, waar de Britse humor hoogtij viert. Vooral de tussenkomsten van de ietwat dommige kip Babs deden ons meermaals gniffelen. Fun verzekerd!
Chicken Run
'Chicken Run': als je niet wil veranderen in kippenpastei, moet je ... ontsnappen!

>> Te bekijken op Disney+

 
 
DC League of Super-Pets:
wat als … Superman met vakantie is?

Hou je van huisdieren én van superhelden? Goed nieuws, zopas is er een animatiefilm uitgebracht die jou helemaal op het lijf geschreven is! In DC League of Super-Pets (2022) heeft Superman eventjes nood aan een pauze om de batterijtjes op te laden, dus neemt zijn trouwe labrador retriever Krypto zijn taken van hem over. Gelukkig beschikt hij net als zijn baasje over bijzondere superkrachten – inclusief een wapperende, rode cape – om de slechteriken te bestrijden.
 
Terwijl de échte superhelden in deze film als werkloze figuranten aan de zijlijn staan, zijn het de bewoners uit een dierenasiel die dit keer in de spotlights lopen. Maar ze moeten er wel de handen … euh, poten voor uit de mouwen steken, want tijdens Supermans afwezigheid tiert de misdaad nog steeds welig in de stad. Lulu, een kale cavia, ziet haar kans schoon om met haar nieuw verworven superkrachten allerlei onfrisse plannetjes uit te voeren, die wel eens het einde van de wereld kunnen betekenen. Zal het de dieren lukken om deze verwoestende apocalyps te voorkomen? Met heel veel kryptoniet, raketlanceringen en vierpotige interventies doen ze alleszins hun uiterste best. Spanning en sensatie verzekerd!
DC League of Super-Pets
'DC League of Super-Pets': als Superman met vakantie is, neemt zijn hond de misdaadbestrijding over
>> Te bekijken op Apple TV
 
Veel Beestig kijkplezier gewenst!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen