Vraag

Hoe pak je een muizenplaag diervriendelijk aan?

"Toen ik nog in een voedingswarenwinkel werkte, zaten we ooit met een muizenplaag. De muizen werden met vallen en vergif verdelgd, maar dat hielp niet meteen. Op den duur vond ik het zo onmenselijk dat ik mijn ontslag ingediend heb. Tot vandaag vraag ik mij nog af hoe ik de situatie beter had kunnen aanpakken. Voorkomen dat de muizen binnenkomen is één ding, maar wat als je al een nestje binnen hebt?"
 
Zoals onze vraagsteller al aangeeft, is het ‘verdelgen’ – het woord alleen al – van muizen met gif en klassieke muizenvallen allesbehalve diervriendelijk. Zeker wanneer je bedenkt dat deze schattige knaagdiertjes maar gewoon doen waarvoor ze op deze wereld gezet zijn: voor hun nageslacht zorgen. En dat kost energie! In een voedingswarenwinkel is er natuurlijk een overvloed aan eten te vinden, dus hoe kan je het de muisjes kwalijk nemen dat ze enthousiast langs het buffet blijven passeren?
 
Uiteraard ben je als zaakvoerder van een voedingswarenwinkel wel verplicht om de nodige maatregelen te treffen om de voedselkwaliteit en de hygiëne op de werkvloer te garanderen. Eén rondrennende muis in de stockruimte is al voldoende om door de inspecteur van het FAVV een dikke, vette nul op je rapport te krijgen. Maar ook in je eigen keuken thuis is het niet zo netjes en veilig om je voorraad te delen met een stel hongerige knaagdieren. Hoe ga je dan best te werk om de beestjes op een diervriendelijke manier de uitgang te wijzen? 
 
 

Zo vang je een muis levend 

 
Daar hoef je zelf eigenlijk niet veel voor te doen: je gebruikt gewoon een vangkooi of kantelval, waarmee je de muizen levend en diervriendelijk kan vangen, en zet die op een strategische plaats. Een tip: muizen hebben de neiging om langs een muur te lopen, omdat hun zicht niet zo goed ontwikkeld is. Ga dus op zoek naar (echte) muizenstrontjes in de buurt van een muur en zet je vangkooi daar neer. Als lokaas kan je een broodkorstje met wat pindakaas of een stukje boterhamworst gebruiken, daar zijn muizen dol op!
 
In tegenstelling tot de klassieke muizenval, die met een dichtklappende, ijzeren beugel de nek van het arme slachtoffertje breekt, loopt de muis nu binnen in een ruime kooi. Eens hij de pin aanraakt waar je je lokmiddel op geprikt hebt, valt het deurtje dicht en zit de muis opgesloten. Levend en wel! Ga regelmatig eens kijken of je al wat gevangen hebt, zodat het muisje niet te lang in angst moet wachten op zijn onbekende lot. Vervolgens neem je het kooitje mee naar buiten – minstens een kilometer van je huis – en laat je je grijze vriendje vrij in de natuur. 
  
 

Nieuwe bezoekers vermijden

 
Wil je voorkomen dat je snel weer bezoek krijgt? Probeer dan zo goed mogelijk alle kieren en spleten in je huis dicht te maken. Maar denk eraan: een muis kan zich door de kleinste openingen wringen, dus een volledig muisvrij huis is eigenlijk een illusie … Je kan er beter voor zorgen dat er voor hem geen eten te vinden valt. Bewaar voedsel dus altijd in afgesloten kasten en luchtdichte dozen, en laat geen kruimels en etensresten op het aanrecht rondslingeren, zodat je geen ongewenste dieren aantrekt.