Katten zijn natuurlijke vleeseters, maar toch eten ze ook graag groen. Elk baasje heeft zijn kat wel eens gretig aan gras zien knagen, ook al moet ze er nadien van kokhalzen. Maar als ze er moeten van braken, waarom eten katten dan (katten)gras?
 

Gek op foliumzuur

Katten eten gras vanuit een natuurlijke behoefte aan foliumzuur, een vitamine die ook in moedermelk zit en nodig is voor de aanmaak van hemoglobine. Wanneer een kat alleen maar jaagt op muizen en vogels, neemt ze te weinig foliumzuur op. Gras eten helpt daarbij. Geef je je kat kwaliteitsvolle dierenvoeding, dan bevat die meestal voldoende vezels en foliumzuur om aan de noden van je kat te voldoen.
Kitten eet gras
Katten eten gras vanuit een natuurlijke behoefte aan foliumzuur

En dat overgeven dan?

In sommige gevallen kan braken deugd doen. Denk maar aan hoe je jezelf voelt als je ziek bent. Zodra je overgegeven hebt, voel je je toch een stuk beter? Voor katten is dat net hetzelfde. In het wild zijn er veel moeilijk verteerbare stoffen, zoals haar en botten, die extra zwaar op de maag liggen. Door gras te eten, kunnen katten deze stoffen op een natuurlijke manier zuiveren. Ook vastzittende haarballen verlaten door het braken het lichaam.

 

Opletten geblazen!

Het eten van gras is niet schadelijk en heeft dus zelfs bepaalde voordelen. Toch zijn er twee dingen waarop je moet letten. Eerst en vooral: als je kat buiten gras eet, let er dan op dat je gazon geen schadelijke pesticiden bevat. Daarnaast bestaat het gevaar dat er een grassprietje in de neus van je kat terechtkomt. Dit kan leiden tot een zware neusontsteking. Als het sprietje tot in de keel zit, merk je waarschijnlijk ook vreemde en overdreven slikbewegingen op. Ga in dat geval zeker even langs bij je dierenarts.

Mijn conclusie? Kattengras is geen absolute must, maar kan ook zeker geen kwaad. Wil je de instincten van jouw kat de vrije loop laten? Haal dan eens kattengras in huis en kijk hoe zij ermee omgaat!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen