Het is soms best een grappig gezicht, wanneer je je kat naar een paar grassprietjes ziet happen. Zijn katten dan niet van nature vleeseters? Dat klopt, en toch eten ze ook vaak gras, ook al staan ze er nadien vaak van te kokhalzen. Dat kan helemaal geen kwaad, integendeel!

Wat is kattengras?

Kattengras is een verzamelnaam voor allerlei soorten gras die katten mogen eten. Meestal gaat het om zoete grassoorten afkomstig van tarwe, rogge, gerst of haver. Een bekende kattengrassoort is Cyperus Alternifolius ‘Zumula’. Je kan deze soorten als plant kopen, maar ook in de vorm van zaadjes zodat je ze zelf kan planten.

Opgelet: sommige grassoorten zijn niet geschikt voor katten, omdat ze te hard zijn of scherpe randjes of weerhaakjes hebben en in de keel of de neus van je kat kunnen blijven zitten. Dat kan leiden tot slikproblemen, bloed bij het braken en ontstekingen. Zit er een grasspriet vast, dan kan je kat last krijgen van overmatig niezen, ademhalingsproblemen, vochtafscheiding uit de neus, een gebrek aan eetlust of koorts. Het is dan belangrijk om de grasspriet zo snel en voorzichtig mogelijk te verwijderen – een klusje dat je best aan de dierenarts overlaat.

Kat eet gras
Katten zijn dan wel carnivoren, maar soms eten ze weleens een sprietje gras om gezondheidsredenen

Waarom eet mijn kat gras?

Een van de redenen waarom katten gras eten, zou zijn omdat hun natuurlijke prooien zoals vogels en muizen heel weinig vezels en foliumzuur bevatten. Foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, die zuurstof vervoeren in het bloed, en om bloedarmoede te voorkomen. Omdat katten zelf geen foliumzuur kunnen aanmaken, knabbelen ze dus op grassprieten om dit felbegeerde stofje op te nemen. Huiskatten die kwalitatief kattenvoer krijgen, hebben dat extra foliumzuur eigenlijk niet nodig, omdat het al in de voeding verwerkt zit, maar uit gewoonte nemen ze toch af en toe nog eens een hapje gras.

Gras bevat ook veel vezels, wat dan weer belangrijk is voor een vlotte darmwerking. Het gras komt er onverteerd weer uit, maar kan op die manier wel helpen om verstopping of diarree te verhelpen. Opgelet: het hangt wel af van kat tot kat of dit ook echt een positief effect heeft op de darmen en niet irriterend werkt.

Daarnaast geven katten van gras vaak over, omdat hun spijsverteringssysteem er als vleeseter niet op voorzien is om plantaardige voeding te verteren. Het ziet er niet zo aangenaam uit – en zo voelt het ongetwijfeld ook niet – maar het braken kan hen wel helpen om onverteerbare resten van prooien en eventueel haarballen uit te braken, wat achteraf een opgelucht gevoel zou geven. Wil je haarballen bij je kat voorkomen? Zorg dan dat je je langharige of sterk ruiende kat regelmatig een flinke borstelbeurt geeft, om alle losse en dode haren te verwijderen. Zo komen ze niet in de maag terecht wanneer poeslief zichzelf een wasbeurt geeft.

En tot slot zouden ze er ook bacteriën en parasieten mee kunnen bestrijden.
 
 

Hoeveel gras mag mijn kat eten?

Omdat gras nu eenmaal niet het favoriete kostje van je kat is, zal ze er normaal gezien ook geen grote hoeveelheden van eten. Je kat doseert doorgaans prima, en eet er net genoeg van om ‘z’n ding’ te doen. Ofwel komen de sprietjes er weer uit met de ontlasting, ofwel braken ze het gras weer uit.
 
Zie je je kat toch redelijk obsessief gras eten? Dan kan je het kattengras beter wegnemen of je kat een tijdje niet naar buiten laten. Een bezoekje aan de dierenarts is dan een goed idee, want mogelijk is er een goede reden waarom je kat die braakreflex opzoekt.

Kat eet kattengras
Gras eten helpt je kat om braakballen en andere onverteerbare voedingsresten uit te braken

Gras voor binnen- en buitenkatten

Heb je een buitenkat die in de tuin mag? Dan is het belangrijk dat je gazon bestaat uit een zachte, katvriendelijke grassoort. Ook als je nieuw gras gaat zaaien, hou je hier maar beter rekening mee. Uiteraard is het gebruik van pesticiden dan een absolute no-go!

Voor een binnenkat kan een bakje kattengras uit de winkel een goede oplossing zijn. Je bent dan zeker dat het om een zachte grassoort zonder scherpe randjes gaat en dat er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas kwamen. Bovendien kan het een prima afleidingsmanoeuvre zijn om je poes weg te houden van je favoriete kamerplanten.

Opgelet: de lijst met tuinplanten die giftig zijn voor je kat, is ontzettend lang en ook van heel wat kamerplanten kunnen katten ziek worden. Doe dus zeker de nodige research voor je je kat introduceert in de tuin of laat kennismaken met je urban jungle!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen