Er wordt wel eens gezegd dat een kat een prooi meer naar huis neemt als cadeautje om te laten zien dat ze van je houdt. Ook hoor je wel eens dat een kat het doet omdat ze weet dat jij zelf niet kunt jagen en om het jou te leren. Die verhaaltjes kloppen echter niet. Waarom brengt jouw kat dan wel telkens prooien mee tot aan jouw deur of zelfs binnen in je huis? Dat kom je hier te weten!


Katten zoeken een veilige plek met hun prooi

Katten zijn carnivoren die al duizenden jaren aan de zijde van de mens wonen maar hun jachtinstinct nog niet verloren zijn. Ze kunnen dan ook perfect rauw vlees verteren. Als je kat buiten rondloopt, is de kans dus groot dat zij heel wat kleine dieren doodt. Die vindt ze niet alleen dicht bij jouw huis, soms legt ze verre afstanden af tijdens haar jaagtrips. Om haar prooi in alle rust op te eten, neemt je kat ze mee naar een veilige plek. En welke plek is er nou veiliger dan haar eigen huis? Jij vindt die dode muisjes misschien niet zo aangenaam om te zien, maar zie het als een compliment: bij jou voelt je kat zich veilig genoeg om even de tijd te nemen om haar kostbare vangst op te eten. Wees dus niet boos op je kat wanneer ze weer een prooi heeft meegebracht! 

Kat heeft muis gevangen
Katten willen hun prooi op een veilige plek opeten 

Nog meer weetjes over het territorium van je huiskat

Wist je dat het territorium van een kat bestaat uit drie gebieden? Allereerst het kerngebied, waar de kat rust, slaapt en zich veilig voelt. Meestal is dat voor huiskatten hun huis, soms aangevuld met het terras en/of het tuinhuis. Rond het kerngebied bevindt zich het leefgebied, dat actief verdedigd wordt tegen vreemde katten. Zeg maar gerust: je tuin en eventueel nog een stukje daar omheen. Maar het jachtgebied van een kat is nog veel groter en deelt je kat met andere katten, al zullen ze er (bijna) nooit samen vertoeven. Jouw kat spreekt namelijk af met de andere katten wie wanneer komt door geuren te gebruiken. Zo hoeven ze elkaar niet tegen te komen en kunnen ze gevechten uit de weg gaan. Vechten doen katten immers alleen als het écht niet anders kan. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen