Knaagstenen bestaan in alle vormen, kleuren en maten, wat heel leuk staat in het verblijf van je konijnen of knaagdieren. Als je de producenten van zo’n stenen mag geloven, zijn het onmisbare items die essentieel zijn voor de gezondheid van je langoortjes of knagertjes en het afslijten van hun tandjes. Maar hebben ze zo’n steen ook echt nodig? We legden de vraag voor aan onze Beestig-dierenarts Tom Verbeek van Trigenio Dierenartsencentrum.

Overdosis calcium

Om meteen met de deur in huis te vallen: wij zijn geen voorstander van knaagstenen, om de eenvoudige reden dat konijnen en knaagdieren zo’n steen niet nodig hebben. Voor hun dagelijkse behoefte aan mineralen, zoals calcium, volstaat het om hen een goede, kwalitatieve voeding te geven in de vorm van ruwvoer en droge brokjes.
 
In een knaagsteen zit vaak zodanig veel calcium – tot wel 20% – dat ze er een overdosis van kunnen binnenkrijgen. Vooral konijnen hebben namelijk de neiging alle calcium die ze kunnen krijgen op te nemen, wat aanleiding kan geven tot het ontstaan van blaasgruis en blaasstenen. Voor je het weet, zit de blaas verstopt en kan je konijn of knaagdier niet meer plassen, met alle gevaarlijke en pijnlijke gevolgen vandien. Blaasstenen moeten dikwijls operatief verwijderd worden en ook dat is niet zonder risico.
Een knaagsteen bevat zoveel calcium dat konijnen er een overdosis van kunnen binnenkrijgen

Tanden slijten? Ruwvoer eten!

Ook om aan hun knaagbehoefte tegemoet te komen, is een knaagsteen overbodig. Konijnen en knaagdieren met een goed gevormd gebit slijten hun tanden af door het dagelijks kauwen op vezelrijk ruwvoer zoals hooi, groenten en kruiden. Als je jouw huisdieren de juiste voeding geeft, onderhouden ze hun tandjes dus vanzelf al knabbelend. Makkelijk, toch? Bovendien stimuleert het knagen aan een knaagsteen een verkeerde kauwbeweging – van boven naar beneden en niet van links naar rechts – wat abnormale slijtage van de tanden in de hand werkt, met de vorming van tandpunten tot gevolg.
 
Laat die knaagsteen dus maar netjes in de winkel liggen of haal ’m weg mocht je er toch al eentje hebben aangeschaft. Je huisdiertje heeft veel meer aan een balletje van gedroogd gras of een wilgentak om lekker op te knagen. Als de tanden om eender welke reden toch blijven doorgroeien, dan zal een knaagsteen daar niets aan veranderen en moet je op zoek naar de onderliggende reden.
  
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen