In Nederland is de traditie van een ‘Hondenplons’ al goed ingeburgerd, in België openen tegenwoordig ook steeds meer openluchtzwembaden het laatste weekend van het seizoen de deuren voor waterminnende viervoeters. Wat mag je verwachten van zo’n evenement? Is het voor elke hond geschikt? En wat zijn onze tips & tricks? Lees snel verder! 
Neem het van ons aan: je kan er alleen over meepraten wanneer je het zelf meegemaakt hebt. Daarom trekken we naar recreatiebad Stappegoor in Tilburg, waar je vooraf een tijdslot kan reserveren om met je hond het buitenbad onveilig te maken. Ook mooi meegenomen: begeleiders van hondenschool de HondenCampus houden tijdens het zwemmen een oogje in het zeil, om het fysieke en mentale welzijn van de aanwezige honden zoveel mogelijk te garanderen. 
 
 

Ligweide wordt losloopweide

Bij het binnenkomen – op dat moment is het eigenlijke zwembad nog niet in zicht – krijgen we niet heel veel uitleg, maar wel één belangrijke mededeling: over een twintigtal meter mogen alle honden loslopen op het ganse terrein. Dat hadden we niet meteen verwacht, maar het is wel logisch én gigantisch leuk: de benen strekken op een plek waar de overige 363 dagen van het jaar geen hond toegelaten is! 
 
De meeste deelnemers trekken in één rechte lijn richting zwembad. Dat is geen vierkante bak met steile randen (genre Olympisch bad), maar de toegang is breed met ondiepe trappen. Ideaal om rustig de pootjes nat te maken alvorens het ruime sop te kiezen. ‘t Is te zeggen: rustig is een understatement van jewelste, wanneer er 25 enthousiast kwispelende honden in en uit het zwembad springen.
Honden in zwembad
Laat je hond zelf beslissen of hij in het water wil 
Hond in zwembad
je kan hem aanmoedigen met een speeltje, maar forceer hem niet 

Een workshop om te ontprikkelen 

Hond June die vandaag als proefkonijn mee is, kan nog maar sinds kort zwemmen. Ze doet het graag en met veel overgave, maar voelt zich nog een tikkeltje te onzeker om haar nieuwe skill aan zoveel omstaanders te demonstreren. Zelfs niet wanneer we haar favoriete speeltje te water laten. Nadat een vriendelijke border collie het speeltje terug aan land brengt, gaan we daarom eerst de rest van het terrein verkennen. 
 
Twee obstakelbanen nodigen de deelnemende honden uit om naar een dummy met worst te speuren, maar ons oog is gevallen op een balansworkshop. Een aardje naar June’s staartje, want dat kan ze als de beste! Even de zwembaddrukte aan ons voorbij laten gaan en haar zelfvertrouwen opkrikken: de perfecte afleiding. Pootjes op een krukje, zitten op een balanskussen, rennen door een tunnel, een trucje waarvoor ook het baasje zich in allerlei bochten moet wringen … je zou haast vergeten dat we hier op een hondenplons zijn.  
Hond balanceert op krukje
Hond zit met pootjes op schoenen tussen benen van baasje

Stap voor stap vertrouwen winnen 

Na dit welgekomen intermezzo en een pauze aan het eetkraam zien we vanuit de verte dat het zwembad nagenoeg leeg is. Halleluja! We hebben nog een half uurtje voor de volgende delegatie honden arriveert, dus krijgt June nogmaals de kans om haar zwemkunsten te etaleren. 
 
Opnieuw is er enige aarzeling, maar wanneer ze merkt dat er nog een extra trapje binnen pootbereik is, durft June eindelijk (heel voorzichtig) haar beste hondjesslag bovenhalen. En vanaf dan is er geen houden meer aan. Als een volleerd zwemmer springt ze in en uit het bad en wanneer ze haar speeltje afgeeft, kijkt ze haar baasje hypnotiserend aan om opnieuw te gooien. Missie geslaagd! 
 
 

Veelgestelde vragen over de ‘Hondenplons’

 
  • Is het water van een mensenzwembad wel geschikt voor honden?

    Het is de laatste dag van het zwemseizoen en daarom zetten de meeste zwembaduitbaters hun chloorpomp op een lage stand of helemaal uit. Heb je een hond die vaak/veel drinkt tijdens het zwemmen, dan vraag je dat best even na. Voorzie in elk geval ook vers drinkwater voor je hond tussen de zwemsessies door. 
     
  • Mogen eigenaars mee in het water? 

    Vaak is dat het geval, maar niet altijd. Elke organisator beslist zelf wat toegelaten is. Ga je zelf mee het water in, doe dan best een lange broek en t-shirt aan over je zwemkledij, om krassen van hondennagels te voorkomen. Vergeet geen reservekledij mee te nemen! 
 
(Lees verder onder de foto's)
Hond zwemt in zwembad
Hond zwemt in zwembad
  • Wat als mijn hond niet wil zwemmen? 

    Het heeft geen zin om je hond te dwingen of voor de leeuwen te gooien, want zo houdt hij geen positieve ervaring over aan de ‘Hondenplons’. Laat hem op eigen tempo het water verkennen en moedig hem aan om de stap te zetten. Gaat hij niet vanzelf het water in? Geen probleem! Misschien vindt hij het gewoon leuker om in de pure natuur te pootjebaden.  
     
  • Wat als mijn hond ruimte nodig heeft? 

    Omdat alle honden op het zwembadterrein loslopen, doe je best niet mee aan dit soort evenementen met een hond die op z’n privacy gesteld is. Wil je je hond toch graag eens laten zwemmen in een zwembad, boek dan een sessie in een speciaal hondenzwembad. Vaak worden die gebruikt voor hydrotherapie, maar kan je er ook terecht voor watergewenning en conditietraining. 
     
  • Kan elke hond deelnemen aan een ‘Hondenplons’? 

    Ken je hond: houdt hij niet van de drukte van bijvoorbeeld een speelweide of hondenevenement, dan doe je hem ook hier geen plezier mee. Ook als je hond niet kan zwemmen of het nog nooit gedaan heeft, is dit geen goede eerste kennismaking. Pups hebben al helemaal niets te zoeken op een ‘Hondenplons’. Zij hebben nood aan rust en veiligheid om van hun eerste zwemslagen een succes te maken. 
     
  • Kan elke hond zwemmen? 

    Nee, dat is een fabeltje. Sommige honden hebben hun bouw niet mee, waardoor ze als een baksteen naar beneden zinken wanneer ze in diep water terechtkomen. Lees hier welke rassen vaker problemen hebben met zwemmen dan andere. Twijfel je of zwemmen wel een goed idee is voor jouw hond? Doe hem dan een goed passende zwemvest aan en kies een ‘Hondenplons’ uit waar je mee in het water mag.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen