Brandwonden komen gevoelig vaker voor bij katten dan bij honden, omdat ze met hun lenige lichaam soms op de gevaarlijkste plekjes terechtkomen. Dierenarts Rob Lückerath van DnA Dierenartsencentrum overloopt in dit artikel wat je zelf kan doen wanneer je kat zich in vurige nesten heeft gewerkt.
Waarschuwing voor gevoelige lezers: onderaan dit artikel staan foto's van Prins Herman, een kater die met zijn pootje in frituurolie terechtkwam toen hij schrok van een hond. 

Helaas: dierenarts Rob krijgt heel regelmatig onvoorzichtige katten (of beter: katten van onvoorzichtige baasjes) over de vloer die zich lelijk verbrand hebben. Hieronder sommen we enkele manieren op waarop katten zich kunnen verbranden
 
  • Door op een hete kookplaat, een gloeiende barbecue of in een geopende oven te springen
     
  • Door kokend water of heet frituurvet over zich heen te krijgen 
     
  • Door hun huid te verbranden in de zon (vooral bij naaktkatten, witte kattenrassen en op weinig behaarde plekken zoals de oren en de neus)
     
  • Door langs blaartrekkende planten zoals berenklauw te snuffelen of te strijken
     
  • Door in contact te komen met bepaalde chemische stoffen
     
  • Door met hun staart tegen een brandende kaars te zwiepen
     
  • Door terecht te komen in een woningbrand 
 
Uitgezonderd de woningbrand, kunnen de meeste van bovenstaande voorbeelden voorkomen worden door een vooruitziende eigenaar. De beste remedie tegen brandwonden is ervoor zorgen dat ze niet kunnen ontstaan. Bescherm je kat dus door haar niet toe te laten op het aanrecht, kaarsen te vervangen door led-kaarsen, frieten te bakken in een andere ruimte, gevoelige delen in te smeren met katvriendelijke zonnebrandcrème, enzovoort. 
 
 

Drie gradaties brandwonden, ook bij de kat 

Afhankelijk van de ernst van de verbranding, delen dierenartsen brandwonden op in drie categorieën: 
 
  • Eerstegraads brandwonde

    De huid verkleurt rood, zoals bij zonnebrand. De huid is droog en er ontstaan geen blaren. De opperhuid is niet beschadigd. 
     
  • Tweedegraads brandwonde

    De huid verkleurt rood tot roze en ziet er lokaal witachtig uit. Er verschijnen blaren die kunnen openbarsten, waardoor de bovenste laag van de huid verdwijnt. 
     
  • Derdegraads brandwonde

    De huid is volledig weggebrand, wat overblijft ziet er lederachtig uit. De wonde krijgt een (licht-)bruin tot zwarte kleur. 
     
 

Wat te doen wanneer je kat zich heeft verbrand? 

Afkoelen is de boodschap! Bij verbranding neemt de huid een heleboel warmte op, die schade blijft aanrichten aan de lichaamscellen van je kat zolang de temperatuur voldoende hoog is. Hoe sneller je die temperatuur naar beneden krijgt, hoe beter de prognose voor je kat. Daarom is het in eerste instantie belangrijk om de aangetaste delen van je hond zo snel mogelijk te helpen afkoelen. 
 
Wie ooit al heeft overwogen om een kat onder een kraan te houden, kan zich inbeelden dat deze behandeling makkelijker gezegd dan gedaan is. Je kat heeft op zo’n moment immers erg veel pijn, kwam nooit eerder in aanraking met stromend water en beschouwt jou als een pain-in-the-ass die haar miserie nog wat groter komt maken. 
 
Probeer inventief te zijn en een manier te vinden om toch verkoeling te brengen, zonder dat je bedolven raakt onder kattenbeten en -klauwen. Gebruik een nat washandje, vochtige compresjes, een fles water uit de koelkast met een sok errond …  Na het afkoelen kan je je kat de nodige verlichting bieden met een geschikte brandwondenzalf zoals Flammazine (doe haar dan wel een kraag aan zodat ze het goedje niet oplikt). Raadpleeg je dierenarts voor de vervolgbehandeling, nadat jij de eerste hulp hebt toegediend.
 
 

Hoe behandelt de dierenarts brandwonden bij katten? 

Met een eerstegraads brandwonde hoef je niet altijd naar de dierenarts, maar bedenk wel dat je kat baat heeft bij een goede pijnstiller. Neem die niet zomaar uit je kast met geneesmiddelen, want katten kunnen doodgaan van de werkzame bestanddelen in pijnstillers voor mensen. Ook een zogenaamde ‘lichtbehandeling’, toegediend met een speciale machine door de dierenarts, kan helpen om de wonde sneller laten helen.
 
Met een tweedegraads of derdegraads brandwonde (en een eerstegraadsbrandwonde over een groot oppervlak) moet je hoedanook zo snel mogelijk naar je dierenarts. Omdat het open, natte wonden zijn, liggen infecties op de loer die bestreden moeten worden met een antibioticakuur. Bovendien moet de wonde dagelijks op een hygiënische en professionele manier verzorgd worden (schoonmaken, zalf smeren, kompres en verband aanleggen). Omdat het bijna onmogelijk is om die nodige zorg thuis toe te dienen aan een kat, moeten katten met ernstige brandwonden vaak vier weken of langer onder toezicht van een dierenarts blijven. 
Verbrande poot van kat
Kater Prins Herman kwam met zijn pootje in frituurolie terecht toen hij schrok van een hond 
Brandwonde kat na 2 maanden
Na bijna 2 maanden intensieve verzorging door het team van dierenarts Rob, ziet Hermans pootje er al veel beter uit 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen