Zijn katten dan niet van nature bestand tegen schadelijke UV-stralen dankzij hun multifunctionele vacht? Mispoes! Ook katten kunnen verbranden door de zon. Welke katten extra gevoelig zijn, welke plekjes het meeste risico lopen en welke zonnecrème geschikt is voor katten, lees je in dit artikel. 
De wilde voorouders van onze kat hebben een vacht die perfect is aangepast aan hun leefomgeving. Bovendien zijn ze vooral ‘s nachts en tijdens de schemeruren actief, wanneer de zon niet schijnt. Overdag verbergen ze zich voor belagers, waardoor ook de zon hen nauwelijks kan deren. Wilde katten stellen het dus prima zonder zonnebrandcrème.  
 
Onze huiskatten zien er niet alleen helemaal anders uit dan hun wilde voorouders, ze gedragen zich ook heel verschillend. Ze hebben geleerd dat ze niets te vrezen hebben in de omgeving van hun huis en voelen niet meer de noodzaak om hun uitjes tot de nacht te beperken. Kortom: de doorsnee huiskat durft zich evengoed overdag open en bloot in de buitenlucht begeven. Als ze dan ook nog eens houdt van warme zonnestralen op haar vacht, loopt ze extra veel gevaar. Zelfs binnenkatten die een dutje doen op de vensterbank kunnen verbrand raken!
 
 

Hoe gevaarlijk is de zon voor je kat? 

Wanneer de kattenhuid te veel zon te verduren krijgt, zie je dat de huid rood verkleurt en pijn gaat doen - net zoals bij mensen. Maar het kan nog veel erger: wanneer er blaren op de huid verschijnen, spreken dierenartsen van een tweedegraads brandwonde. Dat komt overigens vaker voor dan je denkt: dierenartsen krijgen tijdens een hittegolf regelmatig katten over de vloer met verbrande oortjes
 
In ernstige gevallen kan de huid na zonnebrand chronisch ontstoken raken. Dat proces wordt versneld wanneer de kat veel jeuk ondervindt en via het krabben bacteriën in de huid brengt. Dan spreken we van ‘zonnedermatitis’: een heel pijnlijke aandoening waarbij de kat in een vicieuze cirkel van pijn - jeuk - krabben terechtkomt.  
 
Tenslotte kunnen katten ook huidkanker krijgen als gevolg van blootstelling aan UV-stralen. Dan zit er vaak niets anders op dan bijvoorbeeld (een deel van) het oor weg te snijden, om uitzaaiingen te voorkomen. 
Kat met ernstige zonnebrand op de oren
Verbrande oren kunnen ontstoken raken en in ernstige gevallen leiden tot huidkanker 

Deze plekjes zijn extra gevoelig voor zonnebrand bij katten

Daar waar de haren het dunst bezaaid zijn, kan de zon het meeste schade aanrichten. Bij katten zijn dat vooral de oren, de neus en het stukje huid tussen de ogen en de oren. 
 
Heeft je kat op nog andere plekken een dunnere vacht, bijvoorbeeld omdat ze een huidziekte heeft of een litteken opliep na een operatie, dan is ook daar voorzichtigheid geboden. 
 
 

Witte katten en naaktkatten lopen extra veel risico op zonnebrand 

Hoe lichter de huid, hoe sneller ze verbrandt. Dat is bij mensen zo en bij katten niet anders. Bij witte katten - maar ook katten met een wit snoetje of witte oren - raden we dan ook aan om extra voorzichtig te zijn. 
 
Het spreekt voor zich dat ook naaktkatten een makkelijk slachtoffer zijn. Vooral de lichtere huiddelen, waar weinig pigment zit, zijn extra gevoelig. Naaktkatten worden niet beschermd door een vacht, waardoor je ze best al vanaf de lente insmeert als ze op avontuur gaan. 
 
Dan zijn er nog de rassen met een krulvacht, zoals de Devon rex en de Cornish rex. Hun speciale vacht is veel minder dik dan die van een doorsnee kat, waardoor ook deze rassen extra veel bescherming tegen zonnestralen nodig hebben. 
Portret van een naaktkat in de zon tussen paarse bloemen
Naaktkatten moeten vanaf de lente ingesmeerd worden met zonnecrème 
Portret van witte kat die zichzelf wast in de zon
Geef je kat iets te doen na het insmeren, zodat ze de zonnecrème niet oplikt 

Welke zonnecrème is geschikt voor katten en hoe breng je hem aan? 

Omdat katten zichzelf wassen en dus alles oplikken wat je op hun huid of vacht smeert, moet je extra voorzichtig zijn met het uitkiezen van een goede zonnebrandcrème. Producten voor baby’s zijn meestal bruikbaar, maar nog veiliger is het om te kiezen voor een zonnecrème die speciaal ontwikkeld is voor katten. Let erop dat je een zonnecrème koopt die niet geparfumeerd is en een huidneutrale pH heeft. Vraag eventueel raad aan je dierenarts voor het juiste product. 
 
Test de zonnecrème een eerste keer uit op een klein plekje, op een dag met weinig zon. Sommige katten reageren overgevoelig op één van de bestanddelen en dat ontdek je liefst wanneer ze niet volledig ingesmeerd zijn met het goedje. 
 
Smeer de gevoelige delen van je kat in vlak voordat ze eten krijgt of nodig haar uit voor een spelmoment na het smeren. Zo voorkom je dat ze de crème meteen oplikt en krijgen de werkzame bestanddelen de nodige tijd om in de huid te trekken. 
  
 

Wat als je kat toch verbrand is door de zon? 

Ben je je kat vergeten in te smeren of bleef ze langer buiten dan verwacht? Komt ze thuis met een licht of matig verbrande huid? Dan help je haar in eerste instantie het best door haar af te laten koelen. Geef haar toegang tot de koelste plek in huis en verlicht de pijn eventueel door een coldpack (met beschermende hoes!) of een nat kompres tegen de aangetaste huid te houden. Voorzie vers drinkwater en stimuleer haar om te drinken. 
 
Een brandwondenzalf zoals flammazine of flamigel brengt verlichting en voorkomt ontstekingen. Twijfel je over de juiste behandeling of is de huid van je kat ernstig verbrand? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met je dierenarts.   

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen