Zag jij ze ook al passeren op YouTube: die ‘hilarische’ video’s van geiten die zich rot schrikken en met de poten omhoog flauwvallen? Lees dan zeker verder, want wij vinden er absoluut niks grappigs aan …

Flauwvallende geiten hebben een erfelijke aandoening 

Alle geiten die dit gedrag vertonen, behoren tot hetzelfde ras: de myotonische geit. Er zit een foutje in hun genen, waardoor hun beenspieren verstijven wanneer ze ergens van schrikken. De term ‘flauwvallen’ is dus niet zo goed gekozen, want de diertjes zijn bij hun volle bewustzijn wanneer ze omver tuimelen. 

 
Laat een geit nooit schrikken

Hoewel het verstijven nooit lang duurt - na tien seconden huppelt zo’n geit weer vrolijk rond - is het allesbehalve een prettige ervaring voor het dier. Volwassen geiten kunnen er vaak iets beter mee omgaan: ze anticiperen op hun stijve benen door de pootjes te spreiden. Zo voorkomen ze dat ze vallen. Toch bestaat er altijd het gevaar dat de geit ‘slecht’ valt of vanop grote hoogte de grond raakt. Laat dus nooit een geit (of eender welk ander dier) schrikken voor je eigen plezier. Een trauma is nooit ver weg!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen