Toen het bulletje van Kjell en Stefanie nog geen jaar oud was, stond hun wereld even helemaal stil. Door een stom ongeluk kwam de kleine Lucy met haar achterpoot onder een wagen terecht. In plaats van de volledige poot te amputeren, zoals vaak gebeurt, stelde hun dierenarts voor om te redden wat er te redden viel. 
 

Hondenpoot amputeren of niet? 

Lucy’s ongeval is ondertussen al meer dan 5 jaar geleden, maar we zijn nog elke dag blij met onze beslissing om haar een nieuw pootje te gunnen”, steekt Kjell van wal. “In eerste instantie heeft onze dierenarts nog geprobeerd om het beschadigde weefsel van haar voetje te redden met lasertherapie.”
 
Die behandelwijze sloeg helaas niet aan, waarop de dierenarts Kjell en Stefanie twee opties gaf: “We stonden voor een moeilijke keuze: ofwel zou hij de volledige poot amputeren en moest onze Franse bulldog verder door het leven op drie poten. Ofwel zou hij enkel het beschadigde deel verwijderen, maar dan moesten we een oplossing zoeken om het overblijvende stuk van haar poot te beschermen. Bovendien bestond de kans dat ze heupproblemen zou ontwikkelen als we haar lieten steunen op de ingekorte poot.” 
 
 

Op zoek naar een prothese voor Lucy

Omdat Lucy nog zo jong en actief was, bestond er geen twijfel bij haar liefdevolle eigenaars: “We gingen op zoek naar een manier om Lucy weer op vier poten te zetten. Op YouTube vonden we filmpjes van een hond met een prothese, een beetje zoals de ‘blades’ waarmee mensen na een amputatie nog aan topsport kunnen doen.” 
 
Zo kwamen Kjell en Stefanie bij Wesley Michiels van Pet Orthopedics terecht, die meteen de koe bij de horens vatte: 
Niet elke dierenarts maakt die afweging, maar gelukkig lagen de kaarten goed voor Lucy. Om een prothese te kunnen aanmeten mag de poot immers niet hoger geamputeerd worden dan onder de knie (of de elleboog bij een voorpoot).
"Bovendien moet er een voldoende lange stomp overblijven om de prothese aan te bevestigen. Die voorwaarden waren vervuld, dus ging ik langs bij Lucy en haar dierenarts om de procedure voor een kunstvoet-op-maat op te starten.”
 
 

Hoe maak je een prothese voor een hond? 

“Allereerst maken we een gipsen afdruk van de geamputeerde stomp om er in ons atelier een passende prothese omheen te kunnen bouwen”, legt Wesley uit. “In de begindagen deden we dat met de hand, tegenwoordig gebruiken we een 3D-printer die in één keer de perfecte pasvorm bij elkaar print. Onze protheses bestaan dus grotendeels uit een hard plastic, aan de binnenkant zacht bekleed en met een slijtvaste steunvoet uit steviger materiaal.”
Kjell, Lucy en Stefanie
Lucy met haar prothese in de tuin
“Al vrij snel gingen we naar huis met een tijdelijke prothese, die we uitgebreid konden testen en laten bijstellen door Wesley”, gaat Kjell verder. “Nu gaan we elk jaar op controle, waarbij de prothese volledig nagekeken wordt. Jaarlijks wordt er bijvoorbeeld een nieuw rubberen zooltje geplaatst onder de voet en de laatste keer moest het draaisysteem vervangen worden dat we gebruiken om de prothese vast te klemmen - vergelijkbaar met het vetermechanisme van een snowboardschoen.” 
 
 

Lucy door het dolle heen als ze haar prothese ziet 

Het is verbazingwekkend hoe snel de Franse bulldog gewend raakte aan haar nieuwe ledemaat, zegt Kjell trots: “Lucy is een heel sportieve hond, we maken regelmatig daguitstappen met haar - ondanks haar handicap. Tien kilometer wandelen (of nog veel meer) is geen enkel probleem. Binnen in huis hupt ze rond op drie poten, maar ze wordt pas helemaal happy wanneer ze ziet dat we haar prothese bovenhalen omdat dat betekent dat we naar buiten gaan. Je kan haar reactie vergelijken met eender welke andere hond wanneer je zijn leiband van de haak neemt!”
 
Lucy’s bewegingen verschillen nauwelijks met die van een andere hond: ze springt, rent, sluipt … “En na een wandeling houden we de prothese gewoon onder de kraan om het vuil weg te spoelen. Zelf ondervindt Lucy geen last van haar vierde pootje, hooguit zal ze na een avontuur heel even likken op de plek waar de brace zat om zich daarna tevreden in haar mandje te nestelen.”
 
 

Welke dieren komen in aanmerking voor een prothese? 

Het succesverhaal van Lucy bewijst eens te meer dat je best goed nadenkt wanneer je hond zwaar gekwetst raakt aan zijn poot. “Tegenwoordig zijn er al meer dierenartsen op de hoogte van de mogelijkheid om een prothese aan te meten”, vertelt Wesley van Pet Orthopedics. “Maar het gebeurt nog steeds dat een poot té hoog wordt afgezet en dan kunnen we helaas niets meer doen. Of het nu om een chihuahua of een Duitse dog gaat: een prothese is pas mogelijk als er voldoende poot overblijft om mee te werken. Boven de knie of boven de elleboog lukt dat nooit, en onder die gewrichten enkel als de resterende stomp lang genoeg is.”
 
Maar hoe lang is lang genoeg? “Om daar zeker van te zijn, is het altijd best om voor de operatie even contact op te nemen met ons. Dan kunnen we met de behandelende dierenarts overleggen hoe de amputatie best uitgevoerd wordt om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken."
Toch zien we in de praktijk nog steeds dat er vaak geamputeerd wordt zonder eerst informatie in te winnen. Dat is echt zonde want meestal blijft er dan niet genoeg over om een prothese aan te bevestigen.
“Pootprotheses zijn trouwens niet alleen weggelegd voor honden”, besluit Wesley. “Alleen met katten is het moeilijker werken. Niet omdat je er geen passende prothese voor kan maken, wel omdat ze zich doorheen allerlei gaten en kieren wurmen en zich zo in de nesten werken met hun stevig zittende namaakpoot. Maar voor de rest gaan we elke uitdaging aan. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een nieuwe poot gemaakt voor een kalkoen en ook een kraanvogel maakte al gebruik van onze expertise. Niet meteen alledaagse huisdieren, maar voor hun eigenaars betekenen ze evenveel als Lucy betekent voor Kjell en Stefanie.”
Kalkoen met prothese

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen