Oorsprong – waar komt de chihuahua vandaan?
De chihuahua komt oorspronkelijk uit Mexico en dook voor het eerst op in de 19e eeuw. Het ras is vernoemd naar de gelijknamige Mexicaanse staat van waaruit hij voor het eerst naar de Verenigde Staten werd geëxporteerd, waarna hij zich over de hele wereld verspreidde. Zijn herkomst is voor de rest gehuld in een waas van geheimzinnigheid. Sommige deskundigen houden het erop dat kleine honden in 1519 met de Spaanse legers van Hernando Cortes meekwamen naar Amerika. Anderen denken dat Chinezen naar Amerika reisden en miniatuurhondjes meenamen, voor de Europeanen in Amerika aanlandden.Sommigen beweren dan weer dat de chihuahua, de kleinste van alle honden, teruggaat tot de techichi, een kleine hond die werd gefokt door de Tolteken, een Mexicaanse indianencultuur die floreerde in de 10de eeuw. Bij de Tolteken was deze hond een godsdienstig symbool. Het hondje zou later bij de Azteken zijn gekomen, die het samen met hun doden begroeven (al levert tot op heden geen enkel graf het bewijs van deze theorie). Het is echter ook goed mogelijk dat ongeveer 3000 jaar geleden een hond die wel wat op de chihuahua leek, in Egypte voorkwam. De zoöloog K. Haddon beschreef in 1910 de gemummificeerde overblijfselen van een klein hondje in een Egyptische graftombe, dat een open fontanel had. Die afwijking komt bij chihuahua’s vaak voor.
Chihuahua’s zijn ook al eeuwenlang bekend op Malta, waar ze rond 600 voor Christus vanuit Noord-Afrika naartoe kwamen. Er is een fresco van Botticelli (uit 1482) in de Sixtijnse kapel in Rome waarop een hondje is afgebeeld dat duidelijk op een chihuahua lijkt. Deze vroege chihuahua’s waren wat groter en hadden grotere oren dan de huidige chihuahua’s. Dat kan komen doordat ze gekruist zijn met de Chinese naakthond. Selectieve fokkerij heeft de chihuahua verkleind tot miniatuur.
De eerste chihuahua werd in 1904 in Amerika geregistreerd en heette ‘Midget’. Het ras is in Amerika nog steeds enorm populair. In Engeland was de chihuahua in de jaren vijftig nog steeds vrij zeldzaam, maar tegenwoordig zijn ze in Europa regelmatig op tentoonstellingen te zien. Ook in de populaire cultuur zijn er veel referenties naar de chihuahua. Zo bestaan er zelfs films en liedjes die de naam van het beestje dragen.
Uiterlijk – hoe herken je een chihuahua?
De chihuahua is klein, sierlijk en compact gebouwd. Het ras heeft een goed gerond, appelvormig hoofd. Het dak van de schedel is bolvormig, rond in alle richtingen. De chihuahua heeft het meest extreme appelhoofd van alle rassen. Dit ras heeft grote uitstaande oren die onder een hoek van 45 graden staan. De dunne botjes van de voorbeentjes zijn tamelijk breekbaar. Een platte staart is een rasvereiste voor de chihuahua. Deze is afgeplat van vorm, iets dikker in het midden, waarna hij in een punt uitloopt. Het gezicht van de chihuahua is brutaal te noemen. Dat verwijst naar de vrijpostige uitdrukking die ontstaat door de unieke combinatie, plaatsing en afmetingen van zijn snuit, oren, ogen en bek.De grote, ronde ogen van de chihuahua kunnen zorgen voor een ondeugende blik. De ogen zijn bol en lijken uit te puilen, maar van opzij gezien doen ze dat niet. Witte of blonde honden kunnen lichtere ogen hebben, maar alle andere chihuahua’s horen donkere of robijnrode ogen te hebben.
Er zijn chihuahua’s in alle kleuren, maar de meest voorkomende kleuren zijn geelbruin, geelbruin gevlekt, chocoladebruin, wit, crème, zilver-geelbruin, black and tan, en zwart. De vacht van de chihuahua kan kort of lang zijn. De korthaar is bekender dan de langhaar. De langharige variëteit heeft lang, zacht haar dat glad of iets gegolfd is. Een korte vacht hoort dicht tegen het lichaam aan te liggen, zacht aan te voelen en te glanzen. Het haar is kort op het gezicht en de oren, en enigszins langer op de nek en staart. Een lange vacht hoort ook zacht te zijn en is glad of licht golvend. De ondervacht is bij voorkeur niet te dik. Er wordt pluimen gevormd door de staart, de voeten, de achterkant van de voor- en achterbenen en de vacht op de oren. Het is toegestaan langharen en kortharen te kruisen. In een nest kunnen dan langharige en kortharige pups voorkomen. Op tentoonstellingen worden beide variëteiten apart gekeurd.
Weet ook dat er nog andere verschillen zijn tussen een kortharige en een langharige chihuahua. Zo is de kortharige variant meer geneigd om op je schoot te gaan zitten, terwijl de langharige variant meestal naast je zal gaan zitten. Immers, als een langharige chihuahua lang op je schoot zou zitten, zou zijn lichaamstemperatuur zo sterk oplopen dat hij gaat hijgen. Om dezelfde reden zal een langharige chihuahua eerder op de dekens van je bed gaan liggen, terwijl de kortharige variant onder de lakens zal kruipen.
Alle chihuahua’s kunnen slecht tegen kou, maar mensen met een kortharige chihuahua moeten extra voorzorgsmaatregelen treffen, vooral als hun hond geen ondervacht heeft. Chihuahua’s met een lange vacht kunnen dan wel langer in de kou blijven dan kortharige chihuahua’s, toch is het verstandig om beide varianten een trui aan te doen als ze in koud weer naar buiten moeten.
Grootte en gewicht – hoe groot en hoe zwaar wordt de chihuahua?
Chihuahua’s worden gemiddeld tussen de 15 en 23 centimeter groot. Dat zorgt ervoor dat de chihuahua bekend staat als de kleinste hond ter wereld. De chihuahua is een echt lichtgewicht: hun gewicht gaat van anderhalve kilogram tot drie kilogram. Er bestaan nog kleinere hondjes, maar die zijn meestal enkel gefokt voor hun kleine gestalte, waarbij geen rekening gehouden werd met de gezondheid van het hondje.Karakter en opvoeding – de chihuahua is vurige gezelschapshond
De chihuahua is een prima stadshond en past zich overal aan. Hoewel hij klein is en broos lijkt, is de chihuahua alert, snel en buitengewoon moedig. Zowel de korthaar als de iets robuustere langhaar zijn bijzonder trouwe kameraadjes voor wie van een eenmanshond houdt. Ze kunnen niet echt tegen de kou en ze voelen zich het prettigst op de schoot van hun baasje. Het is een buitengewoon intelligent hondje, dat erg aanhankelijk is en snel bezitterig kan zijn. De chihuahua kan ook als goede miniwaakhond fungeren en is niet altijd geschikt bij kleine kinderen. Die vindt de chihuahua te luidruchtig, druk en vermoeiend. Als hij er van kleinsaf gewend aan is en de kinderen zich respectvol opstellen ten opzichte van het kleine hondje, is de kans op slagen het grootst. Het dier is liefdevol en levendig, maar is vooral gesteld op zijn eigenaar.De chihuahua is vurig, maar niet bijterig of schuw naar mensen. Wel is hij vaak op zijn hoede voor andere honden. Het is een vrolijke en energieke hond, maar ook een die snel van zich laat horen door te blaffen. De chihuahua is voornamelijk een gezelschapshond, maar hij houdt er ook van om bezig te zijn met z'n eigenaar. Gehoorzaamheidslessen of een sport zoals dog dance behoort zeker tot de mogelijkheden!
De chihuahua is een echte huishond, maar hij is wel altijd in voor een wandeling. Veel hondjes hebben genoeg aan enkele korte wandelingen per dag, maar ook in een sportief gezin kunnen ze meedraaien. Het is niet omdat je een klein hondenras uitkiest, dat lange wandelingen geen optie zijn! Wel is het belangrijk de activiteit van je chihuahua rustig op te bouwen. Elke dag een korte wandeling en één keer per maand 20 km wandelen is geen goed idee. Maar wie dagelijks eropuit trekt, heeft aan de chihuahua een trouwe wandelvriend. Als je gaat wandelen met je chihuahua, let er dan wel op dat hij geen ruzie zoekt met andere honden. Want als de chihuahua andere honden tegenkomt, denkt hij soms dat hij heel groot is …
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een chihuahua nodig?
Een chihuahua heeft veel vers water en een evenwichtig voedingspatroon nodig om gezond te blijven. Chihuahua’s doen er lang over om een voorraad droogvoer weg te werken. Kies dus best voor kleine verpakkingen of stockeer een grote verpakking in de garage of kelder en bewaar een kleine hoeveelheid op een handige plek. Veel mensen zijn verbaasd als ze zien hoe dol chihuahua’s zijn op eten en hoe gemakkelijk ze aankomen. Overgewicht kan bij alle rassen een levensbedreigend probleem worden, maar bij de piepkleine chihuahua is het risico extra groot, omdat hij al behoorlijk dik is wanneer hij slechts een halve kilo aankomt. Oppassen geblazen dus!Een langharige chihuahua verhaart minder dan een kortharige. Beide verharen niet veel, maar de langharige variant verhaart in bepaalde perioden, terwijl de kortharige voortdurend in de rui lijkt te zijn. De vacht van zowel de langhaar als de korthaar is gemakkelijk te verzorgen. Een lange vacht moet wel vaker geborsteld worden. Beide types hebben dus hun voor- en nadelen.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de chihuahua vatbaar?
Het is belangrijk om bij de aankoop van je chihuahua een goede fokker uit te kiezen, die genetische tests laat uitvoeren bij de dieren en niet fokt met ‘twijfelachtige’ honden. Toch zijn er ook aandoeningen die slechts gedeeltelijk genetisch bepaald zijn. Het is goed om te weten met welke problemen je chihuahua zoal te maken kan krijgen en hoe je ze kan herkennen. Je chihuahua is vatbaar voor volgende kwalen:- Gespleten gehemelte
- Tracheocollaps: een irritatie van de luchtwegen waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt.
- Hydrocefalus of waterhoofd.
- Hypoglykemie: een abnormale daling van de bloedsuikerspiegel.
- Patella luxatie: een loszittende knieschijf.
- Achterblijvende puppytanden
- Snurken
- Epilepsie
- Heupdysplasie
- Kanker
- Oogaandoeningen zoals cataract of staar, 'cherry eye' (een ontstoken derde ooglid), glaucoom en progressieve retina-atrofie/- degeneratie (aandoening waarbij het netvlies van de hond geleidelijk achteruit gaat of slinkt).
Je chihuahua kan ook getroffen worden door allergieën of infecties zoals hondenziekte, kennelhoest, parvo en oorinfecties of oormijt.
Een chihuahua wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar. Chihuahua’s behoren tot de rassen met de hoogste levensverwachting. Hondjes van 17 jaar zijn geen uitzondering!
Waarop moet je letten bij het kiezen van chihuahua?
Wees je ervan bewust dat sommige fokkers inspelen op de aandoenlijkheid van kleine hondjes en chihuahua’s fokken die gevaarlijk weinig wegen, soms minder dan 900 gram. Natuurlijk zijn niet alle honden van een ras even groot, dus ga niet enkel op dit criterium af. Een kleine chihuahua kan heel goed van een goede fokker komen, hoewel hij zal proberen te vermijden om té kleine hondjes te fokken. Kleine chihuahua's kunnen dus net zo gezond zijn als grotere exemplaren, maar wees op je hoede als je termen als ‘miniatuur’, ‘mini’ of ‘teacup’ tegenkomt. Dat zijn immers verkoopspraatjes, want bij chihuahua's bestaan er geen officiële onderverdelingen naar formaat. Er zijn slechts twee soorten chihuahua’s: de langharige en de kortharige variant.Als je de prijs van een chihuahua zou bekijken in verhouding met zijn gewicht, dan lijkt een chihuahua misschien wel een dure hond. De enigszins hogere prijs van een chihuahua-puppy is vaak heel goed te verklaren. Omdat ze zo klein zijn, krijgen chihuahua's meestal maar enkele puppy's per nest. Bovendien is de kop van een chihuahua in verhouding tot zijn lichaam best groot. Daarom is een natuurlijke bevalling zowel gevaarlijk als moeilijk voor moeder en puppy. Er wordt dus vaak geopteerd voor een keizersnede, wat in grote mate bijdraagt aan de kosten.
Wees dus op je hoede als je chihuahuapuppy’s ziet voor een opvallend lage prijs, want een hond met een slechte gezondheid brengt veel kosten met zich mee. Als je de prijs probeert te drukken, is naar het asiel gaan een goed idee. Er zijn genoeg fantastische chihuahua’s te vinden die dringend op zoek zijn naar een toegewijd baasje.
Ben je zeker van je keuze voor een chihuahua? Dit hondje is geschikt voor liefhebbers van schoothonden die het kleine baasje serieus nemen en hem niet vertroetelen, maar is minder geschikt voor mensen voor wie de constante aanwezigheid van de chihuahua te veel is. Ben je echter overtuigd van de kracht van dit kleine beestje, dan hoef je niet meer te twijfelen! Oooooh chihuahua!