Het ziet er een beetje grappig uit: een losse huidflap vlak voor de achterpoten van je kat. Bij het wandelen zwiept het buikje vrolijk heen en weer en je kat lijkt er geen last van te hebben. Goed nieuws: in de meeste gevallen is een kat-met-hangbuik écht niet te dik. De losse buikhuid is een overblijfsel van de evolutie, die soms handig van pas komt! 

De buikflap of ‘pouch’

Je kat hoeft dus niet zomaar op dieet. Katten hebben een veel lossere huid dan veel andere dieren. Dat heb je vast al gemerkt tijdens het aaien. Het stukje huid dat (soms pas op latere leeftijd) onder hun buik hangt te bengelen, komt dus niet als een complete verrassing. Het is een perfect normaal onderdeel van het kattenlichaam. In het Engels noemt men het de ‘primordial pouch’, in het Nederlands hebben we (nog) geen goede naam. Wij houden het dan maar op ‘hangbuik’ of ‘buikflap’. 
 

Een hangbuikje beschermt tegen andere katten

Zo’n extra portie huid kan handig van pas komen. Tijdens een robbertje vechten gaan katten wel eens op de rug liggen om een belager te schoppen en te krabben. Alleen wordt hun weke buik dan blootgesteld aan de klauwen van de tegenstander. De losse huidflap biedt dan bescherming voor alle organen in de buik van je kat. 
Rennende Brits korthaar met hangbuik
De overtollige huid komt goed van pas bij het rennen 

Andere voordelen van de hangbuik

Behalve als een soort van ‘levend schild’ doet de buikflap ook dienst als reservehuid. Bij hoge of verre sprongen is het handig dat de huid wat meegeeft en niet pijnlijk uitgerokken wordt. Daarnaast geeft het de kattenbuik ook de mogelijkheid om extra uit te zetten na een copieuze maaltijd - een handige eigenschap voor wie in het wild soms dagenlang zonder eten valt. 
 

Wanneer is je kat te dik? 

Hoewel een hangbuikje dus bij de normale anatomie van een kat hoort, is het toch nodig om in te grijpen als je kat écht te dik is. Kijk eens van bovenaf naar je kat: zie je haar buik verbreden achter de ribbenkast? Dan is ze gegarandeerd te dik! Bij een kat met gezond gewicht zie je het omgekeerde: de kat heeft een duidelijke taille en de buik wordt smaller voorbij de ribben. 
Huiskat met hangbuik loopt over muur
Deze huiskat is te dik en heeft een hangbuik 
Rosse kat die te dik is, ligt op haar rug
Deze kat is duidelijk te dik, maar heeft geen hangbuik
Er zijn nog meer manieren om te checken of je kat obees is. Wanneer je de ribben van je kat voelt wanneer je zachtjes over haar rug aait, kan je ervanuit gaan dat het hangbuikje een ‘primordial pouch’ is en geen teken van overgewicht. Ook een fel wiebelende buikflap is een goed teken, want die bevat weinig tot geen vetopslag. Soms is een hangbuik bij een kat met gezond gewicht een overblijfsel van ‘dikkere’ tijden. In dat geval is het dus geen ‘pouch’ maar een gevolg van overgewicht. 
 

Moderne tijger

Niet alle katten ontwikkelen een ‘buikje’. Oosterse en andere actieve rassen krijgen er vaker mee te maken dan hun bankhangende soortgenoten. En zelfs heel wat wilde katachtigen, zoals tijgers, lynxen en puma’s zeulen soms een beschermende hangbuik met zich mee. Je ziet het: jouw kat is helemaal geen buitenbeentje. Wedden dat je de volgende keer helemaal anders naar haar ‘swingende’ buik kijkt? 
Lynx met hangbuik
Lynx met hangbuik 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen