De eerste zes Belgische coronahonden zijn met glans afgestudeerd. De resultaten zijn verbluffend, de honden halen een accuraatheid van 95% en sporen ook nieuwe varianten op. Maar hoe werkt dat nu precies?

Hoofdfoto: federale politie

Hoe herkennen honden de geur van een coronapatiënt?

Dat honden een sterke neus hebben, wisten we al. Maar hoe gaat dat nu concreet in zijn werk bij het detecteren van corona? 
 
Wel, eerst en vooral worden er zweetstalen afgenomen bij een diverse groep mensen (die positief of negatief scoren op een coronatest). Door middel van wattenbollen, onder de oksel en in de lies, wordt het zweet opgenomen en ingevroren. Daarna worden de wattenbollen in glazen potten gelegd en vastgeschroefd in verschillende kokers die op een rij worden geplaatst. 
 
Vanaf nu is het aan de honden! Ze besnuffelen de kokers en indiceren de positieve stalen door een gedragsverandering (door te gaan zitten, liggen of bevriezen, afhankelijk van de hond) en leren zo een onderscheid maken tussen een positief en negatief staal. Via een beloningssysteem worden ze opgeleid tot een echte coronaspeurder! 
 

Waar halen ze die honden vandaan?

De honden werden verzameld via een oproep onder verschillende overheidsdiensten, waaronder politie, defensie en brandweer. Via deze oproep werden vijftien honden geselecteerd die later gereduceerd werden tot zes finalisten, aangezien de geurstalen moeilijk te verkrijgen zijn in grote aantallen. 
 
Welke hondenrassen mee kunnen doen aan het experiment? Dat werd niet vooraf bepaald. Elke hond met een goede speurneus kan geschikt zijn voor de opdracht. De zes uitverkorenen waren vier Mechelse herders, een Border collie en een Engelse springer spaniël. Ze werden drie maanden lang opgeleid en ondergingen een eindevaluatie met 2000 stalen waarbij de honden moesten aangeven of deze positief of negatief waren. En dat is hen goed gelukt! Met een accuraatheid van 95% behaalden ze een grote onderscheiding. 

 

Geurtraining
Fotobron: Defensie

Worden de honden nu ingezet?

Het wetenschappelijk project, in samenwerking met UGent, werd initieel gestart om na te gaan of honden nu ook écht corona zouden kunnen opsporen. De resultaten zijn veelbelovend waardoor ze zijn voorgelegd aan de overheid om te kijken hoe we honden in de toekomst zouden kunnen inzetten. Er wordt al snel gekeken naar de zomer. Tegen dan zouden er extra coronahonden klaargestoomd kunnen worden om in te zetten op massa-evenementen. Het blijft nog even wachten tot de beslissing valt. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen