Je kent waarschijnlijk zijn Duitse neefje al, maar heb je al eens gehoord van de Mechelse herder? Dit hondenras is enorm trouw en werkwillig omwille van zijn jarenlange inzet als werkhond. Hedershonden werden oorspronkelijk gefokt voor het werk op de boerderij als waakhond bij schapenkuddes, maar momenteel vind je de Mechelse herder eerder bij de politie als speurhond of waakhond. Hij zou dus ook een geschikte waakhond kunnen zijn voor bij jou thuis. Als je deze hond een goede opvoeding en socialisatie geeft, kan hij ook een lieve gezinshond zijn!

Oorsprong – waar komt de Mechelse herder vandaan?

De Mechelse herder wordt ook wel eens de kortharige scheper genoemd. De eerste Mechelse herder werd, vreemd genoeg, niet in Mechelen gevonden, maar net iets noordelijker. In de 20e eeuw werd deze hond namelijk gefokt in de Antwerpse Kempen, niet ver weg van de Nederlandse grens.


Oorspronkelijk werden deze honden vooral gebruikt door boeren, waar ze op het erf allerlei belangrijke taken moesten uitvoeren. Eén van de meest belangrijke taken was het drijven en bewaken van schapen – het is dus niet verwonderlijk dat de Mechelse herder hiernaar vernoemd is! Momenteel hebben schapenkuddes niet meer veel te vrezen van roofdieren, waardoor de Mechelse herder andere taken heeft overgenomen zoals die van erfbewaker en speurhond.


Maar waarom wordt hij dan 'Mechelse' herder genoemd als hij niet uit Mechelen komt? In Mechelen werd de allereerste club opgericht die als doel had om deze honden te fokken. In deze Mechelse club heeft men nooit regels vastgelegd over het uiterlijk van de hond omdat ze het karakter veel belangrijker vonden. Zij probeerden er daarom altijd voor te zorgen dat de honden goed af te richten waren, zo zouden ze namelijk goede werkhonden worden.

Mechelse herder in een grasveld met bloemen
Vroeger werd de Mechelse herder vooral gebruikt als schapendrijver en -bewaker, maar vandaag zie je hem vooral aan de zijde van politieagenten aan het werk

Uiterlijk – hoe herken je een Mechelse herder?

De Mechelse herder werd vooral gekweekt voor zijn functie als schapenherder. Daardoor heeft hij geen bijzondere uiterlijke kenmerken. Je zou hem kunnen omschrijven als een 'doorsnee hond'. 
 
De Mechelse herder is een kortharige hond. Dit betekent dat het haar op het hele lichaam kort is, behalve onder de staart en in de hals. Een belangrijk kenmerk van de Mechelse herder is zijn masker. Dit masker is een donkere zwarte vlek die bij dit hondenras de oogleden, mondhoeken en de onderlippen omvat. De vacht van de Mechelse herder bestaat slechts in één kleur: zwart-gevlamd vaalros, ook wel fauve-charbonné genoemd. Gevlamd wil zeggen dat de meeste haren aan het uiteinde zwart zijn. 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Mechelse herder?

Mechelse herders worden hebben gemiddeld een schofthoogte van 60 centimeter. Het gewicht van de Mechelse herder varieert tussen 25 en 40 kilogram.
 
 

Karakter en opvoeding – de Mechelse herder is een trouwe, moedige en razend slimme hond

Omdat de Mechelse herder een verleden heeft als werkhond, is het natuurlijk erg belangrijk dat hij trouw is aan zijn baas. Daarnaast is de hond ook zeer werkwillig: op het erf van de boer zou hij alles doen wat er van hem gevraagd werd. Niet iedere hond kan moeilijke opdrachten uitvoeren, daarom is deze hond ook zeer intelligent, oplettend en moedig. Je zal je nog verbazen over hoe lang hij zich kan concentreren op één ding. Je Mechelse herder zal het dus zeer leuk vinden om intelligentiespelletjes te spelen!
 
Je herkent de Mechelse herder misschien wel vanuit het straatbeeld. Deze hond wordt namelijk vaak gebruikt als politiehond omdat hij voor zijn baasje door het vuur gaat, maar ook omdat hij als de beste zijn neus weet te gebruiken om bijvoorbeeld drugs of explosieven te vinden. De meeste Mechelse herders gaan goed om met kinderen, maar hou er wel rekening mee dat ze erg uitbundig en onstuimig kunnen zijn. Dat is niet altijd een goede match met kleine kinderen. Als er vreemde mensen het huis bezoeken, kan de Mechelse herder op verschillende manieren reageren. Vrienden of familie worden vriendelijk onthaald en als z'n baasje zegt dat het 'goed volk' is, zal hij niet aanvallen. Maar als een vreemde ongevraagd aan de deur staat, zal die wel twee keer nadenken eer hij binnen durft komen!
 
Het is belangrijk om deze hond een goede opvoeding te geven. Omdat hij heel sterke persoonlijkheid heeft en zeer intelligent is, vindt deze hond het heel fijn om taakjes te krijgen van zijn eigenaar. Deze honden halen hier heel veel voldoening uit, meer nog: ze hebben mentale en fysieke uitdaging nodig. Je kan als baas je Mechelse herder dus allerlei trucjes aanleren of met hem aan hondensport gaan doen. Alleen zo hou je een Mechelaar tevreden en als je niet genoeg aandacht aan hem schenkt, zoekt hij zelf wel een bezigheid (en dat is niet altijd wat jij in gedachten had).
 
Veel beweging is dus een absolute must voor Mechelse herders! Als je hem niet genoeg beweging geeft, zal je hond zich zeer snel gaan vervelen en daardoor zich slecht gaan gedragen.
De Mechelse herder in een grasveld
De Mechelse herder heeft veel mentale en fysieke uitdaging nodig

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Mechelse herder nodig?

Omdat de Mechelse herder een kortharige hond is, heeft hij weinig verzorging nodig. Enkel tijdens de periodes waarin hij ruit is het belangrijk om je hond een dagelijkse borstelbeurt te geven. Dankzij deze borstelbeurt worden dode haren verwijderd en kunnen er geen klitten ontstaan door deze loszittende haren.


Daarnaast is het belangrijk om de nagels van je Mechelse herder regelmatig na te kijken en deze een beetje bij te knippen als dat nodig zou zijn. Bij de meeste Mechelse herders worden de nagels kort gehouden door de vele wandelingen die ze maken.
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Mechelse herder vatbaar?

Hoewel de Mechelse herder een redelijk gezond hondenras is, hebben deze honden ook last van enkele typische erfelijke ziekten. De fokkers van de Mechelse herder proberen daarom zo goed mogelijke combinaties te maken om mee te fokken. Het is namelijk zo dat gezonde ouderdieren deze erfelijke ziekten niet zullen doorgeven aan de volgende generatie, waardoor ze komaf kunnen maken met de aandoeningen! Zo wordt de Mechelse herder bijvoorbeeld telkens getest op heupdysplasie, nog voordat er gefokt wordt. Dat is een gewrichtsaandoening aan de heup van de hond waar veel grote hondenrassen last van hebben.

Een andere veelvoorkomende ziekte bij de Mechelse herder is maagkanker. Daarnaast kunnen deze honden last hebben van epilepsie. Omdat deze ziekte enorm veel variatie kent en optreedt in verschillende vormen, is het vaak moeilijk om de diagnose te stellen bij een Mechelse herder. De Mechelse herder heeft een gemiddelde leeftijd tussen 12 en 14 jaar
 

Omdat er verschillende erfelijke ziekten zijn waar de Mechelse herder last van kan hebben, is het belangrijk om altijd aan de fokker te vragen of je de testresultaten op o.a. heupdysplasie mag inkijken. Een fokker die de gezondheid van de dieren vooropstelt, zal namelijk altijd preventieve testen laten uitvoeren voordat hij fokt met een Mechelse herder. Als koper heb jij uiteraard het recht om alles te weten over de gezondheid van jouw misschien wel toekomstige, puppy. 
 
 

Hoe kies je dan de perfecte Mechelse herder pup voor jou?

Ben jij ervan overtuigd dat jij een hond wil die veel beweging en uitdaging nodig heeft? Kan jij hem een goede opvoeding geven die hij nodig heeft? Dan is de Mechelse herder zeker iets voor jou! Eerst moet je beslissen of je een puppy wil halen bij een fokker of een hond wil adopteren uit een asiel. De meeste honden uit het asiel zijn wat rustiger dan pup en je zal minder tijd moeten besteden aan de opvoeding van de hond of het zindelijk maken. Wil jij toch liever een puppy? Bij het bezoek aan een fokker zijn er altijd belangrijke dingen waar je op moet letten. Wij helpen je graag op weg en sommen er hier enkele op die je zeker niet mag vergeten:
 

  • Bij de Mechelse herder is de socialisatie zeer belangrijk. Als er onvoldoende tijd besteed wordt aan de hond, zal hij vaak geen fijne gezinshond zijn. Kijk daarom hoeveel verschillende nestjes er zijn in het huis van de fokker. Bij meer dan twee nestjes, is er vaak te weinig tijd om alle pups veel persoonlijke aandacht te geven.
 
  • Vraag na of de honden specifiek worden gefokt als werkhond. Als het antwoord ja is, kies je beter een andere fokker voor een gezinshond. De werklijnen bij de Mechelse herders zijn bijzonder pittige honden die nood hebben aan extreem veel uitdaging. 
 
  • Een Mechelse herder kost gemiddeld €400. Als je een erg goedkope hond aangeboden krijgt, kan je misschien al raden dat er iets mis is met de gezondheid of de stamboom van deze hond. Onthoud ook altijd dat het aankoopbedrag slechts het puntje van de ijsberg is. De aankoopprijs van deze hond is misschien lager dan bij andere honden, maar je zal zeker ook nog geld moeten besteden aan het eten en de verzorging van de hond!
 
  • Zien de pups en de ouderdieren er gezond uit? Hebben ze een verzorgde vacht? Zijn ze niet te dik of te mager? Vraag zeker ook of je de resultaten van de preventieve testen van de ouderdieren mag zien voordat je een pup koopt!
 
  • Hoe zien de leefomstandigheden van de pups eruit? Hebben ze veel ruimte om rond te lopen? Zijn hun eetbakjes schoon? Als je een nest bezoekt dat in slechte omstandigheden opgegroeid is, zal je misschien denken dat jij de pups kan redden door ze te kopen. Denk er wel aan dat je op die manier deze wanpraktijken in stand houdt, de ouderdieren zullen steeds opnieuw nestjes moeten krijgen in slechte omstandigheden. 
 
  • Het is heel belangrijk dat de honden ontwormd en ingeënt zijn voordat jij een pup koopt. Daarnaast moeten de honden gechipt en geregistreerd zijn. Je krijgt bij aankoop ook altijd de stamboom van je Mechelse herder mee!
 

Ben jij na het lezen van dit artikel ervan overtuigd dat jij het ideale baasje bent voor de Mechelse herder? Ga er dan voor en geniet vooral van zijn will to please!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen