Hoe oud een kip wordt, hangt af van verschillende factoren. Sommige rassen zijn sterker dan andere, maar ook dat biedt geen garantie. Gemiddeld worden kippen 5 tot 10 jaar oud, maar heel soms bereiken ze zelfs een leeftijd van wel 20 jaar! 

Kleine kippen worden ouder

De gemiddelde levensverwachting van de kippen in onze tuinen is z'n 10 jaar. Toch zijn er flinke uitschieters mogelijk, zowel naar boven als naar beneden. Dat ligt in eerste instantie aan het ras. De typische bruine legkippen worden vaak niet ouder dan 3 tot 5 jaar. Dat komt omdat ze gefokt zijn om extreem veel eieren te leggen. Ze plegen roofbouw op hun lichaam en zijn vaak al op jonge leeftijd uitgeput. 

Hobbykippen die af en toe een ei leggen, kunnen veel langer mee. Ze worden gemiddeld 10 jaar oud. Daarbij worden kleine rassen, bijvoorbeeld krielkippen en zijdehoentjes, over het algemeen ouder dan gote rassen, zoals Brahma's. 
 

Goede levensomstandigheden 

Niet alleen het ras bepaalt hoe oud je dier wordt, je kan er ook zelf veel aan doen. Het spreekt voor zich dat een gezonde kip ouder wordt. Zorg dus voor een hok dat regelmatig schoongemaakt wordt, een grote uitloop, een kwalitatieve voeding, vers water en een hoge omheining die roofdieren buiten houdt. Bescherm je kippen tegen ongedierte en ontworm ze regelmatig. Gedraagt je kip zich anders dan normaal? Ga er dan snel mee naar de dierenarts, voor het te laat is. Kippen zijn prooidieren, ze laten niet makkelijk zien dat ze zich niet goed voelen. Wanneer ze zich toch anders gedragen, is het vaak hoog tijd om in te grijpen! 

Ook de mentale gezondheid is belangrijk voor het welzijn van je kip. Kippen zijn groepsdieren, hou ze dus nooit alleen. Geef hen wat te doen, bijvoorbeeld door voedsel op verschillende manieren aan te bieden. Hoe ruimer de ren, hoe meer plaats ze hebben om te scharrelen. Voorzie voldoende legnesten in het hok en een stok om op te slapen. 
 

De oudste kip ter wereld

Heel soms krijg je te maken met een écht oude kip. De allereerste kip die omwille van haar leeftijd in het Guinness Book of World Records terechtkwam, was Matilda. Ze overleed in 2006 op 16-jarige leeftijd. Matilda heeft in haar lange leven nooit een ei gelegd en waarschijnlijk is dat mede de reden dat ze zo oud geworden is. Bovendien leefde ze een heel beschermd leven in huis, als onderdeel van een goochelact. Ze kwam dus nauwelijks in aanraking met ziektes en andere gevaren. 

Na Matilda kwam Muffy, die 22 jaar oud geworden is. Ze overleed in 2011 en heeft nog altijd de titel van 'oudste levende kip ooit' op haar naam staan. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen