Huisje - boompje - tuintje, dat credo is voor kippen niet anders. Behalve een goed hok om in te overnachten, hebben ze ook hun eigen kippenren of ‘kippentuin’ nodig. In zo’n ren vinden ze alles wat hun hartje begeert, zodat ze hun dag actief kunnen doorbrengen. Welke aspecten zeker niet mogen ontbreken in jouw kippenren, lees je hier. 

Voldoende ruimte

Het ab-so-lute minimum van een uitloop voor kippen, bestaat uit 5 m² per individuele kip. Maar echt gelukkig, worden kippen pas vanaf 10 en liever nog 25 m². Hoe meer ruimte je voorziet, hoe minder de bodembegroeiing afziet van het scharrelen. En hoe groter het ras dat je houdt, hoe meer ruimte de kippen nodig hebben. Een altijd groen blijvende ren is onmogelijk als je kippen weinig ruimte krijgen. Voorzie ook wat meer ruimte dan gemiddeld op zware kleigrond of grond met een hoge waterstand, zo heb je minder kans op moddervorming. 
 

Goede omheining 

Met de juiste omheining zorg je niet alleen dat kippen in je hok blijven, maar ook dat er geen roofdieren bij je hennen kunnen. Of dat nodig is, hangt af van de locatie van je tuin. De hoogte van je omheining hangt dan weer af van de kippen die je houdt. Zware rassen geraken niet makkelijk over een lage omheining (1m20), lichte kippen en kippen die graag vliegen hebben een hogere draad nodig (soms wel 2 meter). Wil je de vos buiten houden, dan moet je de draad 50 cm diep ingraven of een verharde strook omheen de ren aanleggen. Bovenaan maak je een schuine zijde aan de draad die voorkomt dat de vos er overheen kan klimmen. 
Kippen zitten op houten omheining
Deze omheining houdt duidelijk geen kippen of vossen tegen. Maar de kippen zijn wel blij met hun uitkijkpunt! 

Stofzandbak

Kippen nemen graag van tijd tot tijd een deugddoend stofbad. Zo houden ze hun verenpak vrij van parasieten. Op droge grond ontstaat zo’n badplaats vaak spontaan, op een zonnige plek waar de hennen een kuiltje maken om in te rollen. Met een écht stofbad-de-luxe maak je je kippen extra happy. Vul een overdekte plek (bijvoorbeeld onder het hok op hoge poten) met fijn zand en extra fijn lavameel. Dat laatste is perfect om luizen, teken en vlooien te bestrijden. Als het hok voldoende hoog staat, kan de lage winterzon de plek verwarmen terwijl de hoge zomerzon voor wat extra schaduw zorgt. 
 

Zon en schaduw

Dat brengt ons meteen bij het volgende punt. Kippen tref je vaak zonnend aan, zeker wanneer het buiten wat frisser is. Maar in de zomer zijn ze gesteld op een stukje schaduw om een zonneslag te voorkomen. Zorg dat ze in hun buitenren altijd de keuze hebben tussen zon en schaduw. 
Kip neemt stofbad
Deze kip neemt een deugddoend stofbad 
Kip loopt over loopplank naar hoog kippenhok
Een hoog kippenhok zorgt voor een gegeerd droog plekje tijdens de regen

Struiken en bomen

Maak van je kippenren geen Marslandschap, maar integreer het ontwerp in je tuin. Voorzie wat lage begroeiing waaronder je kippen kunnen schuilen voor regen en zon. Ook kleine, lichtdoorlatende bomen zoals pruim en sierappel vallen in de smaak. Met kleinfruit, zoals braam, framboos en rode bes, doe je een kip een ganse zomer plezier. Plaats die snackbars eventueel net buiten je omheining, zodat je zelf ook af en toe een natuursnoepje kan meepikken. 
 

Groenslinger

Kippen houden wel van een uitdaging en zijn voor een lekker hapje tot veel in staat. Hang eens wat groenvoer (sla, broccoli, appel, komkommer, andijvie, witlof …) omhoog op telkens een andere plek in de ren. Je kippen moeten dan op hun tenen gaan staan om bij het lekkers te geraken. Zo doen ze nog aan fitness ook! 

Deel dit artikel