Jij krijgt elke dag verse eieren, daar moet natuurlijk iets tegenover staan! In dit artikel delen we een afvinklijstje voor blije, gezonde kippen. Van een zandbad zo nu en dan tot een mooi hok en voldoende (groene) scharrelruimte.
 

Het juiste hok

Je kippen gelukkig houden, begint met een degelijk kippenhok. Het is hun ultieme schuilplaats. Zorg dus voor een water- en winddichte plek waar je kippen in alle rust kunnen slapen en schuilen voor de regen. Omdat kippen de hele dag in de bodem pikken, is het belangrijk dat de ondergrond in het hok schoon is. Voorzie een droge vloer die je makkelijk kan poetsen, en leg er houtkrullen op zodat je kippen kunnen scharrelen. Het legnest zelf bekleed je het best met stro, zodat je hennen zich comfortabel kunnen nestelen.
Voorzie voldoende scharrelruimte: 10 tot 25 m2 is ideaal, 5 m2 het absolute minimum!

Voldoende scharrelruimte

Een kip is vrijwel altijd op zoek naar voer. Zelfs al heeft ze hapklare maaltijden tot haar beschikking, dan nog zal ze een enorme drang hebben om te scharrelen. Voorzie dus zeker voldoende scharrelruimte: 10 tot 25 m2 is ideaal, 5 m2 het absolute minimum.
 

Een gevarieerd menu

Kippen kunnen lekker smullen van etensresten en groenafval. Voor een evenwichtige voeding geef je hen ook best voldoende granen. Met een gemengde granenmix van tarwe, gerst, maïs en haver hou je hun energie mooi op peil.

Wist je trouwens dat een ei voor 70 procent uit water bestaat? Daarom hebben zeker leghennen een kwart liter water per dag nodig. Zorg ervoor dat het water altijd vers en proper is. Zet de waterbak ook op een verhoogje in de schaduw. Zo maken de kippen het water niet vuil met hun poten, en krijgen algen en bacteriën minder groeikans.

Een zandbad

Kippen vinden het heerlijk om hun veren te onderhouden. Met een zand- of stofbad ‘wast’ een kip haar huid door zand over zich heen te gooien en tussen haar veren te verspreiden. Zo ontdoet ze zich van overtollig vet, luizen, vlooien, mijten en andere parasieten. Bovendien houdt zo’n bad haar verenpak gezond en sterk. Is er in de ren geen zand beschikbaar, geef je kippen dan een bak met fijn wit zand.

 

De juiste vrienden

Kippen zijn sociale dieren en scharrelen niet graag alleen rond. Je zet ze dus het best gezellig samen in een groepje van vijf. Binnen zo’n toom kippen heerst er een strikte hiërarchie: de pikorde. Als er een haan is, staat die meestal helemaal bovenaan de rangorde, maar soms kan ook een hen de leiding nemen.

Benieuwd hoe die pikorde precies werkt? Lees er hier meer over!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen