Bij oudere honden, honden die niet goed te been zijn of honden die enkel op zachte oppervlakken lopen, worden de nagels soms te lang. Lees hie hoe je hen kan inkorten op een stressvrije manier. 
Net zoals onze nagels groeien nagels van honden ook. Honden houden die nagels van nature kort, door hun actieve leefwijze. Met een beetje geluk doen de straatstenen het nodige werk en worden de nagels van je hond als vanzelf gevijld. Hoe vaker je hond over straat loopt, hoe sneller zijn nagels afslijten. 


Hoe weet je wanneer de nagels van je hond geknipt moeten worden?

Dat kun je heel gemakkelijk testen. Zet de poot van je hond op de grond en kijk of de nagels de grond raken. De nagels van je hond zijn te lang als ze contact maken met de grond. Dat is niet handig, want dan heeft je hond minder grip met zijn voetkussens. De hond lijkt enkel op zijn nagels te staan en zijn tenen 'zweven' enkele millimeters boven de grond. Kan je makkelijk een blad papier onder de nagels van je hond schuiven, dan hebben ze de ideale lengte en hoef je niks te doen. 

 

Mag ik de nagels van mijn hond zelf knippen?

Ja, dat mag. Op voorwaarde dat je ze niet te kort knipt natuurlijk, want dan kan je hond er last van ondervinden. In de basis van een hondennagel zitten immers bloedvaatjes en zenuwen. Een te kort afgeknipte nagel kan best pijnlijk zijn, tot bloedens toe.


Hoe knip je best de nagels van je hond?

Kies een ontspannen moment uit voor dit taakje. Neem de teen stevig vast tussen duim en wijsvinger. Zorg ervoor dat de nagel goed zichtbaar is. Duw hiervoor de teenharen opzij. Knippen lukt vaak het best als de hond ligt. Vergeet de duimpjes of wolfsklauwen niet. Gebruik altijd een speciale nagelschaar voor honden en knip niet in 'het leven'. Zijn de nagels erg lang, doe er dan de eerste keer een klein stukje af. Het leven trekt zich dan terug en enkele dagen later kan je wat verder knippen. Laat je hond rustig wennen aan de nagelschaar en zet in het begin niet teveel druk - knip bijvoorbeeld enkel het uiterste puntje af. Honden die van kleinsaf gewend zijn om hun nagels te laten knippen, hebben er op latere leeftijd meestal geen problemen mee. Begin je er toch liever zelf niet aan, maak dan een afspraak bij een professioneel trimsalon of laat het over aan je dierenarts.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen