Zijn de nagels van jouw hond te lang, maar weet je niet goed waar te beginnen? Begin dan met dit artikel te lezen!
Net zoals onze nagels groeien nagels van honden ook. En hoewel het misschien niet het leukste karwei is, behoort het knippen van de nagels tot de verzorging. Met een beetje geluk doen de straatstenen het nodige werk en worden de nagels van je hond als het ware gevijld. Hoe vaker je hond over straat loopt, hoe sneller zijn nagels afslijten. Toch doet een tijdige knipbeurt wonderen.


Hoe weet je wanneer de nagels geknipt moeten worden?

Dat kun je heel gemakkelijk testen. Zet de poot van je hond op de grond en kijk of de nagels de grond raken. Als de nagels te lang zijn en contact maken met de grond dan kunnen de voetkussens minder contact maken met de grond. De tenen lijken dan te zweven en de hond lijkt enkel op de nagels te rusten. De tenen worden bijgevolg als het ware naar boven geduwd. Is dat niet het geval, dan kun je de nagels ongemoeid laten.

 

Mag ik de nagels van mijn hond zelf knippen?

Ja, dat mag. Op voorwaarde dat je ze niet te kort knipt natuurlijk, want dan kan je hond er last van ondervinden. In de nagels zitten immers bloedvaatjes en zenuwen. Een te kort afgeknipte nagel kan best pijnlijk zijn, tot bloedens toe.


Hoe ga ik precies te werk?

Zorg dat je hond ontspannen is. Neem de teen stevig vast tussen duim en wijsvinger. Zorg ervoor dat de nagel goed zichtbaar is. Duw hiervoor de teenharen opzij. Knippen lukt vaak het best als de hond zit of ligt. Vergeet de duimpjes of wolfsklauwen niet. Gebruik altijd een speciale nagelschaar voor honden. Begin je hier liever niet aan, maak dan een afspraak bij een professioneel trimsalon of laat het over aan je dierenarts.

Aanbevolen artikelen