Een tropisch aquarium krijgt nog wat extra kleur en karakter met een stel fraai gevormde, decoratieve zeeschelpen erin. Maar mag je ook aan je zoetwateraquarium zomaar om het even welke schelpen toevoegen? Het antwoord lees je in dit artikel!

Schelpen geven te veel kalk af

Over het algemeen is het geen goed idee om dingen toe te voegen aan je aquarium die chemische veranderingen in het water teweegbrengen. Om die reden leg je dus beter geen zeeschelpen of koralen in je zoetwateraquarium: ze geven te veel kalk af, waardoor het calciumgehalte van het water onnodig toeneemt. Dit heeft een invloed op de pH-waarde en de hardheid van het water. Niet alleen vinden je vissen dat maar niks – de meeste zoetwatervissen houden meer van zacht, neutraal water – maar het zorgt er ook voor dat je meer werk hebt om je aquarium schoon te houden. 

Wil je toch absoluut een mooie schelp in je zoetwateraquarium? Doe dit dan enkel als je een echt groot aquarium hebt. Een kleine schelp in een aanzienlijk volume water zal normaal gezien geen grote golven teweegbrengen in de samenstelling ervan. Dompel je schelp wel eerst een tijdje onder in kokend water om hem te ‘zuiveren’. Hou er ook rekening mee dat zeeschelpen na verloop van tijd hun mooie kleuren kunnen verliezen wanneer ze in zoet water liggen. 
Zeeschelpen
Zeeschelpen geven kalk af wanneer ze langere tijd in zoet water liggen, wat de pH-waarde en de hardheid van het water in je aquarium beïnvloedt

Waardig alternatief: kunstschelpen

Wil je het risico niet lopen de verkeerde schelpen op de bodem van je aquarium te leggen? Dan kan je kiezen voor namaakschelpen, die vaak amper van the real deal te onderscheiden zijn. Pas wel op met schelpen uit kunststof, want uit plastic dat lange tijd in het water ligt, kunnen schadelijke chemische stoffen vrijkomen. Hetzelfde geldt voor de verf die gebruikt wordt om plastic speeltjes te kleuren. Enkel ‘food grade’ plastic (plastic van voedingskwaliteit) is vrij van schadelijke stoffen die de gezondheid van de mens – en dus ook je vissen – in gevaar kunnen brengen. Kijk dit dus goed na voor je een lading plastic schelpen in je aquarium kiepert.
 
 

Maak van je schelp geen vissenval!

Let erop dat de schelp geen scherpe randen heeft waar je vissen zich aan kunnen verwonden. In een mooie, gedraaide schelp kunnen je vissen bovendien klem komen te zitten, waardoor ze verhongeren en overlijden. Zorg dus dat de opening groot genoeg is, zodat de vissen er makkelijk in en uit kunnen zwemmen.
 
 
Droom je van een aquarium vol mooie zeeschelpen, anemonen en koralen? Dan zal je je moeten bijscholen in het houden van zoutwatervissen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen