Ons land telt meer dan 400 bijensoorten en meer dan de helft heeft het om één of andere reden moeilijk. Ze vinden onvoldoende voedsel of geen geschikt plekje om te wonen. Bij dat laatste kan jij een handje helpen door een insectenhotel op te hangen. Maar alleen als je dat doordacht doet, levert het ook wat op! 

Locatie is alles

Net zoals wanneer wij een hotel boeken voor de zomervakantie, stellen ook bijen hoge eisen aan hun verblijfplaats. Kies een geschikte plekje uit om het de bijen zo goed mogelijk naar hun zin te maken:
  • de ingang van het bijenhotel moet uitkijken op het zuiden of zuidoosten
  • kies voor een zonnige plaats met zo weinig mogelijk schaduwuren
  • voorzie een waterdicht afdakje tegen binnenregenen 
  • alleen in de buurt van inheemse bloemen kunnen bijen voldoende voedsel vinden 
 

Welke bijen komen over de vloer? 

In een bijenhotel komen vooral metselbijen op bezoek. Dat zijn solitaire bijen (ze leven niet in groep) die hun eieren leggen in langwerpige holtes. Elk eitje krijgt zijn eigen broedcel, die dichtgemetseld wordt met een muurtje van speeksel en aarde. Als de holte helemaal vol zit, bouwen metselbijen een extra dikke muur om de nestgang af te sluiten. 
Metselbijen in bijenhotel
Metselbijen in bijenhotel 

Diameter van de gaten 

Elke bijensoort heeft zijn eigen vereisten. De ene verkiest kleine holtes en de andere veel grotere. Een ideaal bijenhotel heeft dus gaten van verschillende diameters, van 3 tot 8 mm. Dat kunnen gaten zijn die geboord werden in houtblokken of holle stengels zoals van riet of bamboe. Ook takjes met zacht ‘merg’ zijn welkom, die worden door de bijen eerst leeggehaald. 
 

Geen achteruitgang

Bijen hebben een hekel aan tocht, ze maken dus enkel een broedcel aan in holtes met gesloten achterzijde. Bijenhotels waar je dwars doorheen kan kijken, zullen dus leeg blijven. Zorg er ook voor dat je bouwwerk stevig vast hangt. Bijen houden er niet van om mee te deinen met de wind. 
 

Een glad bedje

Bijen en dan vooral hun vleugels zijn heel fragiel. Om kwetsuren te voorkomen, moeten de nestgangen zo glad mogelijk zijn. Dat lukt alleen met harde houtsoorten, zoals kastanje, eik of beuk. Zachte houtsoorten gaan makkelijker splinteren. Hout van naaldbomen is helemaal nefast, door het aanwezige hars. De gaten moeten dwars op de vezelrichting geboord worden, zo krijgen schadelijke barsten geen kans. 
 

Waarom zijn bijen zo belangrijk? 

We kennen natuurlijk vooral de honingbij, maar in onze wilde natuur leven nog meer dan 400 andere soorten. Die zijn superbelangrijk voor ons: zonder hen kunnen een heleboel planten niet overleven. En dan hebben we het niet alleen over de planten in onze natuur, maar ook over voedselgewassen zoals o.a. fruitbomen. We hebben ze dus broodnodig! 
 

Zelf een bijenhotel maken

Je kan een kant-en-klaar bijenhotel kopen in de winkel. Let dan goed op of er aan alle voorwaarden voor een goed bijenhotel voldaan wordt. Veel leuker is het om zelf de handen uit de mouwen te steken. Je kan eenvoudigweg een wijnkistje vullen of een uitgebreide bijenflat bouwen. Via deze link vind je een handleiding om zelf een insectenhotel te bouwen uit gerecycleerd materiaal.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen