Waarom op plassen een commando plakken? Omdat het handig is als je met je hond wilt reizen en hij tijdens die ene tussenstop écht moet gaan, of als het regent en koud is buiten of als je even weinig tijd hebt om op wandel te gaan. Hoe je die plastraining stap voor stap aanpakt, lees je hier!
 

Stap 1: Kies een commando

Kies een woord dat je voortaan zal linken aan de boodschap van je hond. Hou er rekening mee dat je dit woord ook op publieke plaatsen moet gebruiken waar iedereen je hoort. Kies bijvoorbeeld voor ‘plasje doen’, ‘doe maar pipi’, of een ander commando waar jij je comfortabel bij voelt.
 

Stap 2: Begin zodra je hond begint

Zodra je hond begint te plassen, geef jij het gekozen commando. Beloon hem uitgebreid wanneer hij klaar is. Doe dit bij benadering een twintigtal keer en gebruik steeds hetzelfde commando.
plassen op commando
speelse puppy

Stap 3: Wees hem nu een stapje voor

Geef het commando vervolgens net iets eerder, bijvoorbeeld wanneer je puppy aan het snuffelen is op een potentiële plasplek. Gaat het te snel? Neem dan een stap terug. Herhaling is het sleutelwoord!
 
 

Stap 4: Herhaal tot je hond het doorheeft

Geef het commando nu iedere keer net iets vroeger, totdat je hond het doorheeft en hij plast zodra jij het woord uitspreekt. Wees geduldig en geniet samen met je hond van het leerproces: geleidelijk aan zal hij het commando associëren met zijn behoefte. Missie geslaagd!
 
 
Wist je trouwens dat een hond verschillende houdingen kan aannemen tijdens het plassen? Dit en meer weetjes over de plasgewoonten van je hond kan je hier lezen!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen