Honden plassen niet zomaar, ze gebruiken hun urine om boodschappen over te brengen. Dat is helemaal niet zo gek voor een dier dat de wereld vooral ontdekt via geuren. En niet alleen honden zijn geïnteresseerd in elkaars urine, ook wetenschappers willen er meer over te weten komen. Ze hebben bijvoorbeeld ontdekt dat kleine honden hoger mikken dan hun grote soortgenoten. Een vorm van grootheidswaanzin? 
Honden hebben verschillende plastechnieken. Kijk maar eens rond op de hondenweide, daar zie je minstens enkele van volgende scenario’s voorbijkomen: 
 
  • het naar voren leunen met het lichaam (typisch voor jonge honden
  • de hurkzit met beide achterpoten op de grond
  • de hurkzit waarbij één achterpoot opgetrokken wordt
  • de staande plas met opgetilde achterpoot (zoals een echte reu)
  • de handstand voor échte waaghalzen 
   
 

Honden halen informatie uit een plasje

Het lijkt wel alsof honden – vooral reuen – het liefst van al tegen een rechtopstaand voorwerp plassen. Daarmee laten ze de rest van de wereld weten: “Ik was hier!” Door urine te besnuffelen, komen andere honden immers te weten hoe oud de plasser is, wat zijn/haar geslacht is en of hij/zij vruchtbaar is. Aan de hand van de hoogte van het urinespoor kunnen ze mogelijk zelfs afleiden hoe groot de hond in kwestie is.  
 
En over dat laatste durven kleine honden weleens ‘liegen’. Want als je de metingen van schofthoogte en plashoogte met elkaar vergelijkt, blijken kleine hondjes gemiddeld hoger te mikken dan grote honden. Het zijn overigens de mannetjes waarbij deze vorm van overdrijven is vastgesteld, maar dat verbaast je waarschijnlijk niet. 
 
Kleine mannetjespoedel plast tegen boom

Waarom plassen kleine honden hoger? 

Wat willen ze hier nu precies mee bereiken? Misschien is het manier om te communiceren dat ze écht geen opdondertje zijn, maar wel degelijk een hond om rekening mee te houden. Door die boodschap de geurwereld in te sturen, zouden ze conflicten kunnen vermijden. Dat kleine honden ook vaker markeren, ligt in dezelfde lijn als die hypothese. 
 
Maar er zijn ook andere mogelijke verklaringen. Honden urineren over andere plasjes om die te ‘neutraliseren’. Hoe hoger je plast, hoe meer geur je kan uitwissen. Grote honden hoeven geen moeite te doen om hun poot hoger op te tillen, want ze hebben vanzelf hun hoogte mee. 
 
Een laatste hypothese is dat grotere honden simpelweg niet in staat zijn om hun achterpoot héél hoog op te tillen zonder omver te vallen. Dat risico willen ze niet nemen, zelfs niet om zichzelf groter voor te doen dan ze al zijn. Welke verklaring de juiste is, is voer voor verder onderzoek. 
 
 
Benieuwd hoe jij je hond kan laten plassen op commando? Dat leggen we in dit artikel graag even aan je uit!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen