Word jij ook zo vrolijk van de hagelwitte ‘smile’ van een hijgende hond? Je hebt overschot van gelijk: schone tanden zorgen voor een frisse adem, een goede spijsvertering en een betere algemene gezondheid. Hoe ziet een gezond gebit eruit en hoe hou je de tanden van je hond schoon?

Gebitsproblemen bij de hond

Een slechte adem is een eerste aanwijzing dat de tanden van je hond een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Het onaangename luchtje vertelt je dat je hond last heeft van ontstoken tandvlees. Bekijk je de tanden van je hond van dichterbij, dan zie je waarschijnlijk dat het tandvlees rood en gezwollen is. Misschien begint het zelfs te bloeden bij het eten. Eet je hond minder of moeilijker dan tevoren? Dan heeft hij mogelijk tandpijn. 
 
Meer dan 80% van de honden ouder dan 3 jaar krijgt vroeg of laat te maken met tandvleesproblemen. Sommige kleine rassen, zoals de chihuahua en de Yorkshire terriër, hebben er vaker last van dan gemiddeld. Als een tandvleesontsteking niet tijdig wordt aangepakt, kan dat leiden tot parodontitis - een vergevorderde tandvleesontsteking die kan leiden tot tandverlies. 
 
Bij parodontitis hopen bacteriën zich op in kleine holtes tussen de tanden en het tandvlees. Hoe meer bacteriën, hoe groter de kans dat ze in de bloedbaan terechtkomen en zo problemen veroorzaken aan vitale organen zoals hart, lever en nieren. Daarom zijn schone tanden van levensbelang, ook bij een oudere hond. 

Hoe onderhoud je de tanden van je hond? 

Wij poetsen elke dag onze tanden om een ophoping van tandplak te voorkomen, maar slechts weinig eigenaars doen dat ook bij hun hond. Nochtans is het een goede manier om tandproblemen te voorkomen. Hou er wel rekening mee dat tandenpoetsen enkel zin heeft als je het dagelijks doet. Lees hier hoe je je hond kan laten wennen aan de tandenborstel. 
 
Net zoals wij jaarlijks bij de tandarts op controle gaan, bekijkt de dierenarts de tanden van je hond wanneer je langskomt voor zijn jaarlijkse check-up. Als er tandsteen te zien is, adviseert de dierenarts een gebitsreiniging. Om die behandeling grondig te kunnen uitvoeren, moet je hond onder verdoving gebracht worden. 
 
Wanneer de tanden van je hond weer schoon zijn, zal je dierenarts vragen om het gebit voortaan beter te verzorgen. Voorkomen is immers altijd beter is dan genezen. Poets daarom regelmatig de tanden van je hond of geef hem dagelijks een speciale kauwsnack die tandsteen helpt bestrijden. Het is wetenschappelijk bewezen dat sommige kauwsnacks (bijvoorbeeld Purina® Dentalife®) zelfs de moeilijkst te bereiken tanden achterin de mond helpt reinigen. Daar treedt tandplak en tandsteen het vaakst op.

Deel dit artikel