Normaal gezien hoef je een hond niet te wassen. Maar als jouw deugniet ook graag in modderpoelen en plassen springt, zal een bad nu en dan niet misplaatst zijn. Hoe je dat aanpakt? Wij leggen het stap voor stap uit!
 

 

Stap 1: De voorbereiding

Om het risico van vallen of uitglijden zo klein mogelijk te houden, koop je best een rubberen antislipmat voor onder de poten van je hond. Leg de mat op de bodem van het bad en je hond zal zich meteen een stuk zekerder voelen. Zorg ook dat de speciale hondenshampoo en -conditioner al klaarliggen (als dat nodig is voor het ras dat je wast), zodat je hond niet zonder toezicht in bad moet blijven. Borstel zijn vacht goed door vóór je ze natmaakt en verwijder al zoveel mogelijk klitten.
 
 

Stap 2: Maak de vacht nat

Gebruik de sproeikop in bad, dat is het handigst. Draai de kraan open en bepaal met je eigen hand de watertemperatuur: het water moet lauw en comfortabel zijn, niet te warm en niet te koud. Maak je hond vervolgens goed nat en spoel zo al het ergste vuil weg. Begin aan zijn nek en werk naar zijn staart toe. Sproei vervolgens met de douchekop van boven naar onder langs de poten. Maak tot slot zijn kop nat, maar let op dat je geen water in zijn ogen, oren en neus sproeit! 
Hond wordt gewassen in bad met douchekop
Let op dat je geen water in de ogen, oren of neus van je hond sproeit wanneer je hem afspoelt

Stap 3: Breng de shampoo aan

Masseer de shampoo in de vacht van je hond. Zo merk je ongewone bultjes of huidproblemen op én zorg je voor een grondige wasbeurt. Doe dit in dezelfde volgorde als bij het wassen in stap 2. Voor de poten en de kop breng je de shampoo eerst op je handen aan. Pas ook op dat er geen shampoo in de ogen van je hond komt.

Extra tip: is je hond een angstig type? Praat dan tijdens het wassen op een geruststellende toon met hem.
 
 

Stap 4: Spoel je hond af

Spoel je hond af van kop tot staart en eindig met de poten. Ga hierbij grondig te werk: achtergebleven shampoo kan voor huidirritatie zorgen.
hond in douche
Spoel de shampoo goed uit ...
Hond onder een gele handdoek
... en droog je hond nadien grondig af

Stap 5: Breng conditioner aan

Gebruik een conditioner die past bij het vachttype van jouw hond. Een conditioner geeft zijn vacht glans, voorkomt klitten en helpt de vacht te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Breng de conditioner op dezelfde manier aan als de shampoo en spoel opnieuw goed uit.
 
 

Stap 6: Droog de vacht

Om de vacht van je hond goed te drogen, knijp je er voorzichtig zoveel mogelijk water uit met je handen. Wrijf hem vervolgens droog met een handdoek en haal hem uit bad. Wil je liever föhnen? Zorg dan dat de lucht niet te warm is. Blijf met de haardroger bewegen om de warmte niet op één plek te richten.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen