Een kat is een actieve jager en vangt wel eens een muis. Een darmparasiet, zoals een worm, is dan vlug opgelopen. De meeste wormen zijn microscopisch klein en kun je met het blote oog niet zien in de uitwerpselen van je kat.

Hoe de ziekte verloopt, hangt af van het type worm, maar ook van jouw kat. Bij lichte infecties zie je helemaal niets of enkel een beetje diarree. Maar in zwaardere gevallen kan je kat vermageren, minder fit worden en bloedarmoede ontwikkelen. Zwakkere katten en kittens kunnen er zelfs aan sterven. Trouwens, je kat kan sommige van die wormen ook aan jou doorgeven! Het is daarom verstandig om een volwassen buitenkat minstens viermaal per jaar te ontwormen met een middel dat tegen de meeste wormen werkt; bij een kitten mag het nog vaker. Vraag advies over de frequentie aan je dierenarts. Beroepsfokkers ontwormen kittens zodra ze zes of zeven weken oud zijn om te zegen rondwormen te beschermen. Adoptiekittens zijn meestal ontwormd. Kittens van rond een half jaar kunnen ook tegen lintwormen behandeld worden.

Worden er toch parasieten bij je kat geconstateerd, dan kan je dierenarts extra kuurtjes voorschrijven. De meeste behandelingen doden niet de eitjes, dus soms is het nodig een kat gedurende drie maanden nog een aantal keren te behandelen om alle uitgekomen eitjes te doden. Vlooien kunnen ook wormen overbrengen op je kat. Een goede ontworming gaat dus het best gepaard met een tijdige ontvlooiing. Vraag je je af of je je zwangere poes ook mag ontwormen en tegen vlooien mag behandelen? In het algemeen zijn deze behandelingen veilig voor drachtige poezen. Toch zal een dierenarts je aanraden alleen producten te gebruiken waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze veilig tijdens de dracht gebruikt kunnen worden. Het is dus verstandig om eerst met hem of haar te overleggen.

Kortom, het is echt wel noodzakelijk katten te ontwormen, want deze parasieten vormen een belasting die een kat kan ondermijnen, en de kans op herbesmetting door eitjes is groot. Parasieten verslinden kostbare energie en waardevolle voedingsstoffen van je kat. Voeg daar nog bij dat de organen en het immuunsysteem zwaar te lijden hebben onder de ontwikkeling van parasiet en je snapt hoe belangrijk het is om je kat te ontwormen!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen