De juiste huisvesting
Terwijl landschildpadden voldoende land en slechts een kleine hoeveelheid water nodig hebben, verlangen waterschildpadden het omgekeerde: véél water en een klein stukje land. De minimale afmetingen van de bak, zowel voor water- als landschildpadden, is 6x de schildlengte van het volgroeide dier en 4x de breedte.
Waterschildpadden voelen zich helemaal thuis in een flink aquarium, maar zo nu en dan klimmen deze fervente zwemmers graag op een rots of steen om te drogen of op te warmen. Hun stukje land neemt idealiter 1/3 van hun totale verblijf in en mag geen scherpe randen hebben. Check ook even of de bovenkant van het verblijf voor minstens de helft dicht kan, zodat het dier beschermd is tegen de tocht. De ideale watertemperatuur is 18-26 °C en de luchttemperatuur bedraagt bij voorkeur 36-39 °C. Gebruik verwarmingselementen en een thermometer om dit te bereiken. Ook een goede pomp en filter zijn noodzakelijk, want een schildpaddenverblijf wordt snel vuil. Heb je een vrouwelijke schildpad? Strooi dan wat zand op de bodem, zodat ze er eventuele eitjes kwijt kan.
Landschildpadden kunnen over het algemeen niet zo goed tegen de kou. Hou ze dus altijd binnen, of zet ze tijdens de warme maanden buiten en tijdens de koude maanden binnen. Heb je een buitenverblijf? Zorg dan voor een stevige omheining die deels ingegraven is. Schildpadden staan er namelijk om bekend dat ze graag graven en klauteren én dat ze razendsnel kunnen ontsnappen. Zorg zowel binnen als buiten voor beschutting en een verstopplek waar je landschildpad veilig zit. Ook al is een landschildpad geen zwemmer, hij heeft wel een ondiep bad nodig. Giet daarom wat water in een ondiepe schotel, waarin je schildpad kan staan zonder volledig ondergedompeld te worden. De bodem van zijn verblijf mag goed ruw zijn, door grind of steentjes, zodat de nagels van je landschildpad vanzelf kunnen afslijten. Schrik niet als je schildpad kleine steentjes opeet: dit helpt hem bij zijn spijsvertering.
Een stevige uitdaging
Hou je schildpad actief en bezig! Geef een waterschildpad hoge klimmogelijkheden, maar sluit dan wel zijn dak. Hij zou wel eens kunnen ontsnappen. Een landschildpad maak je op zijn beurt tevreden met wat mos of gras om in te graven, of met rotsen als extra stimulatie. Voorzie een aantal schuilmogelijkheden en vul het verblijf aan met planten: hier kan je schildpad van eten én hij kan er zich onder verstoppen.
En wat met die winterslaap?
Breng de zon naar binnen
Buiten doet de zon zijn werk, maar binnen zal jij voor licht, warmte én vitamine D moeten zorgen. Dit doe je aan de hand van een warmtelamp, gecombineerd met UV-stralen. Zowel land- als waterschildpadden ‘zonnen’ hier graag onder en dat komt hun gezondheid ten goede: ze kunnen niet zonder de vitamine D3 die een UV-lamp hen geeft. Heeft je schildpad te weinig vitamine D3, dan kan hij zachte of misvormde botten ontwikkelen.
Een gezonde schildpad
Welke voeding heeft je schildpad nodig?
Alleen of met twee?
Hoe hou je zijn huis proper?
Reinig het verblijf van je schildpad wekelijks met een warm sopje (zonder of met een mild desinfectiemiddel). Vervang hierbij zowel de bodembedekking als het water en spoel alle voorwerpen schoon. Zorg dat de bak goed droog is voordat je de schildpad en zijn inboedel terugzet. Verwijder de uitwerpselen van je schildpad dagelijks met een schepje en maak eventuele vlekken proper met een vochtig doekje.