Absoluut! Wandelingen zijn goed en zelfs noodzakelijk, maar te veel is te veel. Lees hier hoe je je oververmoeidheid bij puppy's en honden herkent en voorkomt. 

Een oververmoeide pup weet van geen ophouden

Net zoals overprikkelde mensenpeuters soms het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen, vormen ook oververmoeide pups een ware uitdaging voor veel beginnende hondeneigenaars. Pups zijn nog niet in staat om zelf hun grenzen aan te voelen en blijven maar doorgaan, ook als hun batterijtjes al lang plat zijn. En dat gebeurt best snel, want kleine puppy's hebben héél veel slaap nodig, tot wel 20 uur per dag! Hebben ze te weinig rust gekregen, dan gedragen ze zich al gauw vervelend en halen ze allerlei kattenkwaad uit. Daarom is het zo belangrijk om je pup tijdig wat rust te geven, bijvoorbeeld in een bench of puppyren. 

 
 

Is een volwassen hond onvermoeibaar? 

Ook volwassen honden kunnen zich letterlijk vergalopperen. Honden houden zo van hun eigenaars, dat ze er alles aan zullen doen om die bij te benen. Maar wanneer hun uithoudingsvermogen dat niet toelaat, kunnen ze vol tegen de muur botsen. Net zoals marathonlopers jarenlang trainen om topprestaties te leveren, hebben ook honden uitdagingen nodig volgens hun persoonlijke mogelijkheden. Elke dag een blokje om en dan ineens 20 kilometer in één keer lopen, is dan ook geen goed idee – hoe enthousiast je hond ook aan het avontuur begint. 
 
Gelukkig kunnen oudere honden vaak zichzelf wel makkelijker tot rust brengen, eens de vermoeidheidssignalen de kop opsteken. Op voorwaarde dat ze dit als puppy ook al geleerd hebben, natuurlijk! Daarom is het heel belangrijk om je kleine pup al snel aan te leren dat hij eventjes in de puppyren of de bench kan gaan zitten om alle prikkels van de afgelopen minuten of uren te verwerken en weer tot zichzelf te komen. Zo wordt hij later een volwassen hond die zélf de oplossing kent wanneer het hem eventjes te druk wordt.

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen