Het is heel belangrijk om je huisdier kwalitatieve voeding te geven, aangepast aan zijn leeftijd. Je puppy heeft andere behoeften dan een volwassen hond en verandert snel. Opgroeien kan alleen als hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat is de meerwaarde van puppyvoeding?


Puppyvoeding bevat meer energie en mineralen dan standaardvoeding. De verhouding van de verschillende voedingsstoffen sluit beter aan bij je opgroeiende hond. Voor de goede ontwikkeling van grotere rassen, zoals de Duitse dog, is de verhouding tussen energie, vitamines en mineralen heel belangrijk. Een teveel aan voedingsstoffen zal de kans op gewrichtsproblemen juist doen toenemen. In een evenwichtige puppyvoeding zitten voldoende calcium en vitamine D en niet te veel fosfor of vet.

 

Tot welke leeftijd mag ik puppyvoeding geven?


Je mag overschakelen op voer voor volwassen honden wanneer jouw pup helemaal volgroeid is. De leeftijd waarop een hond zijn maximale grootte bereikt, hangt af van het ras. Kleine rassen zoals de Shih-Tzu zullen sneller volgroeid zijn terwijl dit bij grote rassen iets langer kan duren, bij de grootste zelfs tot iets meer dan 2 jaar. Natuurlijk is ook de ene hond binnen hetzelfde ras de andere niet en kan dit altijd een beetje afwijken van het gemiddelde. Je zal als baasje – eventueel met advies van een dierenarts - moeten uitmaken wanneer jouw hond gewone voeding nodig heeft. Wat belangrijk is, is dat je de verandering geleidelijk aan doorvoert. Zo kan je beginnen met af en toe puppyvoeding te vervangen door gewone voeding en dit stilaan uit te breiden naar elke dag. Leer je pup ook zeker snel verschillende smaken kennen zodat deze later ook meerdere soorten voer lust.

 

Welk hondenvoer past bij een oudere hond?


Ook een oude hond heeft andere behoeften dan een volwassen hond! Kies dan liefst voor een seniordieet. De samenstelling van het voer houdt rekening met de verlaagde activiteit, het verhoogde risico op overgewicht en de afname van de spierkracht. In seniorvoeding zitten minder calorieën en zouten, maar in verhouding meer goede vetten.

 

Wist je dat...


...er een reeks speciale diëten bestaat voor het ondersteunen van gezondheidsproblemen? Niet alleen bij suikerziekte (diabetes) of overgewicht (obesitas), maar bijvoorbeeld ook bij jeuk, gewrichts- of hartproblemen zal je dierenarts aangepaste voeding geven.

Aanbevolen artikelen