Net zoals in de menselijke geneeskunde, ziet dierenarts Rob Lückerath steeds vaker honden met overgewicht verschijnen in zijn spreekkamer. Dat is nefast voor de levenskwaliteit én levensverwachting van je huisdier omdat het allerlei andere kwaaltjes uitlokt. Eén daarvan is diabetes of suikerziekte: een harde diagnose om te krijgen, maar gelukkig bestaat er een goede behandeling voor.   

Wat is diabetes bij honden? 

Eiwitten, vetten en koolhydraten of suikers: dat zijn de drie grootste bestanddelen van ons voedsel - en dus ook van eender welk type hondenvoer. Bij diabetes treedt er een probleem op in het proces dat de energie uit koolhydraten vrijgeeft aan het lichaam. 
 
Om te begrijpen met welke problemen suikerzieke honden te maken krijgen, bekijken we eerst de werking van een gezond hondenlichaam. Koolhydraten uit het voedsel worden door het spijsverteringsstelsel omgezet in glucose, een enkelvoudige suiker die vanuit de darmen in het bloed wordt opgenomen. Van daaruit reist het ‘bloedsuiker’ naar allerlei cellen in het hondenlichaam die energie nodig hebben. Om de overgang van bloed naar cel te maken, is het hormoon insuline nodig. 
 
Bij een gezonde hond wordt de juiste hoeveelheid insuline na elke maaltijd aangemaakt door de pancreas of alvleesklier. Wanneer er te weinig van het hormoon beschikbaar is, om eender welke reden, blijft de bloedsuikerspiegel van je hond hoog waardoor er allerlei problemen kunnen optreden: je hond wordt letterlijk suikerziek. 
 
 

Welke symptomen vertoont een suikerzieke hond? 

Om het teveel aan suiker in zijn bloed te compenseren, gaat je hond meer en vaker drinken. Dat merk je aan een drinkbak die sneller leeg is, maar ook aan een blaas die sneller geledigd moet worden. Op die manier verdunt je hond zijn bloed en verwijdert hij suiker via de urine uit zijn lichaam. Dat veroorzaakt trouwens de typische zoete geur (en smaak, voor de liefhebbers) van de urine van een diabetespatiënt. 
Je hond haalt dus aanzienlijk minder energie uit zijn voedsel, waardoor hij luier wordt en vaker slaapt - iets wat je misschien niet meteen opmerkt bij een hond die door zijn overgewicht al wat minder actief is. Wat wél opvalt, is dat je hond meer honger krijgt en geen kans onbenut laat om zijn reserves aan te vullen - en dat terwijl hij netto vermagert
 
Een belangrijk teken aan de wand bij suikerzieke honden is de vorming van ‘kristallen’ die in het oog neerslaan en cataract veroorzaken. Behandel je de ziekte niet tijdig, dan kan je hond er zomaar blind van worden! 
 
Border collie zit op weegschaal en kijkt naar eigen gewicht
Honden met overgewicht worden sneller suikerziek 
Luie basset hound ligt in een zetel
Ook een gebrek aan beweging is een uitlokkende factor 

Hoe ontstaat diabetes bij honden? 

Er bestaan verschillende factoren die suikerziekte bij honden kunnen uitlokken omdat ze een invloed hebben op de aanmaak of de werking van het insuline-hormoon: 
 
  • Vaak is de ontwikkeling van suikerziekte rechtstreeks gelinkt aan overgewicht of obesitas bij je hond
     
  • Ook een gebrek aan beweging - vaak een oorzaak van het vorige punt - doet de kansen van je hond op diabetes stijgen 
     
  • Oudere honden krijgen vaker de diagnose suikerziekte dan jonge honden 
     
  • Er zijn erfelijke factoren die een invloed hebben op de gevoeligheid aan diabetes 
     
  • Suikerziekte kan ook optreden na het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld bijnierschorsmedicatie (corticosteroïden)
     
  • Tenslotte kan diabetes het gevolg zijn van een onderliggende ziekte zoals pancreasontsteking of een te snel werkende schildklier. 
 
 

Op welke manier stelt de dierenarts zijn diagnose? 

Wanneer je hond meer dan een tiende van zijn lichaamsgewicht drinkt per dag, is het hoog tijd om een bezoek te brengen aan je dierenarts. Die zal bijkomende vragen stellen om een goed beeld te krijgen van de veranderingen die je de laatste tijd opmerkt bij je hond. 
Een volgende stap in het onderzoek is het afnemen van wat bloed en urine (dat kan je gemakkelijk zelf met behulp van een pollepel) om te testen op enkele belangrijke parameters die een indicatie zijn voor suikerziekte. Zoals je hierboven al kon lezen, zitten er meer suikers in het bloed en in de urine van suikerzieke honden. Behalve op diabetes, kan overmatig drinken ook wijzen op o.a. nierproblemen 
Zwarte mopshond krijgt insulineshot toegediend
Honden met diabetes moeten na elke maaltijd een dosis insuline krijgen

Hoe kan je suikerziekte bij honden behandelen? 

Mensen met diabetes moeten na de maaltijd een insulineshot krijgen en dat is bij honden niet anders. Het is het handigst om je hond op een dieet van twee voederbeurten per dag te zetten, met exact 12 u ertussen. Na de maaltijd - wanneer de bloedsuikerspiegel het hoogst is - geef je hem een insulineinjectie die perfect afgestemd is op zijn voederinname en activiteitenpatroon. Daar hoef je trouwens geen dierenarts voor zijn: met een speciale insulinepen krijgt elke hondeneigenaar dat in een-twee-drie onder de knie. Het extra insuline verliest zijn werking na 12u, daarom heb je twee voedermomenten nodig. 
 
Naast het toedienen van levensreddende medicatie is het minstens even belangrijk om je hond voortaan een gezondere levensstijl aan te meten. Dat begint met de juiste hoeveelheid voeding, liefst van een speciaalvoer voor diabetespatiënten dat glucose vertraagd afgeeft, waardoor je hond minder last heeft van bloedsuikerpieken. Daarnaast kan je een plan opstellen om je hond wat vaker te laten bewegen - doe dat gerust samen, jouw lichaam vaart er ook wel bij! 
 
Om te weten te komen hoeveel insuline je hond exact moet krijgen, moet je in het begin regelmatig op controle bij je dierenarts. Een eerste berekening gebeurt aan de hand van de exacte hoeveelheid voedsel die je hond per maaltijd naar binnen speelt, maar daarna is finetunen nodig op basis van de werkelijke bloedwaarden. Die variëren van hond tot hond en hebben ook te maken met de hoeveelheid beweging die je hond per dag krijgt. 
 
 

Hoe lang leven honden met suikerziekte? 

Een gezond eet- en beweegpatroon geven - naast de dagelijkse insulineinjecties - de beste garantie op een lang leven. Wie dat goed aanpakt, kan gegarandeerd even lang van zijn hond genieten als wanneer hij geen suikerziekte had gekregen. Toch zullen de dagelijkse insulineshots levenslang deel blijven uitmaken van het leven van je hond. 
 
De behandeling van diabetes staat goed op punt, maar de grootste struikelblok is de toewijding van jou als eigenaar. Een menselijke patiënt heeft zijn dosis insuline steeds op zak, maar om je hond in goede gezondheid te houden ben je verplicht om elke twaalf uur in de buurt van je hond te zijn. Ook wanneer je op vakantie gaat, heb je een betrouwbare petsitter nodig die plichtsbewust omgaat met het voeder- en medicatieschema van je hond. 
 
 

Wat als je hond een ‘hypo’ krijgt? 

Regelmaat is de belangrijkste sleutel tot succes wanneer je een hond met diabetes symptoomvrij wil houden. Wanneer je een daguitstap maakt, verbruikt je hond meer energie dan normaal en kan hij in een hypoglycemische toestand of ‘hypo’ terechtkomen. Ook wanneer je hond uitzonderlijk minder eet dan anders, daalt zijn bloedsuikergehalte tot een levensbedreigend niveau. 
 
Wanneer je hond een hypo krijgt, wordt hij sloom, staat hij wankel op de benen en valt hij zelfs om. Op dat moment moet je snel handelen: hij heeft suiker nodig en wel nu meteen. De makkelijkste manier om je hond er snel weer bovenop te helpen, is door wat honing (ongeveer 1g honing per kg hond) aan de binnenkant van zijn wang te smeren. Geef hem wat te eten wanneer hij bijkomt en test eventueel met een bloedtester of het bloedsuikergehalte opnieuw een gezond peil bereikt heeft.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen