Wandel jij nu vaker dan ooit in je eigen buurt? Draag je steentje bij en leer je hond om zwerfvuil op te ruimen! 
We kunnen er niet omheen: er wordt nog altijd veel te veel afval weggegooid op straat of in onze natuur. Misschien hoorde je al van trashwalking of plogging: dan neem je een plastic zak mee om tijdens het wandelen of joggen zwerfvuil te verzamelen. Maar waarom niet je hond erbij betrekken? 
 

Opruimen is leuker mét je hond! 

Je hond iets aanleren is tof, als je hem iets nuttigs kan aanleren is dat supertof ... Samen een steentje bijdragen aan een schone omgeving geeft jou, je hond én je buren een goed gevoel. Het geeft ook een doel aan je wandeling, dat duidelijk is voor je hond. Die houdt er immers van om samen te werken met zijn eigenaar. Wedden dat jullie een betere band krijgen door deze uitdaging aan te gaan?! 
 
Man ruimt op met hond

Hoe leer je je hond afval opruimen? 

Begin daar thuis mee. Kies één type afval, bijvoorbeeld plastic flessen. Doe wat lekkers in de fles en gooi ze weg. Wanneer je hond de fles ophaalt en terugbrengt, halen jullie samen het lekkers uit de fles. Zodra dat goed gaat, geef je ook een aanwijzing bij het weggooien van de buit. Bijvoorbeeld: 'zoek fles!'

Eens je hond het flessentrucje goed kent, begin je met de fles (inclusief lekkers) te verstoppen. Eerst in huis, daarna in de tuin. Doe dat in het begin terwijl je hond toekijkt en maak de oefening steeds moeilijker. Doe eens alsof je de fles op de ene plek verstopt, terwijl je hem stiekem op een andere plek neerlegt. Of laat je hond in een andere ruimte wachten terwijl je de buit verstopt. 

Gaat dat allemaal heel goed? Super! Dan ben je nu klaar om de buitenwereld te verkennen. Verstop de oefenfles tijdens je wandeling en beloon je hond uitbundig wanneer hij hem vindt. 
 
Jonge vrouw ruimt afval op in bos met doberman

Tijd voor het echte werk! 

En dan is het nu tijd om actief afval te gaan verzamelen! Geef je hond tijdens jullie dagelijkse uitje de opdracht 'zoek fles' en hou lekkers klaar om hem te belonen bij succes. Sommige honden zijn zo enthousiast dat ze je commando niet afwachten en élk flesje terugbrengen - ook als dat deel uitmaakt van een gezellige picknick. Dan kan het helpen om je hond tijdens het zoeken altijd hetzelfde tuigje aan te doen, dat hij niet draagt tijdens een 'gewone' wandeling. 

Zie je nog veel meer afval liggen? Help je hond dan een handje door blikjes, zakjes en ander zwerfvuil zelf op te rapen. Met een afvalgrijper of poepzakje hoef je het afval zelfs niet aan te raken. Neem een grote zak mee om het afval in te verzamelen. 
 

Meld je hond aan als 'lokale held'

Heeft je hond zijn training tot opruimhond goed doorlopen? Op enjoycleaningup.com kan je hem aanmelden als lokale held! Die website is een initiatief van de Nederlander Alex van Eck en in Nederland heeft hij al heel wat volgelingen verzameld. Tijd om ook België op de kaart te zetten! 
 

Aanbevolen artikelen