Ten huize van Lieven Scheire lopen geen pluizige viervoeters rond, maar wel fascinerende insecten van zo’n 8 cm lang. Meer nog: af en toe fladderen zijn wandelende takken gezellig door de woonkamer! 


De mooiste wandelende tak


Lieven’s wandelende takken wonen in een klein kastje aan de muur. “Dat vind ik heel plezierig”, vertelt Lieven, “want als ik er langsloop, kan ik telkens even kijken wat ze aan het doen zijn. Dit is Eddy, een Necrosia anulipes. Met zijn zwart-gele tekening op de rug en roze vleugels, is het één van de mooiste wandelende takken die je in huis kan houden.” 


Geen alledaags huisdier 


Niet iedereen is fan van zijn wandelende takken, vertelt Lieven. “Mijn vrouw houdt zielsveel van de natuur, zolang die zich buitenshuis bevindt. Ze is dan ook niet zo blij met mijn wandelende takken. De kinderen wel, die vinden hen fantastisch!” Lieven droomt er soms van om zijn huisdieren uit te laten: “Zou het niet geweldig zijn om met dun garen een heel klein leibandje te maken en dan in de stad rond te wandelen met je wandelende tak? We zouden dan op zoek kunnen gaan naar liguster, hun voedsel, en dag zeggen tegen de mensen. Ik zou de ultieme hipster zijn!” 
 
Lieven Scheire aait één van zijn wandelende takken

Een ‘eigen’ wandelende tak als huwelijkscadeau


Lieven kweekt ook zelf wandelende takken, van een heel speciale soort: de Lobofemora scheirei. “Die wandelende tak is naar mij genoemd. Het was een huwelijkscadeau van de andere Neveneffecten. Ze waren van plan een luis naar mij te noemen, omdat ze mij een schijtluis vinden. Maar alle luizensoorten waren al ontdekt, dus werd het een wandelende tak.” 


Waarom is Lieven zo gefascineerd door wandelende takken? 


“Ik kocht een insectengids en begon alles wat zoemt te bekijken. Ik zocht dan op welke dieren ik vond en plots kregen al die zoemende dieren een naam: een wants, een eendagsvlieg, een stippelmot …” Dat vond Lieven zo plezant, dat hij besloot om ook insecten als huisdier te houden. “Mensen verklaren mij soms gek, maar dat is gewoon omdat ze nog niet gezien hebben hoe prachtig insecten zijn.”

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen