In principe mag je hond mee in op het openbaar vervoer. Kom je met een reus van een Ierse wolfshond aanzetten, dan zal je misschien wel wat misnoegde blikken krijgen ... Maar who cares? Jouw hond, groot of klein, is altijd welkom op trein en bus – op voorwaarde dat hij het niet te bont maakt, natuurlijk. In dat geval zullen jullie wellicht allebei bij de volgende halte mogen uitstappen.

Mag mijn hond in de trein?

Volgens de NMBS en de NS zijn honden welkom in de trein, zolang je de trip veilig en aangenaam kan laten verlopen voor de andere passagiers. Of je hond nu groot of klein is, je hoort hem altijd aan de lijn te houden. En hoewel een muilband of -korf niet verplicht is, is het toch aangeraden dat je er eentje op zak hebt. De treinbegeleider kan je namelijk steeds vragen om deze bij je hond om te doen als hij of zij dat nodig acht.

Misschien is je viervoeter in jouw ogen wel een volwaardige passagier, toch mogen honden niet plaatsnemen op een passagiersplaats. Daar wordt vaak eens tegen gezondigd, maar in principe mag je viervoeter niet op een stoel, bank of tafeltje – óók niet als hij op een handdoek ligt. Een klein hondje mag natuurlijk wel op je schoot zitten.
 
Voor een treinrit betaal je voor je hond een huisdierbiljet, dat 3 euro kost in België (zowel in eerste als in tweede klas) en 3,30 euro in Nederland. Je kan dit biljet kopen op de website, aan de loketten of aan een automaat in het station, net zoals een ‘mensenbiljet’. De NMBS heeft zelfs rittenkaarten voor honden! Uiteraard is het huisdierbiljet enkel geldig in combinatie met een klassiek vervoersbewijs – je mag je hond dus niet in z’n eentje op de trein zetten.

Zit je viervoeter in een mand, kooi of kist? Dan hoef je dit supplement niet te betalen, op voorwaarde dat de afmetingen overeenkomen met de vereisten van de NMBS (30x55x30 cm). Bij de NS gelden geen specificaties wat betreft de afmetingen en mag je hondje op schoot ook gratis mee, op voorwaarde dat hij aangelijnd is en geen hinder veroorzaakt. Blindengeleidehonden en hulp- of assistentiehonden mogen – mits herkenbaar in hun functie – ook steeds gratis reizen, ook als ze nog in opleiding zijn.

Hond bij zijn baasje dat op een bankje zit
Wist je dat blindegeleidenhonden en hulp- of assistentiehonden altijd gratis mee mogen? 

Mag mijn hond in de bus of tram?

Op de bus en de tram gelden in principe dezelfde regels als in de trein, maar op drukke tijden kan de chauffeur je viervoeter wel weigeren en je vragen om te wachten op de volgende bus of tram. Dat geldt ook als je huisdier andere passagiers te veel hindert. Blindengeleidehonden, assistentiehonden en politiehonden kunnen ook nooit geweigerd worden op de bus of de tram.
 
Een bus- of tramrit is doorgaans gratis voor je hond, zowel in Nederland als in België, al hangt het er in België wel van af met welke vervoersmaatschappij je reist:
 
  • De Lijn (Vlaanderen): honden reizen altijd gratis, zolang ze kort aangelijnd zijn en geen overlast bezorgen voor andere passagiers.
     
  • MIVB (Brussel): voor een hond die te groot is om op je schoot te zitten, moet je wél een busticket kopen, behalve voor assistentiehonden.
     
  • TEC (Wallonië): kleine honden die op schoot kunnen, mogen gratis mee, maar voor grotere honden is een vervoersbewijs nodig, met uitzondering van assistentiehonden.
 
Ook in de bus mogen honden niet op de stoeltjes zitten, maar wel op de schoot van hun baasjes of op de grond. Voor grotere honden voorzie je ook best een muilband of -korf, wat bij de MIVB zelfs verplicht is en bij De Lijn slechts ‘aangeraden’. Heb je een hondenbuggy bij? Vouw die dan op vóór je opstapt.
Wist je dat je in New York je trouwe viervoeter ook mag meenemen in de metro? De enige voorwaarde is dat hij in een zak moet passen. Sommige New Yorkers zijn daar heel creatief in en nemen hun hond mee in een trekkersrugzak of in een iconische blauwe IKEA-tas!

Belangrijke tip: laat je hond eerst uit

Heb je een langere bus- of treinrit voor de boeg? Dan is het geen slecht idee om je hond eerst even uit te laten, zodat hij zijn behoefte kan doen. Je medereizigers zijn er vast niet zo mee gediend als je viervoeter er plots eentje draait in het gangpad ... Je kan je hond zelf aanleren om op commando een plasje te doen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen