Hoeveel verschillende trucjes kan jouw hond uitvoeren in één minuut tijd? Wish en Halo, de twee border collies van de Californische hondentrainster Emily Larlham, zijn echte trucjeskampioenen en hebben voortaan ook het wereldrecord duotrucjes op hun naam staan. Ze voerden vlekkeloos én simultaan maar liefst 28 opdrachten uit. 

Hoe leer je je hond zo gehoorzamen? 

Emily Larlham is niet zomaar de eerste de beste hondentrainer. Op haar bekende YouTube-kanaal Kikopup helpt ze andere hondeneigenaars met het aanleren van allerlei handige en leuke commando’s. In haar video’s stelen niet alleen Halo en Wish de show, maar ook haar andere honden Kiko, Splash en Tug. Trucjes aanleren doet ze keer op keer met behulp van een succesvolle trainingsmethode die nerds ‘positieve bekrachtiging’ noemen, zonder enige vorm van dwang. Kort samengevat, ziet die methode er zo uit: 
 • Elk nieuw trucje wordt opgedeeld in piepkleine stapjes
 • Elk stapje in de goede richting wordt beloond met wat lekkers
 • Pas wanneer het eerste stapje goed gekend is, ga je over naar de volgende stap
 • De stapjes zijn zo klein en er is zo goed over nagedacht, dat een hond haast niet anders kan dan zijn opdracht goed uitvoeren 
 • Omdat de hond vaak succes ervaart, is hij extra gemotiveerd om zijn best te doen
 

De grote uitdaging: met twee honden werken

Eerst leerde Emily alle trucjes aan elke hond apart. De snelheid werd opgevoerd door speeltjes in te zetten als beloning - iets waar haar border collies gek op zijn. Wanneer de twee honden voor het eerst samen trainden, maakte ze de opdrachten terug iets eenvoudiger. Ze werden bijvoorbeeld beloond voor een tragere uitvoering of een minder hoge sprong. Zo zorgde ze ervoor dat de honden méér beloningen kregen wanneer ze samenwerkten! Pas wanneer ze zich helemaal op hun gemak voelden bij elkaar, werd Emily terug veeleisender en kwam er alleen een beloning bij een echte topprestatie. Zoals 28 trucjes in één minuut! Het laatste trucje is dan ook dé ultieme beloning: het vangen van een frisbee.
 
In deze video kan je haar recordpoging bekijken: 
 
Wish heeft trouwens nog een ander record op z’n naam: hij is de snelste ‘hondenkruiper’ ter wereld met 2,175 seconden voor 5 meter kruipen. Doe hem dat maar eens na! 
 

Welke trucjes voerden de twee border collies uit? 

Wie zelf aan de slag wil om z’n hond leuke of grappige trucjes aan te leren, krijgt in bovenstaande video meteen een heleboel suggesties voorgeschoteld. Wij zetten alle trucjes nog eens voor jou op een rij: 
 1. Twirl (rondje om de eigen as linksom)
 2. Spin (rondje om de eigen as rechtsom)
 3. Tussen (door de benen van de eigenaar lopen)
 4. Over (ergens over springen)
 5. Op (op een verhoogje gaan staan)
 6. Wachten
 7. Voor (voor de eigenaar staan)
 8. Opzij naar links
 9. Achteruit stappen
 10. Opzij naar rechts
 11. Vooruit stappen
 12. Zit
 13. High five links
 14. High five rechts
 15. Opzitten
 16. High ten
 17. Weave links (tussen de benen van de eigenaar)
 18. Weave rechts (tussen de benen van de eigenaar)
 19. Lig
 20. Voorpoten kruisen links
 21. Voorpoten kruisen rechts
 22. Volgen (naast de eigenaar lopen)
 23. Naar links kijken
 24. Naar rechts kijken 
 25. Rond eigenaar lopen links
 26. Rond eigenaar lopen rechts
 27. Over armen eigenaar springen
 28. Vangen

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen