Heeft jouw hond ook duizend verschillende speeltjes, maar wil hij steeds spelen met die ene knuffel die helemaal versleten is en geen vulling meer heeft? Dat is perfect normaal! De meeste honden hebbeb zo hun voorkeuren als het op speelgoed aankomt. Sommige honden houden van bepaalde structuren, zoals een stoffen beertje. Andere honden zijn dan weer helemaal zot van hun knaagbot. Heb jij geen idee wat jouw hond echt fantastisch vindt? Dan is hier een lijstje met verschillende types speelgoed voor honden, zodat je ze allemaal kan uittesten met je viervoeter.

Kauwspeelgoed voor honden

Kauwspeelgoed is goed voor elke hond, maar niet elke hond is er even gek op. Voor een puppy kan je een klein kauwspeeltje kopen, dat helpt hem namelijk als er tanden wisselen. Net als bij baby’s geeft dat bij puppy’s een onaangenaam gevoel, waardoor ze dan graag op vanalles gaan kauwen. Door kauwspeelgoed aan te bieden, help je dus niet alleen je puppy, maar red je ook je tafelpoten en schoenen! Ook veel volwassen honden zijn dol op kauwspullen, vooral terriërs zijn blij met alles waar ze hun kaken in mogen zetten. Een goed kauwspeeltje kan honden ook helpen bij hun strijd tegen tandplak
 
  

Een zachte knuffel voor je hond

Veel puppy’s houden van zacht speelgoed. Omdat ze nog zo klein zijn, kunnen ze vaak het grote speelgoed dat gemaakt wordt voor volwassen honden niet goed vasthouden. Daarnaast zijn hun tanden en kaken nog niet sterk genoeg om er echt op te kauwen. Ook sommige volwassen honden zweren bij knuffelberen, vooral honden met een 'zachte beet' (bijvoorbeeld retrievers) hebben niet zo'n nood aan hard kauwmateriaal. Let erop dat je hond de vulling niet opeet. Ook plastic oogjes en neusjes verwijder je best en let ook op dat het stukje piepplastic niet in de maag van je hond belandt.  

Bruin-witte hond kauwt op speelgoed
Sommige honden lijken wel verslaafd aan kauwen 

Trekspelletjes

Heel veel honden houden van trekspelletjes. Sommige mensen zeggen wel eens dat je je hond nooit mag laten winnen, omdat hij dominant zou worden, maar dat is een fabeltje. Tijdens het spelen wisselen honden onderling 'dominant' met 'onderdanig' gedrag af, zodat ieder om beurt het gevoel krijgt dat hij aan het winnen is. Je hond zal trouwens sneller zijn interesse verliezen als je hem nooit laat winnen, net zoals mensen het haten om een tegenspeler te hebben waartegen ze altijd verliezen. Trekspelletjes bestaan er in veel uitvoeringen, het is uitzoeken wat jouw hond het leukste vindt: een zachte flosh, een harde vlecht, een bal aan een touw ... Voor enthousiaste trekkers is het aan te raden om een trekspel met lang 'handvat' te nemen, anders belanden die hondentanden misschien wel (onbedoeld) in jouw vingers ... 

 
 

Slow feeders of voederpuzzels

Er bestaan verschillende soorten spelletjes voor honden waarbij hun intelligentie getest wordt. Sommige honden zijn zeer intelligent en zullen deze spelletjes heel snel snappen. Andere honden hebben wat hulp nodig bij het aanleren om niet gefrustreerd te raken. De eenvoudigste hersenspelletjes zijn de zogenaamde 'slow feeders' en 'voederballen'. Meestal moet een hond gewoon zijn natuurlijk gedrag inzetten om bij het eten te geraken, waardoor hij achteraf meer voldoening heeft. Voerpuzzels zijn een categorie moeilijker: je hond moet dan laatjes openen, deksels verschuiven en pinnen wegtrekken. Leer dit zorgvuldig aan en laat je hond niet aan zijn lot over. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen