Konijntjes, ze zijn o zo schattig en je kan er maar niet genoeg van krijgen. Maar voor je het weet, zit je met tien konijnen. En een paar maand later zijn ze met nog veel meer … Konijnen kunnen zich namelijk het hele jaar voortplanten! Check dus zeker even de antwoorden op deze veelgestelde vragen om een nestje te voorkomen. 

Vanaf welke leeftijd kan mijn konijn drachtig worden?

Een vrouwelijk konijn of voedster is gemiddeld vruchtbaar vanaf vier maanden oud. Op die leeftijd kan ze dus drachtig worden als ze in contact is gekomen met een mannetje of ram(melaar).
 

Hoeveel nestjes kan een konijn krijgen?

Een voedster kan zich het hele jaar door voortplanten. Dat wil zeggen: tot zeven nestjes in één jaar tijd! De dracht van een konijn duurt gemiddeld 28 tot 33 dagen en een nestje bestaat meestal uit een vijftal jongen. Met andere woorden, die dieren kunnen zich razendsnel voortplanten als je geen actie onderneemt.
pasgeboren konijn

Hoe voorkom ik een nieuw nestje?

Een nestje kan je voorkomen door je rammelaar te laten castreren of je voedster te laten steriliseren. Wanneer je dat best doet, hangt af van het geslacht van je konijn:
  • Voor een mannetje is de ideale leeftijd vier maanden oud
  • Met een vrouwtje wacht je best tot zes maanden oud
 
Hou er rekening mee dat een mannetje tot drie weken na zijn castratie nog vruchtbaar kan zijn. Als je geen nieuw nestje wenst, hou je het mannetje best tot een maand na zijn castratie uit de buurt van het vrouwtje.
 
Wens je jouw konijn te castreren of steriliseren? Contacteer dan een dierenarts die vertrouwd is met konijnen. De operatie gebeurt onder narcose en houdt weinig risico’s in. De dierenarts zal ervoor zorgen dat de kans op infecties minimaal blijft door antibiotica toe te dienen. Lees ook zeker nog even onze tips voor wat je kan doen na de operatie.  
 

Wat na de operatie?

Na de operatie zorg je er best voor dat je konijn kan thuiskomen in een warme en rustige omgeving. Om infectie aan de wonde te voorkomen, kan je de bodem van het hok bedekken met handdoeken. Hou zeker in het oog of je konijn voldoende eet. Als dat niet het geval is, contacteer dan zo snel mogelijk je dierenarts. 
 
Een rammelaar is relatief snel terug de oude. Voor een voedster is de operatie net iets zwaarder en duurt het herstelproces langer aangezien het gaat om een buikoperatie. Maar een castratie of sterilisatie heeft ook positieve effecten op het gedrag van je konijn. Het kan agressief of seksueel gedrag verminderen bij het mannetje en kan bij een vrouwtje ook baarmoederproblemen voorkomen. Niet onbelangrijk, want veel voedsters krijgen op latere leeftijd last van een baarmoederontsteking of -tumor.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen