Zeehonden duiken steeds vaker op aan de Belgische kust. Met hun flippers bewegen ze zich wat stuntelig voort aan land, maar op zee zijn het geduchte jagers. Als het mis gaat, kunnen ze terecht in SEA LIFE Blankenberge om weer op te knappen. Maak kennis met de zeehonden van onze Noordzee in tien toffe weetjes!

1. Twee soorten zeehonden 

Aan de Belgische kust komen twee soorten voor. De gewone zeehond is veel kleiner dan de grijze zeehond. Bovendien kan je de gewone zeehond herkennen aan zijn typische hoofd met een duidelijke ‘knik’ tussen het voorhoofd en de neus. 
 

2. Beter te dik dan te dun! 

Gezonde zeehonden hebben een dikke laag onderhuids vet, tot wel 5 cm. Ze hoeven niet op hun gewicht te letten: alleen met een gezellige portie ‘love handles’ kunnen ze het barre leven in koud water de baas.
 

3. Hoe herken je een gezonde zeehond? 

Misschien heb je ooit wel het geluk om een zeehond op het strand te zien. Je hoeft dan niet meteen te panikeren: het is heel normaal dat deze zeezoogdieren aan land komen uitrusten. Een zeehond die in de vorm van een ‘banaan’ ligt (met hoofd en staart omhoog) is perfect gezond en kan voor zichzelf zorgen. 
 
Zeehond

4. Wanneer komen zeehonden aan land? 

Tijdens de ruiperiode heb je het meeste kans om een zeehond in het wild te zien. Ze komen dan aan land om sneller te verharen. De grijze zeehond ruit in het voorjaar (maart - april), terwijl de gewone zeehond wacht tot in de zomer. 
 

5. Wat als je een zeehond tegenkomt? 

Het allerbelangrijkste advies: hou afstand! Raak het dier in geen enkel geval aan en drijf het niet weg. Observeer de zeehond vanop minstens 20 meter. Ziet hij er gezond uit? Geniet dan vanop een afstand van jouw portie geluk. Ligt de zeehond plat op z’n buik en ziet hij er ongeïnteresseerd uit? Contacteer dan de lokale politie of het zeehondenopvangcentrum in SEA LIFE Blankenberge. Maak wat foto’s of filmpjes als je twijfelt, maar altijd vanop een veilige afstand en zonder het dier te verstoren. Bezorg je foto’s aan de dierenverzorgers van het opvangcentrum, zodat zij de gezondheid van het dier kunnen opvolgen. Dat kan via soszeehond@gmail.com of via het nummer 0495 176 923.
Zeehond wordt verzorgd in zeehondenopvangcentrum
In SEA LIFE Blankenberge wordt deze jonge zeehond verzorgd 

6. SOS Rescue Team

SEA LIFE Blankenberge is de thuisbasis voor het enige reddingsteam voor zeehonden van België: het SOS Rescue Team. Ze vangen zieke, gewonde en uitgeputte zeehonden op en helpen hen er weer bovenop. 
 

7. Zeehondenpups

Net zoals bij onze huishonden, noemen we jonge zeehonden ‘pups’. Vlak voor de zomer begint, werpt de gewone zeehond zijn jong. Grijze zeehonden krijgen pas kleintjes als het weer kouder wordt. Zo’n grijze puppy wordt dan ook geboren met een heerlijk dikke wintervacht! 
 
Een slechtziende zeehond
ZEEHOND STEVIE WERD NA EEN SCHEEPSONGEVAL IN ENGELAND BLIND. SEA LIFE BLANKENBERGE BLEEK DE MEEST GESCHIKTE PLAATS VOOR DE ZEEHOND OM TE HERSTELLEN EN TE GENIETEN VAN ZIJN OUDE DAG.

8. Snorharen

Zijn snorharen heeft een zeehond niet voor de sier. Ze vormen een ultragevoelig detectiesysteem en vangen de allerkleinste trillingen in het water op. Zo kunnen zeehonden tot op 100 meter afstand bepalen waar een lekkere prooi zich bevindt! Meer nog: het geeft hen zelfs een idee van de grootte van de vis. 
 

9. Scherpe tanden

Ze zien er superschattig uit, maar denk eraan dat zeehonden roofdieren zijn. Op het strand zien ze er misschien wat lomp en onbeholpen uit, maar in het water kunnen ze heel snel zwemmen. Ze jagen op vis, inktvis, vogels en schelpdieren. Maar heel af en toe worden er zelfs bruinvissen (kleine walvisachtigen) gevonden met bijtsporen van een zeehond! 
Vrijlating zeehond op het strand van Blankenberge
Een zeehond wordt vrijgelaten door Joshua en het SOS Rescue Team 

10. Een zeehond adopteren? 

Dat kan! Elk jaar spoelen tientallen zeehonden in nood aan. Verzwakte pups hebben zonder hun moeder amper overlevingskans. In SEA LIFE Blankenberge worden ze intensief verzorgd en voorbereid op hun vrijlating. Dat kost veel geld en daaraan kan jij je steentje bijdragen. Als je een pup adopteert, mag je onder andere de naam van je zeehondje kiezen en word je uitgenodigd op de dag van zijn vrijlating! 

Deel dit artikel