Vraag

Hoe verloopt de adoptie van een dier uit het asiel?

Het adopteren van een dier uit een asiel is altijd een goede optie om te overwegen. De asielen zitten tegenwoordig overvol. Vaak zitten er ook kittens of zelfs pups, dus je kan je nieuwe huisdier zien opgroeien indien je dat wenst. De procedure om te adopteren lijkt misschien langdurig, maar het is van groot belang dat je uitgebreid de tijd neemt om na te denken voordat je een huisdier adopteert, zodat je zeker geen overhaaste beslissingen maakt!

Screening

 
Als je ervoor kiest om een hond of kat te adopteren bij een asiel (of herplaatsingsorganisatie), gebeurt er vaak eerst een screening. Je krijgt een vragenlijst om in te vullen waarin gepeild wordt naar o.a. hoeveel tijd je aan de huisgenoot wilt spenderen, of je woont in een huis of een appartement, of er nog dieren bij je wonen, of je kinderen hebt, of je eventuele tuin goed omheind is ... De asielmedewerkers vragen ook of je al ervaring hebt met bepaalde honden- of kattenrassen en wat je verwacht van je toekomstige huisdier. Zij willen namelijk te weten komen in wat voor gezin het dier terechtkomt en welke activiteiten met hem of haar zullen ondernomen worden. Zo zoeken ze naar de hond of kat die het best bij jouw gezin past. Sommige asielen komen daarnaast ook op huisbezoek om de situatie ter plaatse in te schatten, zodat ze nog beter de juiste kandidaat kunnen kiezen. Dat is in het belang van de hond, maar zeker ook van jezelf. Je beleeft meer plezier aan een hond of kt die past bij jouw manier van leven, je energielevel, je karakter ... 
 

Kennismaking met een asieldier

 
Na de eerste screening volgt de eerste kennismaking. Soms is een hond of kat in theorie perfect geschikt voor jouw gezin, maar het moet natuurlijk ook klikken met je nieuwe huisgenoot. Meestal volgen er nadien nog enkele kennismakingen, waarbij je bijvoorbeeld eens kan spelenen en knuffelen met de kat. Kat en kandidaat-eigenaar leren elkaar zo beter kennen. Het is enorm belangrijk dat alle gezinsleden kennismaken met het dier. Doordat er telkens een beetje tijd tussen de kennismakingen zit, hebben jij en je gezin ook voldoende tijd om na te denken over je beslissing en de nodige voorbereidingen te treffen. Het adopteren van een dier is een groot engagement, dat je aangaat voor vaak meer dan tien jaar. Die twee weken extra wachten om een weloverwogen keuze te maken, is geen overbodige luxe!