Vraag

Waarom knipogen katten?

Lijkt het alsof jouw kat af en toe naar je knipoogt? Nee, dat verbeeld je je niet ... Katten kunnen echt een oogje of twee dichtknijpen. Maar wat betekent het?
In de kattenwereld is dat traag sluiten van beide ogen tegelijk in het bijzijn van andere katten het ultieme teken van vertrouwen en genegenheid. Knijpt je kat haar beide oogjes weleens dicht naar jou? Dan moet je zeker terugknipperen! Zo laat je je kat jouw affectie zien. Voor katten die wat wantrouwig zijn naar andere mensen toe, is dit ook een ideale manier om haar te laten merken dat alles oké is.

Geeft je kat een écht knipoogje, dus met één oog tegelijk? Dan wil ze waarschijnlijk de boel wat in de gaten houden terwijl ze lekker aan het relaxen is. Of er zit een vuiltje in haar oog, natuurlijk! In dat geval kan je dat knipogen maar beter van wat dichterbij bestuderen.

TIP: Staar je kat niet te veel in de ogen, dat kan bedreigend overkomen. Heb je meerdere katten in huis en staren ze elkaar soms minutenlang recht in de ogen, dan duidt dit erop dat ze echt niet overeenkomen. Je komt dan best even tussenbeide om de spannende situatie te ontladen.
Katten knipogen
De kat sluit traag beide ogen