Vraag

Krijgen honden keelpijn als ze te veel blaffen?

Sommige honden blaffen, en blaffen en blijven maar blaffen. Als wij zoiets doen, zijn we binnen de kortste keren hees en voelen we onze keel niet meer. Krijgen honden daar dan geen keelpijn van?
Het korte antwoord is ja - overmatig blaffen kan wel degelijk resulteren in keelpijn en beschadigde stembanden, een serieuze aanslag op de gezondheid van je hond. Maar laten we ook het bredere plaatje niet uit het oog verliezen, want er zijn nog veel meer nadelen verbonden aan onophoudelijk blaffen
 
Het is heel onnatuurlijk voor honden om langdurig te blaffen. Doorgaans blaffen honden alleen wanneer ze opgewonden zijn en/of stress ervaren. Een keertje blaffen omdat het wandeltijd is, tijdens een spelletje of omdat er bezoek voor de deur staat, is dus niks om je zorgen over te maken. Maar wanneer een hond uren aan een stuk zijn stem verheft, mag je ervan uitgaan dat hij last heeft van chronische stress. Niet zelden hebben dit type blaffers dan ook nog andere problemen die aangepakt moeten worden. Hulp inroepen van een gediplomeerd gedragstherapeut is dan geen overbodige luxe: om je buren te vriend te houden, om je eigen nachtrust te garanderen, maar ook - en vooral - om het welbevinden van je liefste viervoeter op te krikken. 
 
Terug naar de kern van de zaak. Wanneer honden onophoudelijk blaffen, kan hun keel ontstoken raken door overmatige irritatie. Wanneer daarbovenop ook nog eens de stembanden geïrriteerd raken, resulteert dat in een hese stem, vaak in combinatie met een droge hoest. Beide aandoeningen zijn erg pijnlijk en raken alleen opgelost met de nodige rust (en dus stilte) – de dierenarts kan wel helpen met verlichtende medicatie én om te checken hoe erg het gesteld is.
 
In tegenstelling tot mensen die zich kunnen beheersen om een tijdlang weinig te praten, zijn honden niet in staat die beslissing te nemen. Honden leggen de link niet tussen het blaffen en de pijn die ze ondervinden. Vaak is het zelfs zo dat de pijn voor nog meer stress – en dus blaffen – zorgt. Een vicieuze cirkel die je maar moeilijk kan doorbreken zonder professionele hulp.