Vraag

Mogen honden en katten elkaars voer eten?

Mijn hond en kat eten regelmatig van elkaars voer. Nu heb ik gehoord dat dit eigenlijk niet goed is voor hen. Kan het kwaad dat een hond natvoer of korrels voor de kat eet of andersom?
Een kat is een volbloed carnivoor. Dat wil zeggen dat haar lichaam – van spijsvertering tot stofwisseling – is afgestemd op het eten van eiwitrijk vlees, waar ze haar levensnoodzakelijke voedingsstoffen, vitaminen en aminozuren uit haalt. Taurine is bijvoorbeeld zo’n aminozuur: katten maken dit belangrijke stofje zelf niet aan en kunnen het enkel uit vleesproducten halen. Vlees bevat ook de nodige dosis vitamine A om het immuunsysteem van de kat te versterken en de groei en neurologische ontwikkeling van kittens te bevorderen. Die enkele sprietjes (katten)gras die je haar soms naar binnen ziet happen, hebben voor een kat geen enkele voedingswaarde. Ze eet deze enkel om een braakreflex op te wekken, zodat ze van haar haarballen verlost raakt.
 
Een hond daarentegen eet dan wel graag vlees, maar houdt ook van een goed evenwicht met granen en andere plantaardige ingrediënten. Te veel eiwit is namelijk niet goed voor je hond, die meer nood heeft aan een menu rijk aan koolhydraten. Als je de ingrediëntenlijst van een portie kwalitatief hondenvoer eens van naderbij bekijkt, zal je zien dat het aandeel vlees soms zelfs aan de lage kant is. Veel te weinig voor katten, waardoor ze bepaalde tekorten opbouwen, mochten ze enkel uit de etensbak van je hond smikkelen. Bovendien heeft hondenvoer vaak een lager vochtgehalte dan kattenvoer. Omdat katten van nature niet veel drinken, hebben ze dat extra vocht meer dan nodig.
 
Conclusie? Er is een reden waarom er afzonderlijk voer voor katten en honden bestaat. Natuurlijk kan het geen kwaad als je kat af en toe een hapje neemt van het voer van je hond. Maar je kat op een volledig dieet van hondenbrokken zetten (of omgekeerd), is absoluut af te raden voor hun gezondheid. Kan je ze niet van elkaars etensbak weghouden? Verander dan je voederbeleid. Honden hoeven geen ganse dag toegang te hebben tot voedsel: geef hen 's morgens en 's avonds een afgemeten portie. Eten ze het niet helemaal op? Haal de overschot dan weg en bied de volgende keer een nieuwe portie aan. Eens je hond dat ritme gewoon is, kan je je klok gelijk zetten op zijn eetlust.

Je kat houdt dan weer wel van een kleine snack op zijn tijd. Zet haar eetkom op een plek waar de hond niet bij kan: in een kamer met een kattenluik, op een wandplank in de hoogte of in een kast waar je hond niet in past. Er bestaan ook speciale eetbakken die enkel open gaan wanneer het dier met de juiste chip zich aanmeldt. Zo krijgen kat en hond de kans niet om leentjebuur te spelen bij elkaar. 
Hond en kat eten samen uit voerbak