Vraag

Waar kan ik twee kittens kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je kittens kan halen afhankelijk van jouw voorkeur. Er is namelijk een groot verschil tussen het kopen van raskatten of het adopteren van (huis-)katten.


Waarop letten als je een raskat wil kopen? 

 

Als je graag één of twee raskatten wil kopen, blijf je best weg van winkels, markten en broodfokkers. Die laatste herken je doordat ze meer dan twee rassen fokken en veel nestjes tegelijkertijd hebben. Zoek naar een fokker die verantwoord omgaat met zijn dieren en vraag referenties op van mensen die reeds een kat kochten bij zijn of haar cattery. Vaak kan je in rasgroepen op internet of Facebook ook raad vragen bij het zoeken naar een goede fokker. Elk ras heeft ook een officiële club, die je graag te woord staat met advies. 

Ga voor je aankoop minstens één keer op kittenbezoek bij de fokker zelf, zo kan je precies zien in welke omstandigheden de ouderdieren en de kittens leven. Groeien de kittens in een huiselijke sfeer op en zijn ze voldoende gesocialiseerd vooraleer ze naar hun nieuwe thuis vertrekken? Je wil ook zeker de moederkat van je kitten vooraf eens gezien hebben. Bij de meeste kattenrassen moeten de ouderdieren getest worden op bepaalde genetische aandoeningen. Vraag tijdens het kittenbezoek of je de testresultaten mag inkijken. 


Waar kan je een kitten adopteren? 

 

Als je één of twee rasloze huiskatten wil adopteren, zijn er verschillende websites die je kan raadplegen. Enkele handige sites waar Belgische katten ter adoptie verzameld worden, zijn adopteereendier.be en adopteer.be en pets.be. Je kan ook bezoek brengen aan een asiel in je buurt of contact opnemen met een zwerfkattenopvang uit jouw regio. Je kan kiezen voor een kitten, maar ook veel volwassen katten zitten te wachten op een gouden thuis. Vroeger kon je vaak bij vrienden een kitten adopteren omdat hun kat per ongeluk een nestje kittens had, maar tegenwoordig gebeurt dat veel minder door de strenge wetgeving in verband met sterilisatie en castratie. 

Wist je dat er soms ook raskatten ter adoptie aangeboden worden? Via de rasclubs of via gespecialiseerde Facebookpagina's kan je in de gaten houden of er een kat van jouw favoriete ras ter adoptie wordt afgestaan. 
 

Een kitten of twee kittens? 

 

Tegenwoordig zijn er erg veel asielen die je aanraden om twee kittens te nemen als je nog geen sociale katten in huis hebt. Als je graag twee katten wil, is het sowieso een goed idee om hen tegelijkertijd in huis te nemen. De band tussen twee katten die elkaar pas op latere leeftijd leren kennen, wordt nooit even sterk als de band tussen twee kittens die samen opgroeiden. Het is ook een groot plezier om te zien hoe kittens samen spelen. Wie zelf niet veel tijd of zin heeft om met z'n kat te spelen, kan er op die manier voor zorgen dat zijn viervoeter toch voldoende beweging en uitdaging krijgt. Dat kittens elkaar 'opvoeden' door elkaar bijvoorbeeld te leren hoe hard ze kunnen bijten voordat ze je pijn doen, is maar gedeeltelijk waar. Kittens die lang genoeg bij de moederkat zijn gebleven, hebben al die dingen al meegekregen vanuit het nest.