Vraag

Waarom eet mijn hond gras zonder nadien te braken?

Mijn hond eet regelmatig gras, maar geeft niet over nadien. Is dit normaal?

 
Typisch puppygedrag

 
Er bestaan verschillende redenen waarom je hond interesse toont in het gras uit je gazon of in de berm. Zo hapt een jonge puppy meestal niet naar grassprieten omdat hij zo dol is op groenvoer, maar wel uit speelsheid. Zeker wanneer er een zacht briesje doorheen waait, doet zo’n polletje gras al snel denken aan een fluffy speelgoedje dat meteen de aandacht van zijn jonge hondenbrein trekt. De malse sprietjes die je pup dan met zijn mond ‘plukt’, worden zelden doorgeslikt en belanden dus ook niet in de maag. 
 
 

Maag- of darmprobleem

 
Een hond die doelbewust je grasmat gaat kortwieken, kan last van zijn spijsvertering hebben. Ofwel heeft hij iets gegeten dat hem niet zo goed bekomt, ofwel heeft hij een schadelijke virusinfectie opgelopen. Wat de oorzaak van de maag- of darmklachten ook is: het moet eruit. Het eten van gras wekt bij de meeste honden een braakreflex op, zodat de maaginhoud snel naar boven komt en het lichaam kan verlaten. In de meeste gevallen zal je hond zich nadien beter voelen. 
 
Eet je hond wel vaker gras om over te geven en heeft hij daarenboven ook nog eens last van rommelende darmen, diarree, gewichtsverlies, misselijkheid en braken op een nuchtere maag? Dan ga je maar beter snel naar de dierenarts, want dit kan wijzen op een chronisch maag- of darmprobleem. Aan de hand van een bloedonderzoek en een eventuele endoscopie kan vervolgens de precieze oorzaak van het ‘graas- en braakgedrag’ vastgesteld worden. 
 
 

Gewoon lekker!

 
Veel vaker echter eten honden gewoon gras omdat ze het leuk of zelfs lekker vinden – zeker de jonge sprietjes of bepaalde grassoorten zijn extra in trek. Op den duur wordt het dan simpelweg een gewoonte om tijdens elke wandeling wel eens een hapje gras naar binnen te spelen. Zolang je hond er nadien niet van moet overgeven, is er eigenlijk niets aan de hand. Meer zelfs: gras eten is volstrekt normaal hondengedrag, dat ze geërfd hebben van hun voorouders. Wolven eten namelijk gras om van bepaalde parasieten in de darmen verlost te raken. Vaak zal je het bewijsmateriaal van de groene snoepverslaving van je hond trouwens in zijn uitwerpselen terugvinden, omdat gras erg vezelrijk is en dus moeilijk verteert. 
 
 

Is gras eten gezond?

 
Gras bevat naar verluidt een flinke dosis omega-3 vetzuren, dus laat je hond gerust snacken op een hapje gras als hij het lekker vindt. Waar je wél mee moet opletten, is pesticiden. Een gazon dat met vergif bespoten is, biedt uiteraard geen veilig buffet voor jouw viervoeter. Meer zelfs, hij kan er erg ziek van worden en zelfs kanker ontwikkelen. Sommige taaiere grassoorten kunnen ook voor problemen zorgen bij het ontlasten, dus kijk er wel een beetje op toe dat je hond enkel malse, onbespoten grassprieten eet.
Beagle eet gras
Veel honden eten wekelijks tot zelfs dagelijks gras zonder nadien te braken ... Niks aan de hand!