Heeft je hond iets verkeerds gegeten, heeft hij een buikgriepje opgepikt of is er meer aan de hand? Diarree komt bij elke gezonde hond weleens voor en daar hoef je je niet altijd zorgen om te maken. Maar hoe weet je wanneer die buikloop onschuldig of toch wat ernstiger is? En moet je meteen naar de dierenarts rennen wanneer je viervoeter waterige stoelgang produceert? Onze Beestige dierenarts Rob Lückerath van Dierenartsencentrum DNA heeft de (bedenkelijke) eer als diarree-expert op te treden om helderheid in deze kwestie te brengen!

 
Diarree bij je hond: acuut of chronisch?

Als je hond gedurende veertien dagen – soms wat korter, soms wat langer – last heeft van buikloop, dan spreken we van acute diarree. Heel wat honden krijgen hier één tot twee keer per jaar mee te maken, wat heel normaal is. Blijft de diarree langer aanhouden, dan gaat de acute fase over naar een chronische diarree.
 
 

 

Wat is de oorzaak van de diarree?

Mogelijke oorzaken van acute diarree:

 
  • Te snel veranderen van voeding

    We denken dat onze hond graag af en toe eens wat anders eet, net zoals wij, maar dat is een misvatting. Het maag-darmstelsel van een hond is veel korter dan dat van een mens, waardoor hij slecht zal reageren op het voortdurend wisselen van voer. Kies dus één merk van hondenvoer – hetzij brokken, hetzij een mix van droog- en natvoer – waar hij goed op reageert en geef telkens dezelfde voeding aan je hond.
 
  • Te veel zout water drinken

    Tijdens een dagje aan het strand kan je hond nogal enthousiast zijn dorst beginnen te lessen door de halve zee leeg te willen slobberen. Voor je het in de gaten hebt, kan hij al snel een halve liter zout zeewater naar binnen hebben gekregen. Zolang hij hiermee niet overdrijft, is dat in principe geen probleem, al zal hij er wel door gaan braken en buikloop krijgen. 
Hond drinkt zeewater
Van te veel zout water drinken, kan je hond gaan braken en diarree krijgen
  • Besmetting door parasieten

    De bekendste is de Giardia-parasiet, die bij je hond een erg stinkende, intermitterende diarree veroorzaakt. Verwarrend voor jou als baasje, want deze parasiet heeft er een handje van weg om zich in de dunne darm te verstoppen: soms laat hij zich even zien en dan verdwijnt hij weer, om vervolgens plots weer op te duiken. Dit wekt de indruk dat je hond van zijn diarree verlost is, maar niets is minder waar. Opgelet: deze parasiet is extreem besmettelijk! Voor je hond volstaat het al om alleen maar te ruiken aan besmette ontlasting van een andere hond, en hij zal er heel moeilijk weer van af geraken.
 
  • Bacteriën in de darmen

    Om hun eten te verteren, hebben honden – net als mensen – goede bacteriën nodig. Soms krijgen ze tijdens het snuffelen echter slechte bacteriën binnen en die veroorzaken dan een irritatie in de darmen, met diarree als gevolg.
 
  • Besmetting door een virus

    Net als bij mensen circuleren er ook bij honden bepaalde besmettelijke virussen, zoals het rotavirus, het coronavirus en het parvovirus, die diarree kunnen veroorzaken en soms best ernstige gevolgen voor je viervoeter kunnen hebben. Helaas kan je hier als hondenbaasje niet veel aan doen en breng je best zo snel mogelijk een bezoekje aan je dierenarts.
     
  • Vreemd voorwerp opeten

    Als je een hond hebt, dan weet je als geen ander dat jouw viervoeter zijn neus voor weinig dingen ophaalt. Van rattenvergif tot ijzerwaren: alles moet eraan geloven. Natuurlijk gaat zijn maag niet altijd akkoord met die vreemde voorwerpen. Vaak krijgt je hond vanzelf een braakreflex, maar ook diarree kan een manier zijn om dat ongewenste object weer uit het lichaam te verdrijven.
Jack Russell snuffelt aan een boom in het bos
Al snuffelend kan je hond een vreemd voorwerpen opeten of besmet raken met een parasiet, virus of bacterie, wat diarree kan veroorzaken

Mogelijke oorzaken van chronische diarree:
 

  • Verkeerde voeding

    Zeker bij gevoelige honden is het belangrijk om – eens hun voer perfect is afgesteld – geen uitzonderingen toe te laten, want ook dat zal voor diarree zorgen. Weersta dus aan de verleiding om je hond tussen zijn maaltijden door etensrestjes zoals vlees of vis te voeren, want dan kan hij last krijgen van chronische diarree.
 
  • Speciale ziekte of aandoening

    Inflammatory Bowel Disease of IBD is een overkoepelende term voor chronische ontstekingsziektes van het maag-darmstelsel. Het lijf van je hond zal dan onophoudelijke reageren op de voeding die hij krijgt, met ontstoken darmen en diarree als gevolg. Om deze aandoening vast te stellen, moet de dierenarts een endoscopie en eventuele bioptnames uitvoeren.
Vrouw voert rechtopstaande hond aan het keukenaanrecht
Als je je hond tussen zijn maaltijden door regelmatig etensrestjes voert, kan zijn maag van streek raken, wat tot chronische diarree kan leiden

Hoe moet je diarree behandelen?

Wat kan je zelf doen?

Heeft je hond maar af en toe eens kortstondig last van buikloop, dan hoef je je niet te veel zorgen te maken. Een aanval van diarree is eigenlijk een handige (hoewel niet zo aangename) manier om het lichaam binnenin eens helemaal schoon te maken. Doorgaans heb jij hier meer last van omdat je de boel moet opruimen, dan je hond die nadien weer vrolijk verder doet waar hij mee bezig was. Het probleem lost zichzelf meestal op, al kan je het je hond ondertussen wel best zo comfortabel mogelijk maken.
 
  • Hou het vochtgehalte op peil

    Aanhoudende buikloop zorgt ervoor dat je hond veel vocht verliest. Het is dan ook belangrijk om te voorkomen dat je hond uitdroogt, door hem voldoende te laten drinken. Je kan controleren of hij genoeg vocht binnenkrijgt door zijn vel tussen twee vingers vast te nemen, er lichtjes aan te trekken en dan weer los te laten. Valt de huid mooi weer terug op z’n plaats? Dan zit het wel snor met het vochtgehalte van je hond en hoef je niets speciaals te ondernemen.
 
  • Geef je hond probiotica

    Bij diarree verliest je hond niet alleen veel vocht, maar ook goede bacteriën die hem helpen bij het verteren van zijn voedsel. Je kan die bacteriën weer aanvullen door hem een probioticum toe te dienen, vaak in pilvorm te verkrijgen. Heeft je hond gevoelige darmen, dan is het handig om deze altijd in huis te hebben. Vraag ernaar bij je dierenarts!
 
  • Zorg voor ‘binding’

    Om de stoelgang weer wat vaster te maken, bestaan er ook allerlei middeltjes die als een soort bindmiddel te werk gaan. Een Maizena voor honden met buikloop, zeg maar!
Neem wat vel tussen twee vingers, trek er zachtjes aan en laat weer los. Valt de huid mooi op z’n plaats? Dan is je hond waarschijnlijk niet uitgedroogd

Wanneer moet je naar de dierenarts?

 
  • Je hond is uitgedroogd

    Doe je de bovenstaande test en valt de huid van je hond niet soepel op z’n plaats, omdat de spanning in de huid is afgenomen? Dan is er vermoedelijk sprake van uitdroging en ga je best zo snel mogelijk langs bij de dierenarts, die je hond aan een infuus kan leggen. Ben je niet meteen in de buurt van een dierenartsenpraktijk? Dan kan je het water dat je aan je hond geeft alvast een beetje fysiologisch maken, zodat hij het vocht beter vasthoudt. Neem 500 milliliter water, doe er drie à vier scheppen suiker en een theelepeltje zout bij, en je hebt je eigen isotone dorstlesser gebrouwen! Geef dit wel niet te lang aan je hond, want al die suiker is niet goed voor zijn gebit.
 
  • Je hond heeft koorts

    Heeft je hond diarree en geeft hij bovendien een lethargische indruk, dan check je best even of hij geen koorts heeft. Een grote hond heeft koorts bij 38 graden, bij een kleiner hondenras is dit vanaf 39 of 40 graden. Je kan dit makkelijk zelf meten door even een thermometer in de anus aan te brengen. Twijfel je? Bel dan je dierenarts op voor het nodige advies.
 
  • Je hond heeft chronische diarree

    Ook wanneer de diarree langer dan 14 dagen aanhoudt, is een bezoekje aan de dierenarts aan te raden. Zorg dan wel dat je een drietal staaltjes bij je hebt, zodat je de stoelgang van je hond meteen ter plaatse kan laten analyseren. Een lege confituurpot kan hier prima voor dienen. Akkoord, dit is niet het prettigste werkje, maar zo kan je wel snel de oorzaak achterhalen en je hond de juiste behandeling en het nodige comfort geven. Potjes gevuld? Draai het deksel dan goed dicht en bewaar ze in de koelkast tot je ermee naar je dierenarts gaat, anders krijg je er nog een kweekje bacteriën bovenop.

    Heel belangrijk: probeer deze staaltjes al vanaf dag één van de diarree te verzamelen en neem er telkens eentje op minstens drie verschillende dagen. Waarom? Je weet ondertussen al dat de Giardia-parasiet een meester in de camouflage is. Als er sprake is van een besmetting met dit geniepige beestje, dan kan je dit gemakkelijk missen als je maar één staal voorhanden hebt. De extra stalen kunnen dan meestal wel uitsluitsel brengen.
Golden retriever met thermometer en ijspak
Heeft je hond diarree én maakt hij koorts? Dan laat je maar beter de dierenarts even een kijkje naar ’m nemen

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen