Vraag

Waarom liggen katten zo graag tegen je hoofd of borst?

Onze Mylo ligt graag op mijn hoofd en vindt het ook leuk om tegen naakt vel te liggen, bijvoorbeeld tegen de borstkas van mijn vriend. Waarom doet hij dit? Heeft het iets te maken met de huid of de hartslag?
Slaapt je kat soms bij jou in bed? Dan zal ze inderdaad aangetrokken worden door de plaats waar je hoofd ligt. Niet alleen is het daar lekker warm, ruikt je kussen naar jouw vertrouwde geur en kan ze je er het best om aandacht vragen – probeer die kattenadem in je gezicht maar eens te negeren – maar het is ook een veilig plekje. Als jij bijvoorbeeld veel beweegt en wroet in je slaap, is de kans voor een kat om verpletterd te worden het kleinst als ze dicht bij je hoofd blijft. Bovendien is het een prima indicator voor dreigend gevaar: als jij tijdens je slaap ergens door gealarmeerd wordt, zal je in een reflex eerst je hoofd bewegen en kan poeslief zich snel uit de voeten maken. Op of tegen je hoofd aan liggen, is dus een beredeneerde blijk van genegenheid. Anderzijds zal ze dit nooit doen bij iemand die ze niet vertrouwt, dus je mag je gerust uitverkoren voelen!
 
Wat de ‘huidhonger’ van je kat betreft: ook daar is het om je vertrouwde geur én je lichaamswarmte te doen. Zonder dat laagje kleren tussen jouw huid en zijn vacht, staat hij namelijk in rechtstreeks contact met zijn menselijke kacheltje. Waarom Mylo dan precies de borstkas van je vriend opzoekt? Ook dat heb je goed geraden: het is inderdaad de hartslag van zijn baasje, maar ook het zachte ritme van zijn in- en uitademen dat je kat helemaal rustig maakt. Voor je vriend is het misschien hinderlijk, maar Mylo zal zich extra veilig en beschermd voelen op dat bijzondere plekje. Een kat die zo dicht bij jou komt liggen, zegt eigenlijk: ik voel me goed bij jou. En is dat niet wat we allemaal stiekem verlangen van ons huisdier?
Kat slaapt op vrouw
Dicht bij je hoofd is het lekker warm, veilig én vertrouwd voor je kat