Vraag

Wat moet ik doen als mijn kat bloed plast?

Ga altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts met een kat die bloed plast! Na een grondig onderzoek kan die bepalen wat de oorzaak van het probleem is een gepaste oplossing voorstellen. 

Er zijn verschillende oorzaken die aan de basis kunnen liggen van bloedplassen. Behalve medische oorzaken, kan ook stress een belangrijke factor zijn. Bedenk ook dat het ene vaak met het andere te maken heeft: medische problemen veroorzaken stress en stress veroorzaakt medische problemen.


Urinegruis 


Bloedplassen gaat vaak gepaard met urinegruis of zelfs een steen in de blaas. Het gruis en de steentjes rollen heen en weer in de blaas en beschadigen het orgaan. De beschadigde blaaswand begint te bloeden en de urine kleurt rood. De dierenarts analyseert altijd eerst de urine van je kat om te kijken welk soort urinegruis het is. Alleen zo kan hij de gepaste oplossing bepalen. Een steen die te groot is om uit te plassen, moet operatief verwijderd worden. 

Bij het urineonderzoek kan de dierenarts ook bepalen of de blaaswand ontstoken is. Die kan beginnen bloeden bij een langdurige ontsteking. In dat geval kan het gepaste geneesmiddel soelaas bieden. Behalve een urineonderzoek, is het soms ook nodig om een bloedonderzoek uit te voeren of om een echo of röntgenfoto's te maken.
 

Een kater die bloed plast heeft vaak een ernstig probleem

 

Bij katers zijn blaasstenen veel problematischer dan bij kattinnen. De steen komt immers (vaak vanzelf) uiteindelijk in de urinebuis terecht. Bij katers is de urinebuis s-vormig, waardoor zo'n steen makkelijk blijft vastzitten. Het gevolg is dat je kater niet meer kan plassen. Soms merk je dat als eigenaar niet meteen op. Het kan lijken dat je kat moeite heeft met het maken van ontlasting, terwijl hij eigenlijk veel pijn heeft en niet kan plassen. Als dat te lang aansleept, raakt de blaas van de kater overvol en zet hij uit. Op een gegeven moment gebeurt hetzelfde als bij een ballon: de blaas raakt zo ver uitgerekt, dat hij niet meer terug kan verkleinen. Dat noemen we een 'overloopblaas' en dat is een zeer ernstig probleem. De blaas vult zich met urine, maar die loopt er ook meteen weer uit. De blaas verliest dus haar functie. De dierenarts kan in dat geval operatief een gaatje maken net voor de penis. De kater kan voortaan via dat nieuwe gaatje plassen. 

Op het moment dat de blaas overvol zit, duiken er nog meer problemen op. De nieren kunnen dan geen afvalstoffen meer zuiveren uit het lichaam van de kat. Dat kan leiden tot een dodelijke niervergiftiging. Het komt ook voor dat de blaas uiteindelijk scheurt in het lichaam van je kat. 
 

Bij kattinnen is de uitgang naar buiten veel groter. De steentjes zullen nog steeds de blaaswand beschadigen, maar ze blijven niet vastzitten in de urinebuis wanneer ze uitgeplast worden. Daardoor zet hun blaas minder snel uit. 
 

Hoe kan ik mijn kat helpen als ze bloed plast? 

 

Stimuleer je kat om meer te drinken en voorkom zo urineproblemen. In de natuur krijgen katten vooral vocht binnen wanneer ze prooien oppeuzelen. Een huiskat die op een dieet van droogvoer staat, drinkt vaak te weinig. Met enkele eenvoudige aanpassingen kan je ervoor zorgen dat je kat meer drinkt. Zet verschillende drinkkommen verspreid over het huis, uit de buurt van de eetkommen. Katten drinken liefst uit een ondiepe, brede schaal (meer dan 30 cm) zodat hun snorharen de randen niet raken. Let ook op het materiaal van de kom: katten houden eerder van keramiek, glas of porselein. Ververs  het water dagelijks of zelfs vaker. Sommige katten verkiezen regenwater of gefilterd water, het is aan jou om uit te zoeken wat jouw kat het lekkerst vindt. Er bestaan zuurstofplantjes om in het water te leggen, die zorgen voor een lekkere smaak. Ook drinkfonteintjes doen het vaak goed bij katten.